X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Gebelikte diyabet nedenleri ve tedavisi

Şeker hastalığınız varsa ve bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, hamile kalmadan kan şekeri seviyenizi hedef aralığınıza yaklaştırmaya çalışmalısınız.Hamilelik sırasında hedef aralığında kalmanız, hamile olmadığınız zamanlardan farklı olabilir, ayrıca önemlidir.Yüksek kan şekeri, gebeliğinizin ilk haftalarında,  bebeğinize zarar verebilir. Şeker hastalığınız varsa ve hamile iseniz, şeker hastalığınızı yönetmek için bir plan yapmak için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın

Şeker hastalığınız varsa ve bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, hamile kalmadan kan şekeri seviyenizi hedef aralığınıza yaklaştırmaya çalışmalısınız.Hamilelik sırasında hedef aralığında kalmanız, hamile olmadığınız zamanlardan farklı olabilir, ayrıca önemlidir.Yüksek kan şekeri, gebeliğinizin ilk haftalarında,  bebeğinize zarar verebilir. Şeker hastalığınız varsa ve hamile iseniz, şeker hastalığınızı yönetmek için bir plan yapmak için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın

 

Diyabet kandaki şeker (glikoz) miktarının çok yüksek olduğu bir durumdur.Gebe kadınların % 2 ila% 3 ünün gebelik sırasında gestasyonel diyabetten etkilendiği tahmin edilmektedir.Annenin vücudu bunun üstesinden gelmek için yeterli miktarda insülin üretemezse, hamilelikteki diyabet gelişebilir.Gestasyonel diyabet, vücut hem annenin hem de bebeğin ek insülin gereksinimleriyle tam olarak baş edemiyorsa gebelik sırasında gelişen şeker hastalığının bir şeklidir.Gestasyonel diyabet için ilk tedavi yöntemi diyet ve egzersiz yoluyla yapılır, ancak diyabet tabletleri ve insülin, kan şekeri seviyeleri yüksek kalırsa gerekebilir.

 

Hamilelik döneminde kan şekeri kontrolü

 

Hipoglisemi (düşük kan şekeri seviyeleri ) ve hiperglisemi (yüksek kan şekeri seviyeleri ) hem gebelik sırasında görülür.

 

Kan şekeri düzeyinizi iyi yönetilen tutmak, sizin veya bebeğinizin gelişen komplikasyonların şansını azaltmak için önemlidir.

 

Şeker hastalığı bebeğimi nasıl etkileyebilir?

 

Bir bebeğin beyin, kalp, böbrekler ve akciğer gibi organları gebeliğin ilk 8 haftasında şekillenmeye başlar. Yüksek kan şekeri seviyeleri bu erken evrede zararlı olabilir ve bebeğinizin kalp kusurları , beynin veya omurga kusurları gibi doğum kusurlarına sahip olma şansını artırabilir.Yüksek kan şekeri, düşük yapmak şansınızı da artırabilir

 

Diyabetim yüzünden gebelik sırasında hangi sağlık problemlerini geliştirebilirim?

 

Hamilelik , özellikle kan şekeri seviyeleri çok yüksekse, göz sorunları ve böbrek hastalığı gibi bazı uzun vadeli diyabet problemlerini kötüleştirebilir.Ayrıca preeklampsi geliştirme şansı daha yüksektir.Preeklampsi Sizin ve bebeğiniz için ciddi ya da hayatı tehdit eden sorunlara neden olabilir.

 

Fiziksel olarak aktif olun

 

Fiziksel aktivite, normal  kan şekeri değerine ulaşmanıza yardımcı olabilir. Fiziksel olarak aktif olmak kan basıncınızı ve kolesterol seviyelerini sağlıklı bir aralıkta tutmanıza, stres atmanıza, kalbinizi ve kemiklerinizi güçlendirmenize, kas gücünüzü arttırmanıza ve eklemlerin esnek kalmasına yardımcı olabilir .

 

İlaçlarınızı ayarlayın

 

Bazı ilaçlar gebelik sırasında güvenli değildir ve hamile kalmadan bunları almayı bırakmalısınız. Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi ilaçları doktorunuza bildirin. Doktorunuz hangi ilaçların kullanmayı bırakacağını size söyleyebilir ve gebelik sırasında kullanmak için güvenli olan farklı bir ilaç reçete edebilir.

 

Doktorlar, gebelik sırasında tip 1 ve tip 2 diyabet için en sık insülini reçete eder.  Zaten insülin kullanıyorsanız, ne tür, miktarı ve ne zaman alacağınızı değiştirmeniz gerekebilir. İlk üç ayda daha az insüline ihtiyacınız olabilir, ancak muhtemelen hamileliğinize daha çok ihtiyaç duyulacaktır. Doğuma  yaklaştıkça insülin ihtiyaçlarınız iki katına çıkabilir veya üç katına çıkabilir.

 

Vitamin ve mineral takviyelerini alın

 

Folik asit Bebeğinizin sağlığını korumak için hamilelik öncesi ve sırasında almak için önemli bir vitamindir. Hamilelik öncesinde en az 1 ay folik asit kullanmaya başlamanız gerekecek. En az 400 mikrogram (mcg) folik asit içeren bir multivitamin veya takviye almalısınız. Hamile kaldıktan sonra günde 600 mcg almalısınız.  Demir veya kalsiyum takviyeleri veya multivitamin gibi diğer vitaminleri veya mineralleri almanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun.

 

Gebelik diyabeti, genellikle gebeliğin ikinci yarısında tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 7 sinde görülür. Bebeğiniz doğar doğmaz tamamiyle geçer . Bununla birlikte, hamilelik süresince gestasyonel diyabet tedavi edilmezse, bazı komplikasyonlar yaşayabilirsiniz.