Prolaktin hormonu değerleri ne demek ( Hakkında kısa bilgiler )


  • Prolaktin (prolactin) insanlarda beyinin arka kısmında hipofiz adı verilen bir bölgeden salgılanan bir hormondur. Başlıca fonksiyonu doğum sonrası süt üretimidir. Kandaki normal değer aralığı 10-25 ng/ml’dir. Normal olarak kan dolaşımında küçük miktarlarda bulunmaktadır. (erkeklerin kan dolaşımında da bulunur) Prolaktin inhibe edici faktör (dopamin) adındaki bir diğer hormon tarafından kontrol altında tutulmaktadır
  • Prolaktin hormonu salgısı arttığı zaman gereksiz süt salınımına (buna galaktore denmektedir) ve adet düzensizliğine sebep olur. Bazen klinik olarak şikayetler olsa bile kan testlerinde hormon düzeyleri normal çıkmaktadır, bunun nedeni laboratuvar yöntemleri ile ölçülemeyen prolaktin alt türlerinin olmasıdır ve bunların da laboratuvarda tespit edilememesidir. Prolaktin fazlalığı kadınların önemli bir kısmında adet gecikmeleri , adet düzensizliği ve memelerden süt gelmesi durumu görülür.
  • Süt Hormonu Yükselmesi (Hiperprolaktinemi) Prolaktin vücutta süt üretimini sağlayan hormondur. Kadın gebe kaldığında yükselen hormonlar prolaktini uyararak memelerden süt üretimini gerçekleştirirler. Bazı kadınlarda kolostrum adı verilen erken süt memelerden henüz gebelik döneminde doğum olmadan da salgılanabilir ve bunun normal olduğu düşünülmektedir. Prolaktin hormonu, gebelik olmadan da belirli düzeylerde kadın üreme organlarının gelişimi ve fonksiyonu için gereklidir. Bu hormon beynimizin alt kısmındaki hipofiz denilen organdaki bazı hücrelerce üretilir ve kana salınır. Yine beynimizin hipotalamus denilen kısmından salgılanan Dopamin adı verilen bir başka maddenin salınımıyla kontrol altında tutulur.
  • Hiperprolaktinemi, hamile olmayan kadınların ve erkeklerin kanında çok fazla prolaktin bulunması durumudur. Bu, kadınlarda yumurtlama sonrası vücuttaki progesteron üretiminde düşüşle sonuçlanır. Bu da düzensiz yumurtlamayla ve seyrek adet periyotlarıyla sonuçlanabilmektedir. Adetlerin tamamen kesilmesine ve galaktore adı verilen memede süt üretimine neden olabilmektedir.
  • Erkeklerde de galaktore olabilmektedir. Erkekte yüksek prolaktin seviyesi iktidarsızlıkla, cinsel istekte azalmayla ve kısırlıkla sonuçlanabilmektedir.
  • Hiperprolaktinemi oldukça yaygındır. Adet periyotları durmuş ve düşük FSH seviyesine sahip üreme çağındaki kadınların üçte birinde hiperprolaktinemi görülmektedir. Kadınların % 90’ ında galaktore ve hiperprolaktinemi görülmektedir.

Hiperprolaktinemiye (Süt hormonu) yüksekliğine yol açan durumlar nelerdir?

  • Adet düzensizlikleri (az adet olma, seyrek adet olma, adet olamama)
  • Meme ucu akıntısı (gebelik dışında süt gelmesi = galaktore)
  • Yumurtlamanın bozulmasına bağlı olarak gebe kalamama (kısırlık) görülebilir
  • Belli ilaçlar (yaygın olarak reçete edilen antidepresanlar, anti-psikotik ve hipertansiyon ilaçları gibi)
  • Şifalı bitkiler (çemen, rezene tohumları ve kırmızı yonca)
  • Hipofizer tümörler. Bunlar genellikle çok küçüktürler fakat hiperprolaktinemi vakalarının yaklaşık % 30’ unun sebebi olarak gösterilmektedir.
  • Tüm hiperprolaktinemi vakalarının yaklaşık üçte birinde sebep bulunamamaktadır.
  • Uyku (prolaktin geceleri en yüksek seviyededir)
  • Hipotiroidizm veya düşük aktiviteli tiroit
  • Belli gıdalar
  • Egzersiz
  • Stres

