X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Gebelikte vücutta olan değişimler nelerdir ?

Hamilelik dönemindeki hormonal ve fizyolojik değişiklikler kadınların hayatında eşsizdir. Gebe kadınlar da  östrojen ve progesteronda ani ve dramatik artışların yanı sıra diğer hormonların miktar ve işlevlerinde değişiklikler yaşarlar.

Hamilelik dönemindeki hormonal ve fizyolojik değişiklikler kadınların hayatında eşsizdir. Gebe kadınlar da  östrojen ve progesteronda ani ve dramatik artışların yanı sıra diğer hormonların miktar ve işlevlerinde değişiklikler yaşarlar.

Östrojen ve progesteron ana gebelik hormonlarıdır. Bir kadın hamile değilken, bir gebelik boyunca ömrünün tamamından daha fazla östrojen üretecektir. Gebelik sırasında östrojenin artışı uterus ve plasenta vaskülarizasyonunu iyileştirir, besinleri aktarır ve gelişmekte olan bebeği destekler. Buna ek olarak, östrojenin fetüsün gelişmesine ve olgunlaşmasına yardımcı olması için önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.

Östrojen seviyeleri gebelik süresince istikrarlı bir şekilde artmakta ve üçüncü trimesterde tepe noktasına ulaşmaktadır. Birinci trimesterde östrojen seviyelerinin hızla artması, gebelikle ilişkili mide bulantısının bir kısmına neden olabilir ve ikinci trimesterde göğüsleri genişleten süt kanal gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.Progesteron seviyeleri gebelik sırasında olağanüstü derecede yüksektir.

Gebelik Hormonları 

Bu hormonlar, başarılı bir hamilelik için kesinlikle kritik olmakla birlikte, egzersizi daha zor hale getirebilirler. Bağlar daha gevşek olduğu için gebe kadınlar ayak bileği veya dizin burkulması gibi komplikasyonlarla daha fazla risk altındadır (ancak hiçbir çalışma gebelik sırasında yaralanma oranında artışı belgelememiştir).

Hamile bir kadının tüm duruşu değişir. Göğüsleri daha büyüktür ve karnı düz ya da içbükeyden dışbükeyliğe dönüşür ve sırtındaki eğriliği arttırır. Birleşik etki, ağırlık merkezini ileri kaydırır ve birinin denge duyusundaki değişikliklere neden olabilir.

Kilo Alma ve ödem

Birçok kadın ikinci trimesterde hafif şişkinlik  görmeye başlar ve genellikle üçüncü trimesterde devam eder. Sıvı tutulumundaki bu artış gebelikte kilo vermenin artışının yaklaşık% 25'inden sorumludur. Bazı durumlarda istirahat yoluyla uzun süre ayakta kalmamak, kafein ve sodadan kaçınmak ve beslenme potasyumunu artırmak suretiyle hafifletilebilir.

Fizyolojik değişiklikler

Birinci trimesterde başlayan hormonal değişiklikler nedeniyle birçok fizyolojik değişiklikler vücut genelinde gerçekleşir. Bu değişiklikler, annenin vücudunun hamilelik, doğum ve emzirmeye hazırlanmasına yardımcı olur.

Saç ve Tırnak Değişimleri

Çoğu kadın, gebelik süresince saç ve tırnak büyümesinde değişiklikler yaşar. Bazı durumlarda, hormon değişiklikleri aşırı saç dökülmesine neden olabilir. Ayrıca bazı hamile kadınlarda tırnaklarda hızla uzama görülebiliyor.

Göğüs Değişiklikleri

Gebe kadın göğüsleri, vücutları yenidoğan bebeğe süt tedarik etmeye hazırlandığı için gebelik sırasında sıklıkla bir dizi önemli değişikliğe uğrarlar. Cilt pigmentasyonunu etkileyen gebelik hormonları çoğunlukla areolayı veya meme başı çevresindeki koyu renkli cildi koyulaştırır. Göğüsler büyüdükçe, hamile kadınlar hassasiyet yaşayabilir .

Servikal Değişiklikler

Serviks veya rahime giriş, gebelik ve doğum sırasında fiziksel değişimlere uğrar. Birçok kadında serviksin dokusu kalınlaşır ve sıkılaşır ve glandüler olur ve serviks uterusu kapatmak için kalın bir mukus üretir. Doğum öncesi birkaç haftaya kadar serviks büyüyen bebeğin basıncından hafifçe yumuşatabilir ve genişleyebilir. Doğumdan önce serviks bebeklerin doğum kanalından geçmesine izin vererek belirgin bir şekilde genleşir, yumuşar ve inceltir.

Tat ve Koku Değişiklikleri

Çoğu kadın hamilelik süresince tat alma konusundaki değişiklikleri yaşar; Bazı kadınlar gebelik sırasında ağızda metalik bir tada sahiptirler ve bu da mide bulantısını şiddetlendirebilir ve besin dengesizliğini gösterebilir. Ayrıca hamile kadınlrda koku duyusundada değişiklikler olabilmektedir. Kokulara karşı aşırı hassasiyet gebe de mide bulantısına neden olabilir.

Cilt Değişimleri

Çoğu kadın, gebelik sırasında cildin fiziksel görünümünde değişiklikler yaşayacaktır. Çoğu geçici olsa da,  ciltte kalıcı değişiklikler bırakabilir. Buna ek olarak, hamilelik süresince bu cilt değişikliklerinin bir kısmını yaşayan kadınların gelecekteki gebeliklerde veya hatta hormonal kontraseptif kullanırken onları tekrar deneyimleme olasılığı daha yüksektir.Gebelikte vücutta olan değişimlerle ilgili konumuzu incelediniz. Gebelikte oluşan vücut değişimleri ile ilgili sorularınızı bizlere bu başlık altından yönlendirebilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.