X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Hamilelik döneminde ilaç kullanmak zararlımıdır?

Doktorlar genellikle kadınlara , mümkünse özellikle ilk 3 ay boyunca hamilelik sırasında ilaç kullanmamalarını söyler . Ancak bazen yüksek tansiyon veya astım gibi bir sağlık sorununu tedavi etmek için ilacı almanız gerekebilir. Peki gebelikte ilaç kullanımın ne gibi zararları vardır ? Gebelikte ilaç kullanmak sakıncalımıdır ? Makalemizin devamın da merak edilen bu sorular hakkın da detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Doktorlar genellikle kadınlara , mümkünse özellikle ilk 3 ay boyunca hamilelik sırasında ilaç kullanmamalarını söyler . Ancak bazen yüksek tansiyon veya astım gibi bir sağlık sorununu tedavi etmek için ilacı almanız gerekebilir. Peki gebelikte ilaç kullanımın ne gibi zararları vardır ? Gebelikte ilaç kullanmak sakıncalımıdır ? Makalemizin devamın da merak edilen bu sorular hakkın da detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

 

Bazı ilaçların, doğum kusurları veya başka problemler olasılığını arttırdığı bilinmektedir . Bir bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız veya hamile iseniz, aldığınız ilaçlarla ilgili olarak doktorunuzla konuşun .Doğum kusurlarının olasılığını artıran ilaçların bazıları şunlardır; Akne ilaç izotretinoin (örneğin Amnesteem ve Claravis ). Bu ilacın doğum kusurlarına neden olması muhtemeldir.Benazepril ve lisinopril gibi ACE inhibitörleri .Doksisiklin ve tetrasiklin gibi bazı antibiyotikler. Alprazolam ( Xanax gibi ), diazepam ( Valium gibi ) ve anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılan diğer bazı ilaçlar .Aspirin ve ibuprofen ( Advil ve Motrin gibi ) ve naproksen ( Aleve gibi ) gibi reçetesiz ağrı ilaçları . Bu ilaçlarla doğum kusurları riski düşüktür.

 

Hamile kalmaya çalışan ve hamile olan kadınlar folik asit içeren bir multivitamin almalıdır . Folik asit, hamileliğin ilk birkaç haftasında ve öncesinde önemlidir, çünkü bazı doğum kusurlarını önler. Gebe olduğunuzu doğrulamak için doktorunuzla görüştüğünüzde, hangi ilaçların kullanıldığını ve hangi ilaçları kullanmamanız gerektiğini sorun. Hamile kadınların aldıkları çoğu ilacın güvenliği bilinmemektedir.Hamilelik sırasında bazı ilaçları almanın ciddi doğum kusurlarına neden olabileceğini biliyoruz. Bazı ilaçlar hamilelik sırasında alındığında zararlı olduğu bilinirken, hamile kadınların aldıkları ilaçların çoğunun güvenliğinin belirlenmesi zor olmuştur.

 

Bazı hamile kadınlar astım, epilepsi (nöbetler), yüksek tansiyon ve depresyon gibi sağlık durumlarını tedavi etmek için ilaç almalıdırlar. Bu koşullar tedavi edilmezse, hamile bir kadın veya doğmamış bebeği zarar görebilir. Dikkate alınan ilaçların olası risk ve faydalarını dengelemek önemlidir.

 

Ayrıca, kadınlar hamile olduklarını fark etmeden önce bazen ilaç alırlar. Bu olduğunda, bu ilaçların doğmamış çocuklarına olan etkileri konusunda endişelenebilirler. Hamile olan ya da hamile olmayı planlayan bir kadının yapması gereken ilk şey doktoru ile konuşmaktır. Bazı ilaçlar hamilelik sırasında alındığında zararlıdır, ancak diğerleri değildir. Bazı hamile kadınlar, mide ekşimesi , sabah bulantısı veya baş ağrısı gibi yaygın rahatsızlıklarla yardımcı olmak için ilaç alırlar . Hamilelik, ilaçlarınızın etkinliğini etkileyebilir. Hamileyken, kan hacminiz artar ve kalbiniz ve böbrekleriniz daha çok çalışır. Bu, ilaçların vücudunuzdan normalden daha hızlı geçme potansiyeline sahip olduğu anlamına gelir.Çoğu durumda, belirli bir sorunu çözmek için farklı tipte ilaçlar vardır. Hekiminiz gebelikte en az riske sahip ilacı reçete edecektir.Her ilacın hamilelik sırasında potansiyel risk faktörleri vardır.

Kategori A : Kontrollü çalışmalar hiçbir risk göstermez veya hiçbir zarar bulmaz.

Kategori B : Hayvan çalışmaları hiçbir risk göstermez, ancak hamile kadınlar üzerinde kontrollü çalışma yoktur.

Kategori C : Hayvan çalışmaları, fetus için risk olduğunu göstermiştir, kadınlarda kontrollü çalışmalar yoktur, ya da kadınlarda ve hayvanlarda çalışmalar mevcut değildir.

Kategori D : Potansiyel fetal riskin pozitif kanıtı vardır, ancak gebe kadınlarda kullanımın faydaları riske rağmen kabul edilebilir (anneye hayatı tehdit eden durum).

Kategori X : Hayvanlarda veya insanlarda yapılan çalışmalar, fetal anormallikleri göstermiştir veya fetal risk kanıtı vardır. İlaç hamile olan veya hamile olan kadınlarda kontrendikedir.

Kategori C kafa karıştırıcı kategoridir. Hamilelik sırasında kullanımı hakkında yeterli veri yoksa bir ilaç bu sınıflandırmayı alır. Güvenli veya muhtemelen güvenli olabilir veya potansiyel olarak zararlı olabilir.

Potansiyel yan etkilerle ilgili olarak sağlık uzmanınıza veya eczacınıza danışın.Hamile olup olmadığına bakılmaksızın alınan ilaçların kaydını tutmak her zaman faydalıdır.Uyarıları veya gebelik endikasyonlarını okuyun.Ayrıca olası alerjik reaksiyonları ve son kullanma tarihlerini de araştırmalısınız