X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Prostat büyümesi nedenleri ve tedavisi

Prostat bezi büyümesi erkekler de sık görülen bir durumdur.Prostat bezinin  genişlemesi rahatsız edici üriner semptomlara neden olabilir. Tedavi edilmediğinde, prostat bezi genişlemesi idrarın mesaneden akmasını önleyebilir ve mesane, üriner sistem veya böbrek sorunlarına neden olabilir. İlaçlar, minimal invaziv terapiler ve ameliyat dahil olmak üzere prostat bezi genişlemesi için çeşitli etkili tedaviler dir.

Prostat bezi büyümesi erkekler de sık görülen bir durumdur.Prostat bezinin  genişlemesi rahatsız edici üriner semptomlara neden olabilir. Tedavi edilmediğinde, prostat bezi genişlemesi idrarın mesaneden akmasını önleyebilir ve mesane, üriner sistem veya böbrek sorunlarına neden olabilir. İlaçlar, minimal invaziv terapiler ve ameliyat dahil olmak üzere prostat bezi genişlemesi için çeşitli etkili tedaviler dir.

 

Prostat sorunları 50 yaş ve üzerindeki erkeklerde sık görülür. Çoğu, cinsel fonksiyona zarar vermeden başarıyla tedavi edilebilir.Prostat, ceviz büyüklüğünde dir.Mesanenin altında  idrar yolunu çevreler.Prostat üretranın etrafını sarar ve spermlerindeki sıvının çoğunu üretir. (Prostat, boşalma sırasında sperm taşıyan sıvıyı üreten bir bezdir. Prostat bezi idrarın vücudun dışına çıktığı idrar yolunu çevreler.)Prostat büyümesi neredeyse tüm erkeklere yaşlandıkça olur.Prostat büyümesinin gerçek nedeni bilinmemektedir. Testislerin yaşlanmasına ve hücrelerdeki değişikliğe bağlı faktörler bezin büyümesinde rol oynayabilir. Belirtiler zahmetli veya sıkıntılı hale gelirse, ilaçlar veya ameliyatlarla iyileştirilebilirler.

 

Hormon seviyeleri

 

Yaşlandıkça vücudunuzdaki hormon dengesi değişir. Bu, prostatınızın büyümesine neden olabilir.

 

Belirtiler

 

Prostat bezi genişlemesi olan kişilerde semptomların şiddeti değişir, ancak semptomlar zamanla aşamalı olarak kötüleşir. Yaygın belirtileri ve semptomları şunları içerir:

 

Sık veya acil olarak idrar yapma ihtiyacı

Gece idrara çıkma sıklığı artmıştır (noktüri)

İdrara çıkma zorluğu

Zayıf idrar akışı

İdrar sırasında damlama

Mesaneyi tamamen boşaltamama

 

Daha az yaygın görülen belirtiler ve belirtiler:

 

İdrar yolu enfeksiyonu

Kanlı idrar

 

Üriner semptomların olası diğer nedenleri

 

Prostat büyümesine  neden olduğu belirtilere benzer koşullara yol açabilecek durumlar şunları içerir:

 

İdrar yolu enfeksiyonu

Prostatın iltihabı (prostatit)

Üretranın daralması (üretral darlık)

Daha önceki ameliyatın bir sonucu olarak mesane boynunda skarlaşma

Mesane veya böbrek taşları

Mesaneyi kontrol eden sinir problemleri

Prostat veya mesane kanseri

 

Bulunduğunuz herhangi bir belirtiden endişe ediyorsanız doktorunuza bildirin. Bu semptomlar tedavi edilebilir ve anında tedavi komplikasyonları önleyecektir.

 

Risk faktörleri

 

Prostat bezi genişlemesi için risk faktörleri şunları içerir:

 

Yaşlanma. Prostat bezi büyümesi, 40 yaşından küçük erkeklerde nadiren belirti ve semptomlara neden olur. Erkeklerin yaklaşık üçte biri 60 yaşına kadar orta ila ağır semptomlar yaşar ve yarısı 80 yaşına kadar bunu yapar.

Aile öyküsü. Bir baba ya da erkek kardeş gibi prostat sorunlarıyla kan bağına sahip olmak sorunlarınızın olması ihtimalinizin yüksek olması demektir.

Diyabet ve kalp hastalığı. Araştırmalar, diyabetin yanı sıra kalp hastalığı nın prostat büyümesine yol açtığını göstermektedir.

Yaşam tarzı. Yapaılan çalışmalar obezitenin prostat büyümesine yol açtığını göstermektedir.

 

Testler ve teşhis

 

Doktorunuz belirtileriniz hakkında ayrıntılı sorular sorarak ve fizik muayene yaparak başlayacaktır.Rektum muayenesi, idrar tahlili,kan tsti, nörolojik muayene .prostat biyopsisi vs gibi..

 

Tedavi her zaman gerekli mi?

Hayır. Çoğu durumda,  prostat büyümesi herhangi bir hasar vermez veya komplikasyonlara neden olmaz. Tedaviye ihtiyaç olup olmadığı genellikle belirtilerin ne kadar rahatsız ettiğine bağlıdır.

 

Prostat büyümesinin tedavi seçenekleri nelerdir?

 

Hiçbir tedavi semptomları tamamen ortadan kaldırmaz, ancak semptomlar genellikle tedaviyle birlikte büyük oranda iyileşebilir. Düşünülen tedaviler genellikle semptomların ne kadar ağır ve rahatsız olduğuna bağlıdır.

 

Tedaviler ve İlaçlar

 

İmgeleme, minimal invaziv terapiler ve ameliyat dahil olmak üzere genişlemiş prostat için çok çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Sizin için en iyi tedavi seçeneği aşağıdakileri de içeren çeşitli faktörlere bağlıdır:

Prostat boyutunuz

Yaşınız

Genel sağlığınız

Karşılaştığınız rahatsızlık

İlaç tedavisi, hafif-orta derecede prostat büyümesi semptomlarının en sık görülen tedavisidir.Minimal invaziv veya cerrahi tedavi önerilebilir.Uygulanan tedavi semptomlarınızın ne kadar kötü olduğu ve sizi ne kadar rahatsız ettiğine bağlı olacaktır. Sağlayıcınız, sahip olabileceğiniz diğer tıbbi problemleri de hesaba katacaktır.Tedavi seçenekleri  yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar veya ameliyatları içerir.