Hiperprolaktinemi Nasıl Teşhis Edilmektedir?
Adet görmüyorsanız veya adetleriniz düzensizse, memelerinizde süt üretimi varsa veya hamile kalmada problemleriniz varsa, doktorunuz kan prolaktin seviyesini ölçmek için kan testi isteyebilir. Eğer yüksek çıkarsa doktorunuz genellikle aç karnına ve stresli değilken ikinci bir test daha isteyecektir. Eğer seviye hala yüksekse, doktorunuz tiroit ve böbrek problemlerini elemek için testler yapacaktır. Eğer tiroit ve böbrek fonksiyonları normalse, bu duruma neden olabilen hipofiz tümörlerini manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya kompüterize aksiyal tomografi (CT scan) teşhis edebilmektedir. Eğer MRI veya CT scan bir gelişim ortaya çıkarırsa, bu büyüklüğüne göre sınıflandırılacaktır. Eğer küçükse, mikroadenom olarak adlandırılır. Eğer büyükse (çapı 1 cm’ den büyük ise) makroadenom olarak adlandırılır.

Prolaktin seviyesi ölçümü nasıl yapılmalıdır?

  • Prolaktin hormon testi sabah saat 09:00-10:00 arasında yapılmalı,
  • Hormon testinden önce özellikle birkaç gün süreyle cinsel ilişkide bulunmamalı, (bir önceki 24 saat cinsel ilişki olmamalı)
  • Prolaktin testi st öncesi birkaç gün meme uyarımından ve özellikle meme ucu uyarımından kaçınılmalı, kan mutlaka sabah aç karna kan alınmalı,
  • Testin sabahı cinsel ilişkide bulunmamalı,
  • Uykusuz olunmamaya özen gösterilmelidir
  • Mümkünse aç olunmalı
  • Test öncesi birkaç gün meme uyarımından kaçınılmalı, (dar sütyen giyilmemeli,göğüsler yıkamak için dahi ovulmamalıdır),

Prolaktin hormonu yüksekliği tedavisi nasıl yapılır?

  • Hiperprolaktinemide şikayet ve bulgulara göre tedavi seçeneği vardır, eğer tek sorun galaktore ise genelde tedavi gerektirmez. Tedavi hiperprolaktinemi nedenine bağlı olmaktadır. Eğer doktorunuz bir neden belirleyemezse veya hipofizde mikroadenom veya makroadenomunuz varsa başlıca tedavi ilaç tedavisidir.
  • Prolaktin hormonu seviyesine göre tedavi planlanır (parlodel, dostinex gibi..) Eğer değer 100 ng/ml’den yüksek bulunur ise hipofizde sorun olabileceğinden ileri tetkik gerekir.Tedavi siz gebe kalana kadar devam etmektedir. Hamile kaldığınızda ilaç tedavisinin kesilmesi durumunu hekiminizle konuşmalısınız.
  • Ameliyat nadiren gerekmektedir (sadece ilaç tedavisiyle iyileşmeyen büyük hipofiz tümörleri için). Daha büyük hipofiz tümörlerinde ara sıra MRI veya CT scan yapılmalıdır. Eğer hipotiroidizminiz varsa, doktorunuz bunu prolaktin seviyesini normale döndürmesi gereken tiroit replasman ilaçları ile tedavi edecektir. Eğer yüksek prolaktinden aldığınız ilaç veya ilaçlar sorumlu ise, doktorunuz size başka bir seçenek bulmak için çalışacaktır. Bazı durumlarda östrojen seviyesinin normale dönmesi için hormon tedavisi gerekebilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Yumurtlama Dönemi Belirtileri, Tespiti hakkında bilmeniz gerekenler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Prolaktin hormonu değerleri ne demek ( Hakkında kısa bilgiler ) prolaktin hormonu normal değerleri,prolaktin hormonu kaç olmalı,prolaktin değeri kaç olmalı,prolaktin kaç olmalı,prolaktin değerleri,prolaktin ne demek,prolaktin normal değerleri,prolaktin normal degerler,prolaktin hormonu kisaltmasi,süt hormonu kaç olmalı, makalemiz hakkında sorularınızı, aşağıdaki bölümden bize gönderebilirsiniz.

