X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Beta HCG değeri kaç olursa hamilelik anlaşılır?

İnsan koryonik gonadotropin HCG gebelik hormonu olarak adlandırılır. Her şeyden önce HCG yumurtanın implantasyonunu takiben plasenta tarafından salgılanır. Özetlemek gerekirse, yumurtlamanın gerçekleşmesinden kısa süre sonra yumurta döllenir ise adete 1-2 gün kala yada adetten bir kaç gün geçmesi halin de Hcg hormonu salınmaya başlar.

İnsan koryonik gonadotropin HCG gebelik hormonu olarak adlandırılır. Her şeyden önce HCG yumurtanın implantasyonunu takiben plasenta tarafından salgılanır. Özetlemek gerekirse, yumurtlamanın gerçekleşmesinden kısa süre sonra yumurta döllenir ise adete 1-2 gün kala yada adetten bir kaç gün geçmesi halin de Hcg hormonu salınmaya başlar.

Gebelik testi nedir ?

Bir gebelik testi, bir kişinin hamile olup olmadığını belirlemek için kullanılır. Hamilelik testi insan koryonik gonadotropin veya HCG adı verilen bir hormon varlığına işaret eder. Vücut, döllenmeden 6-7 gün sonra bu hormonu üretmeye başlar.Gebelik kan testleri ya niteliksel ya da niceliksel olabilir. Hcg testi gebelik sırasında bazı komplikasyonları saptamak ve izlemek için kullanılabilir.

Neden HCG testi yaptırmalıyım ?

Gebelik testi (HCG testi) ile mümkün olduğunca erken bir gebelik tespit edilmesi, bir kadının uygun tıbbi bakım almasını ve gerekli önlemleri alabilmesini sağlamaya yardımcı olabilir.

Hcg testi ne zaman yapılır ?

HCG hormonu gebeliğin en erken evrelerinde üretilir. HCG seviyeleri gebeliğin ilk günlerinde hızla ve öngörülebilir şekilde yükselir.Beklenen sürenin öncesinde test yapan tüm hamile kadınlar pozitif bir sonuç elde etmez. Bunun nedeni, HCG düzeyleri henüz test eşiğinin üstünde olmayabilir. Hamileliği teyit etmek için, testin zamanlaması bir kadınun menstrual periyodu beklediği günün yanı sıra test için kullanılan yöntem hakkında ne kadar doğru olduğuna bağlıdır. Genel olarak, kan testleri idrar testlerinden daha duyarlıdır ve bir kadının periyodunun başlamasını beklemesinden iki gün önce yapılabilir.

Hamilelik belirtileri

Gebeliğin erken göstergeleri olabilecek birkaç işaret vardır. En yaygın olanı menstrüel siklüsün gecikmesidir. Diğer belirtiler kramp, yorgunluk, sabah bulantısı, baş ağrısı, sırt ağrısı, baş dönmesi, kabızlık ve sık idrara çıkma şeklindedir. Bunların birçoğu diğer koşulların göstergesi olduğundan, gebe olup olmadığınızı doğru bir şekilde belirlemek için gebelikte kan testi (HCG testi) önerilir.

Hcg nasıl artmalı ?

Gebelik ilerlediğinde ve hCG düzeyi yükselirse, iki katına çıkma süresi yaklaşık 96 saatte bir artabilir. Hcg testi takip edilirken çok dikkat edilmelidir. Normal bir gebelik düşük HCG düzeyine sahip olabilir . Geç döllenme gibi durumlarda hcg seviyesi düşük görünebilir. Tek bir HCG sonucu açık bir tanı koymak için yeterli değildir ve birkaç HCG testi ayrı ayrı zaman da yapıldığı taktirde durumun daha doğru bir değerlendirmesine olanak verir. HCG gebeliğin çok erken dönemlerinde her 48-72 saatte iki katına çıkar

HCG gebelik dışın da artarmı ?

Bunun yanıtı evet. Hcg değeri; dış gebelik, kanser, boş gebelik,mol gebelik,kimyasal gebelik ve kanser gibi durumlarda artış gösterebilir.

HCG testi nasıl yapılır ?

Testin uygulanması çok kolaydır. Herhangi bir hastaneye gidiyorsunuz .Sizden az miktarda bir kan alınıyor ve kanda gebe olup olmadığınız araştırılıyor. Hcg testini yaptırırken aç yada tok karnına olmanız önemli değil.

HCG değerim yüksek ikiz gebelik olabilirmi?

İkiz gebeliği sadece HCG den teşhis edemezsiniz. İkizlerde HCG de daima her zamankinden daha hızlı bir artış olduğunu gösteren yeterli bir bilimsel kanıt yoktur. Normal HCG değerleri normal gebeliklerde 20 katına kadar değişebilir. HCG artışlarındaki değişiklikler mutlaka gebeliğin anormal olduğu ya da iki veya daha fazla fetus olduğunun işareti değildir.

Beta HCG Testi Normalin Üstü Olan Değerler ve Muhtemel Gebelik Haftalıkları

Hcg değeri 8 ve üstü olduğun da bu gebelik olarak kabul edilir. Tabiki her hcg değerine de gebelik var diyemeyiz. Bnun teyidi için doktor kontrolü gerekmektedir. Aşağıda son adet tarihi göz önüne alınarak tahmini gebelik haftası hakkın da bilgiler vermeketdir.

Gebelik Haftası Beta HCG Değeri

3 hafta 5 - 50

4 hafta 5 - 425

5 hafta 20 - 7300

6 hafta 1,080 - 56,000

7 -12 hafta 7,650 - 290,000

13-16 hafta 13,300 - 250,000

17-24 hafta 4,000 - 165,000

Sevgili okuyucularımız; hcg testi ile ilgili yorumlarınızı sorularınızı bizlere bu başlık altın dan yönlendirebilirsiniz. En kısa zamanda önerilerinize yorum ve sorularınıza dönüş olucaktır.