X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Endometriozis olup hamile kalan varmı ?

Endometriozis ile hamile kalmak mümkündür, ancak kolay olmayabilir.Endometriozisli kadınların yarısı kadar hamile kalmakta zorluk çekiyor.Doğurganlık problemlerine sahip olma olasılığı yaşınıza , eşinizin doğurganlığına ve endometriozisin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır . Gebe kalmak için mücadele edenler için, IVF gibi cerrahi veya doğurganlık tedavileri yardımcı olabilir.

Endometriozis ile hamile kalmak mümkündür, ancak kolay olmayabilir.Endometriozisli kadınların yarısı kadar hamile kalmakta zorluk çekiyor.Doğurganlık problemlerine sahip olma olasılığı yaşınıza , eşinizin doğurganlığına ve endometriozisin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır . Gebe kalmak için mücadele edenler için, IVF gibi cerrahi veya doğurganlık tedavileri yardımcı olabilir.

 

Düzenli birlikteliğe rağmen gebe kalamadınız ve bir doğurganlık değerlendirmesinden laparoskopik cerrahiden sonra, doktorunuz size endometriozis teşhisi koymuştur.Bununla birlikte, pelvik ağrı veya şiddetli adet krampları yaşadığınız için bir takım tetkitler sonrası hekim endometriozisi teşhis etti.Her iki durum da, gebe kalma şansınızın olup olmadığını merak etmenize yol açabilir.Cevap Evet. Endometriozis ile gebe kalabilirsiniz.

 

Not: Açıklanamayan infertiliteye sahip birçok çiftin , hafif endometriozis tanısı konulmamış olduğundan şüphelenilmektedir . Aşağıdaki bilgiler endometriozis tanısı konanlara özgü olmakla birlikte, çoğu açıklanamayan infertilite olan çiftler için de geçerli olabilir.Endometriozisli kadınların yüzde 30 ila 50 sinin infertilite yaşayacağı tahmin edilmektedir.

 

Tabii ki, her zaman doktorunuzla özel durumunuz hakkında konuşmalısınız . Ancak endometriozis otomatik olarak infertilite yaşayacağınız anlamına gelmez.Ancak, doğurganlık konusunda yardım almadan önce bir yıl boyunca düzenli birlikteliğe özen gösterin.35 yaş ve üzerindeyseniz, mutlaka tedavi olun.Doğal doğurganlığınız 35 yaşından sonra daha çok azalır.

 

Hamile kalmaya çalışmayan endometriozisli kadınlara genellikle ağrı semptomlarını azaltmak için doğum kontrol ilaçları verilir.Açıkçası, doğum kontrol hapı alıyorsanız, hamile kalamayacaksınız. Bu sadece geçicidir.Ayrıca, doğum kontrol haplarının endometrioziyi tedavi etmediğini de belirtelim.Orta ila şiddetli endometriozis vakalarında endometriyal lezyonları veya kistleri çıkarmak için cerrahi gerekebilir. Cerrahi ağrıyı azaltabilir, ancak tekrarlanan operasyonlar skar dokusuna neden olabilir.

 

Çok ciddi endometriozis vakalarında, uterus, yumurtalıklar veya yumurtalıkların bir kısmı çıkarılabilir. Bu gelecekteki doğurganlığı etkileyecektir.Üreme organlarınızın cerrahi olarak çıkarılmasının endometriozis için bir tedavi olmadığını da bilmelisiniz.Endometriozis ovulasyonu engelleyebilir veya endometrial skar dokusu fallop tüplerini bloke ettiğinde , infertilite nedenleri daha nettir.Endometriyal lezyonlar, skar dokusunun veya adezyonların oluşmasına neden olabilir. Bu yapışıklıklar üreme organlarını çekerek normal çalışma yeteneğini engelleyebilir.

 

Yapışmalar ayrıca yumurta ve spermin buluşmasını engelleyen fallop tüpü tıkanmasına neden olabilir. Vücudun artan inflamasyonu infertilite ile ilişkili gibi görünmektedir.Endometriozis endometriyumun kendisini de etkileyebilir. Endometriozlu kadınların yumurta kalitesi daha düşük olabilir. Endometriozlu kadınlardan alınan embriyolar, ortalamadan daha yavaş gelişir.Doktorunuz endometriozunuzu aşamalar şeklinde ifade etmiş olabilir. Ameliyat sırasında, doktorunuz endometriyal yatakların yerini, miktarını ve derinliğini dikkate alır. Aşama I, Aşama II, Aşama III ve Aşama IV var.Bu aşamalar, endometriozisin şiddetini tanımlamak ve değerlendirmek için kullanılır; Evre I, hafif endometriozis ve Evre IV şiddetlidir.Endometriozis ile ilişkili infertilite için en etkili döngü tedavisi IVF tedavisidir . En iyi hamilelik oranlarına sahiptir. Endometriozisli kadınlar için doğurganlık ilaçları tek başına önerilmemektedir.