“Kimyasal gebeliğin nedenleri nelerdir?” için 173 yorum

  1. BELGİN diyor ki:

    merhabalar.ben geçen pazartesi aşılama yaptırdım yani yarın tam 1 hafta olavak ve ben 5 şinci günü dayanamayıp kan tahlili yaptırdım ve sonuç…15,5 çıktı doktor gebelik hormanların yükselmiş kesin bişey diyemem ama gebelik olabilir dedi sizce bu değer ne analam geliyor bilgisi olan varsa ve yazarsa çok sveinirimmmmm .ve aşırı derecede kasık ağrısı yaşıyorum

  2. Derin diyor ki:

    Merhaba,kız arkadaşımla 1 ay önce sürtünme yolu ile ilişkiye girdik ama üzerimizde kıyafetler vardı üzerine boşaldım ancak temas olup olmadığını bilmiyorum ondan 5 gün sonra adet oldu ancak şimdi 10 gün gecikmiş hamile olabilir mi

  3. ilknur diyor ki:

    merhaba ben bır senedır korumasız ılıskı yasıyorum fakat hamıle kalamadım ıkı kere dr gıttım hersy yolunda dedı esım ıcınde oyle ıkı aydır adetım 40 gunu gecyor buay 51,-. gundeyım ve kahverengı akıntım geldı bu yerlesme kanamsı olabılır mı yadımcı olursanız cok sevınırm sevgıler..

    • Beyza diyor ki:

      Merhaba test yapın her mens gebelik lehine değildir.Her lekelenmede gebelikle alakalı değildir test sonucuna göre hekiminizle iletişime geçin sevgiler

  4. serife diyor ki:

    merhaba Beyza hanım ben 24 temmuzda sağlık ocaginda kan tahlili yaptırdım 3338.6 sonuçla hamile oldugumu söylediler 28 temmuzda da doktora gittim ultrasyonda baktı daha cok yeni dedi kese oluşmuş oma bebek görünmüyor dedi 11 ağustosa randevu verdi birsuru tahlil ile birlikte.. şimdi benim anlamadigm suan normalmi bu olanlar bebek görünmemesi yoksa hamile olmama ihtimali yada dış gebelik falan olma ihtimali mi var kimseye de söyleyemiyoruz hadi hamilelik olmazsa DİE lütfen beni aydinlatirmisiniz

    • Beyza diyor ki:

      Merhaba bebeği zaten öyle hemen göremezsiniz gebeliğin 5-6 cı haftasında sadece kese görülür + Dış gebelik olup olmadığıda tek değerle anlaşılmaz hcg belli aralıklarla yapılır ve doktor takibi gerekir.

