X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Hamilelikte 4'lü test hakkında bilmeniz gerekenler ?

Gebelikte 4'lü test neden yapılır? Gebe olduğunuzu öğrendiniz ve çok mutlusunuz. Ve şimdi artık bebeğinizin sağlığını merak ediyorsunuz. Gebeliğim sağlıklı ilerliyormu, bebeğimle ilgili herhangi bir sorun varmı, bebeğimi sağlıklı doğurabilecekmiyim. Tüm bu merak edilenler anne adaylarının ortak kaygısıdır.

Gebelikte 4'lü test neden yapılır? Gebe olduğunuzu öğrendiniz ve çok mutlusunuz. Ve şimdi artık bebeğinizin sağlığını merak ediyorsunuz. Gebeliğim sağlıklı ilerliyormu, bebeğimle ilgili herhangi bir sorun varmı, bebeğimi sağlıklı doğurabilecekmiyim. Tüm bu merak edilenler anne adaylarının ortak kaygısıdır.

Gebelikte doktor kontrolünün önemini her makalede belirtiyoruz. Düzenli doktor muayeneleri, bebeğinizle ilgili problemleri erken saptayabilir ve önlem alınmasına olanak sağlar. Gebelikte yapılan bazı testler vardır. Bu testler bebeğinizin gelişimi ile ilgili ip uçları sağlar. Gebelikte yapılan testlerden biri dörtlü testlerdir. Genelde üçlü testle aynı amaca hizmet eder. Fakat dörtlü test üçlü teste göre daha başarılıdır.

Gebelikte yapılan dörtlü testle bebeğin Down sendromlu olup olmadığını öğrenmek mümkün. Dörtlü test down sendromunu % 80 tespit etmektedir. Ayrıca dörtlü tstle trizomi 21,trizomi 18 , Edwards sendromu ve nöral tüp defekti riskleri de araştırılabilir. Dörtlü testler kliniklerde gebeliğin 16-20 . haftası yapılırken bazı kliniklerde 15-22 haftalarda yapılmaktadır. Bu haftaların dışında dörtlü testler yapılmamaktadır.

Gebelikte dörtlü test yapılmadan önce gebenin öncelikle usg muayenesi yapılır. Bebeğin ölçümleri yapılır. Daha sonra gebeden kan alınır. Değerlendirme yapılırken bir takım kriteler göz önüne alınır. Gebenin son adet tarihi, vücut ağırlığı, doğum tarihi, sigara kullanıp kullanmadığı sorulur ve PC ye kayıt edilir. Veriler girildikten sonra hesaplama yapılır . Hesaplamayı yapan Bilgisayar programıdır. Test sonuçlarınız ve programın verdiği bilgiler değerlendirilir böylece gebeliğinizle ilgili herhangi bir risk olup olmadığı belirlenir.

Yüksek riskli sonuçlarda amniyosentez yapılabilir.Bir kaç gün içinde test sonuçlarınız çıkacaktır. Çıkan sonuçla ilgili doktorunuz sizi bilgilendiricek nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlatacaktır. Dörtlü test fiyatları klinikten kiliniğe farklılık göstermektedir. SGK bu test ücretini karşılamakatdır. Sevgili anne adayları gebeliğinizin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini ancak doktor kontrolü ile anlayabilrisiniz. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrollerinizi yapın ve gebelikte yapılması gereken testleri mutlaka yapın. Gebelikte dörtlü test ile ilgili sorularınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.