  5. sanem diyor ki:

    Merhaba,
    En son 23 haziran’da hastalandım ve 25 haziranda apandisit ameliyatı oldum, ardından enfeksiyon tedavisi gördüm ve şuan adetim 5 gün gecikti, normalde 30-35 gün arasında oluyorum. Ameliyat sonrasında gecikme normal midir? Hamilelik ihtimali olabilir mi, ne adet ne de hamilelik belirtisi taşıyorum.Şimdiden tşkler cvbınız için.
    Sanem

    • Beyza diyor ki:

      Merhaba yakın tarihte ameliyat olmuşsunuz ona bağlı olarakta gecikme olmuş olabilir tedbiren test yapın

  6. Seda diyor ki:

    6 7 haftalık gebeyim ve kan aman var bu neyin nesi olabilir

  7. zeynep diyor ki:

    Merhaba
    31 yaşındayım pko hastasıyımve rahmimde perde var ameliyat olucam diye beklerken hamile olduğumu öğrendim 7 haziranda hastalandım 29 haziranda 3 gün lekelenme yaşadım 20 temmuzda iki ayrı yerde test yaptırdım birini aynı gün aldım sonuç 36.71 ertesi gün çıkan sonuç 41.74 doktor karından yapılan ultrasonda keseyi göremedi dış gebelik olabilir dedi haftaya cumartesi tekrar randevum var ama nasıl bbeklicem o güne kadar ne yapmalıyım

    • Beyza diyor ki:

      Merhaba başka bir doktora daha görünmenizi öneriyorum ayrıca stres yapmayın kese 5-6 cı haftalarda görünüyor 6 cı haftdadasınız geç döllenme gibi durumlarda da görünmeyebilir

  8. selen diyor ki:

    merhabalar yarın adet olmam gerek fakat bugun kanlı hafıf akıntım geldı hala olmadım bnım normalde belım karnım agrır sonrada kanamam yogun olurdu bu normal mı adet mı oldum yoksa yerlesma kanımı düzenlı adetım var

    • Beyza diyor ki:

      Bunu anlamak için beklemek lazım değilmi? mens öncesi zaten önce lekelenme olur 1 sonra kanama başlar

  9. Selcen diyor ki:

    En son Haziran ayinin ilk haftasinda hangi gun oldugunu hatirlamiyorum adet oldum.bu tarihten sonra ilk ve tek iliskim haziran 20 ve 21 inde oldu sonra birdaha ilmadi.beta hcg 2 temmuzda10 6 temmuzda 60 ckti 20 temmuzda vajinal ultrasyon ve normal ultrasyonla kese goruldu ancak embryo yoktu kalp atisi yokt.Bos gebelik olablir dedi 1 haftasonra tekrar gel bakalim dedi .bos gebelik olmama htmal varmi .iy calismalar, simdiden tesekkurler.

  10. Zeynep diyor ki:

    Merhaba ben 5ay once dıs gebelik nedeniyle ameliyat oldum tek tupum alindi tekrar hamile kalmak istiyorum bu ayin 15-16sinda regl olmam gerekiyordu adetim duzenli olmayinca iki gun sonra gebelik varsa haftasina kadar gosteren digital bi test yaptim iki haftalik gebelik cikti onun disinda iki tanede normal test yaptim onlarda pozitifti fakat 4gun geciktikten sonra kanamam basladi doktora gidip kan testi yaptirdigimda 5.49 cikti..eczaneden alinip yapilan testlere guvenmemeli miyim??

    • Beyza diyor ki:

      Merhaba çubuk testler hatalı sonuç verebiliyor.Daha önce dış gebelik hikayeniz var hekime görünmeniz en doğrusu

  11. Lale diyor ki:

    merhaba.. ben gecen ayin 17sinde adet oldum.. ve 22sinde surtunme yolu ile iliwkide oldum. bakireyim.. amma bugun ayin 19 ve adetim gecikdi.. 2 tane test yapdim neqativ cikdi.. adetden sonra surtunme ile hamile kalmam mumkunmu?? lutfen cevab yazin

    • Beyza diyor ki:

      Bu tür birliktelikte gebelik oranı çok düşüktür Her mens gecikmesi gebelik değildir .Emin olmak için hcg testi yapın

  12. ayşee diyor ki:

    merhabalar 19/06/2015 te ilk adet günümdü ve eşimle korunmuyoruz halsizlik sürekli uyku hali ve şişkinliğim var hamile olabilirmiyim cevabınızı bekliyorum

  13. Sevinç diyor ki:

    Merhaba En son Haziranın 11 2015 de adet gördüm 4 gün geciktim testim pozitif hcg değerim 97,95 doktorum gebesin dedi ama kese görünmüyor benim 2 kere lekelenmem oldu karnımda arada ağrılarım oluyor daha öncesinde kimyasal bi gebelik geçirdim bununda böyle olma ihtimali varmıdır. Teşekkürler.

    • Beyza diyor ki:

      Merhaba kese gebeliğin 5-6 cı haftasında görülür +Kimyasal,boş dış gebelik tek değerler anlaşılmaz doktor takibinizi aksatmayın Sağlıklı gebelik geçirmeniz dileğimle

  14. nesli diyor ki:

    merhaba
    En son regl gunumün baslangıcı 15/06/2015 regl olmam gereken tarih 11/07/2015 ama olmadım bu tarihten önce idrar testi yaptım 3 4 tane pozitif cıktı reglolacagım gunde beta hcg testi yaptırdım sonuc 68,81
    cıktı sizce durum normal mi kese için kaç gün beklemeliyim.

    tesekkürler:)

  15. ayça diyor ki:

    Merhaba 16 yaşındayım en son 2 ay önce adet olmuştum ve uzun zamandır olmuyorum bundan öncede oldugumda hep düzensizlik vardı acaba nedeni nedir alınması gerekilen bir önlem varmıdır?

  16. nazli diyor ki:

    selam ben 10 aylik evliyim ilklerde korunuyoduk o siralar lekelenme yoktu ve artik korunmuyoruz ama iliskiden sora hafif bi lekelenme oldu yardimci olurmusunuz

  17. ilknur diyor ki:

    merhabalar ria ile korunuyordum çıkarttırdım hamilelik planladığımızdan bir ay içinde 4 gün günüm geçti bir gün regl oldum kan verdim 19.47 yüksek ama hamilelik var diyemem tekrar bakıcız dedi midem kötü psikolojik mi bebek var mı regl oldum kafam karıştı.. bu değerler ölçeğinde varmıdır? teşekkür ediyorum.

    • Beyza diyor ki:

      Merhaba gebe olup olmadığınız takip edilecek mens olduğunuz için sağlıksız gebelik olabilir

  18. Şeyda diyor ki:

    Merhabalar… en son 04.06.2015 tarihinde adet gördüm bugün 09.07.2015 ve hala adet görmedim…acaba idrar testi yapsam doğru sonuç alabilirmiyim…şimdiden çok teşekkür ederim

  19. AYÇA diyor ki:

    en son adet tarihim 05/06/2015 ben 02/07/2015 tarihinde kan testi yaptırdım. hcg 100.0 cıktı sağlık ocağındaki doktor 3,5 haftalık bebek dedi kontrolere başlıcamda şuan çok erkenmi en az kaç haftalık olması gerekli ki kontrollerden kesin sonuç alalım

  20. Medine diyor ki:

    Merhaba ben 6 aydir evliyim.ama hala çocuk yok.bu ayda bir hafta gecikme oldu adetimden test yapdim neqativ çikdi.sonra kanamam oldu ama adet kanamasi gibi deyil 2 gun oldu.sizce hamile ola bilirmiyim karnimda sislik var.ne yapmam gerek yardimci olursaniz sevinirim.

  21. dilekk diyor ki:

    Sat 21 mayıs beta hcg testim 2574 ama kese hala gözükmüyor. Sizce normal midir?

    • Beyza diyor ki:

      Gebeliğin seyri için doktor takibinde olun biz değere bakıp gebeliğiniz iyi kötü diyemeyiz

  22. deniz diyor ki:

    Merhaba, iliskiden 11 gun sonra hcg degeri 0 yani negatifti reglimde gecikmisti testi yaptirdigimda doktor adet sokturucu verdi ve regl oldum her zamanki gibiydi fakat bu ay hala regl olamadim eger gebelik olsaydi gecen ay ilac adet gormemi saglar miydi? Tesekkur ederim simdiden

  23. nisanurünlü diyor ki:

    iyi günler beyza hanım 8ay önce rıa taktırdım şimdiya kadar hersey normaldi ama bu ay adet olmuyorum sadece leke geliyor hamile olabilirmiyim.

  24. yeliz diyor ki:

    merhaba beyza hanım 4 senelık evlıyım gerı cekılme yontemıyle kournuyorduk yanlız 4 aydır cocuk dusunuyoruz korunmadan ılıskıden sonra 4 aydır adetımde duzensızlık ve ılıskıden 2 gun sonra adet görüyorum.tabıkı doktora gorunmem gerekır ama sızın bı ön görunuz varmı . tesekkur ederım

  25. nur diyor ki:

    merhaba 7 haftalık hamileyim bugün sabah çok hafif kanamam oldu çamaşırımda leke var yani belimde ağrıyor ne yapmalıyım düşük riski var mı

  26. mujgan diyor ki:

    Slm sprail var ama enson 6 hafta once adet gordum ve hala yok belirtilerim bile yok acaba hamile olabilirmiyimki.

  27. fatma diyor ki:

    beyaz hanım ben adet 5 gün önce gordum normalde 7 haziranda oldum ama 14 gün sürdü ve şimdi 2 temmuz oldum ama bun yarım saat önce pıtı halinde kan geldi neden acaba bebek düşünüyoruz

  28. dilan diyor ki:

    merhaba beyza hanım size bi sorum olucaktı beta hcg yaptırdım şu tarihte 11.06.2015 hcg 98,87 cktı daha sonra 13.06.2015 hcg 335,21 en son yptığımda 18.06.2015 hcg 3998 çktı ve koyu kahve rengi bi lekelenmem var dktr kan tahlili istedi sonuc normalmiş ama bn tedirginim yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tşkler..

  29. lebiss diyor ki:

    merhaba beyza hanim 3 haftalik hamileyim ama regli olckmsm gbi sancn var nedn ?

    • Beyza diyor ki:

      Doktor kontrolünde olun sancıyı genelde gebeliğin ilk haftasında hisseden bayan çok ama tedbirli olmakta fayda var

  30. eda diyor ki:

    tarlusas kullanıyorum adet 2 gunde yım ama hamıle kalmak ıstıyorum

  31. aslı diyor ki:

    merhaba adetime 8 gün var 3 aydır korunmuyorum önce dün sol kasığıma şiddetli ağrı geldi sanıye sürdü geçti sonra sağ kasığıma nefesi kesicek şekliyle 20 dakika arayla 3 defa ağrı girdi ve hemen geçti.Bugünde sadece çok az batmalarım oldu sağ tarafta ama canım yanmadı geçti şimdi bişeyim yok..Bu hamilelik belirtisimidir yoksa kkist gibi bişey olabilirmi

  32. Burçin diyor ki:

    Merhaba. Adetim çok düzensiz tarlusal iciyorum günde kaç tane icmeliyim ?

  33. dilek diyor ki:

    Merhaba ben1 defa 3 aylik igne vuruldum 8 ay adet gormedim sekiz ay ustune gordum fakat mayis ayinda gordum haziranin 1inde bitti simdi 10 gun ustune tekrar gordum nedir acaba

    • Beyza diyor ki:

      Merhaba ara kanamalar için jinekoloğa görünüp muayene olmanızda fayda var bu şekilde durumunuzu biz değerlendiremeyiz

Siz de görüş, düşünce ve sorularınızı bize iletebilirsiniz.

Önceki yazıyı okuyun:
dış gebelik
Dış Gebelik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dış gebelik nedir? Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında herhangi bir yere yerleşmesiyle meydana gelir. En sık yerleşim yeri tüplerdir...

Kapat