X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Kaç gündür adet olmadım hamilemiyim ?

Adet gecikmesi kadınlar için bir çok endişeyi de beraberinde getirmektedir. Genel endişe gebe kalmaktır. Gebeliğin plansız olması, yada evlilik dışı gebeliğe sahip olmak adet gecikmesi yaşan kadınları endişelendirmektedir. Oysa adet gecikmesi sadece hamilelikten dolayı olmaz. Bir çok sebep adet gecikmesine neden olabilir. Bu makalemizde adet gecikmesinin olası sebeplerine değineceğiz.

Adet gecikmesi kadınlar için bir çok endişeyi de beraberinde getirmektedir. Genel endişe gebe kalmaktır. Gebeliğin plansız olması, yada evlilik dışı gebeliğe sahip olmak adet gecikmesi yaşan kadınları endişelendirmektedir. Oysa adet gecikmesi sadece hamilelikten dolayı olmaz. Bir çok sebep adet gecikmesine neden olabilir. Bu makalemizde adet gecikmesinin olası sebeplerine değineceğiz.

 

Üreme sağlığında her hangi bir problem olmayan kadınlar , düzenli olarak adet kanaması görürler. Üreme ile ilgili her hangi bir problem , hormonlardaki bozukluk ve bir çok sebep adetin gecikmesine neden olabilir. Saat gibi dakik olan döneminiz bir an da düzensizleşe bilir. Geçen ay doktor muyanesin den geçtim hiç bir problem saptanmadı , ilişkiye girerkende korunuyorum ama adetim gecikti hamile olabilirmiyim , gibi bir çok sorular almaktayız. Şunu belirtelim ki her an herşey olabilir. Geçen ay problem saptanmamış olabilir ama ani gelişen bir kist , miyom, hormonal problem stres gecikmenize neden olabilir.

Adet gecikmesinin olası sebepleri

Gebelik

Stres

Doğum kontrol hapının bırakılması

Hormonal nedenler

Kilo kaybı

Obezite

PKOS

Rahim kaynaklı sorunlar

Adet gecikmesi olan bir kadının yapması gereken ilk şey gebelik testi olmalıdır. Negatif bir gebelik testi sonrası mutlaka hekime görünmelidir. Bir kadın aşırı strese maruz kalırsa adeti gecikebilr yada daha erken dönemde stres kaynaklı adet olabilir. Düzensiz östrojen seviyeleri, adet döngüsünü değiştirebilir. Yeme bozukluğu olan kadınlarda adet gecikmesi gelişebilir. Sürekli yorucu egzersizler yapanlarda dönemler gecikebilir.

Vücut ağırlığının değişmesi yani kilo alıp verme adet gecikmesi için faktördür. Vücudun aşırı androjen üretmesi adeti erteleyebilir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda adet gecikmesi adet düzensizliği sıklıkla görülmektedir. Gebelikten korunmak için doğum kontrol hapını kullananlar bu hapları bıraktığı zaman adetin de gecikme yaşayabilir.

Bir çok kronik hastalık adetin gecikmesine neden olduğunu da vurgulayalım. Özellikle diyabet ve çölyak hastalığın dan müzdarip olanlar adet gecikmesi yaşayabilir. Bir çok kadın genç yaşta erken menopoza girebilir. Erken menepoza girenlerde adet gecikmeleri , adet düzensizlikleri ve adetin tamamen kesilmesi olabilir. Bir kadın 1 yıl boyunca adet olmaz ise bu menepoza girdiğinin göstergesidir.

Tiroid bezinin az yada çok çalışması adet gecikmelerine neden olabilir. Tiroid problemi genellikle tedavi edilebilir. Prolaktin ve tiroid hormonlarında ki problemler cevapsız dönemlere neden olabilir. Adet gecikmesi gebelikten kaynaklanabilir. Cinsel yönden aktifseniz ve herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamıyorsanız adetiniz geciktiyse mutlaka gebelik testi yapın.

Sevgili okurlar görüldüğü üzere adet gecikmesinin bir çok nedeni vardır. Sürekli düzenli bir döngüye sahipken adetinizde gecikme söz konusu olursa mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünün.Kaç gündür adet olmadım hamilemiyim başlıklı makalemizi incelediniz. Konuya dair soru ve yorumlarınızı bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa zaman da yanıt alabilirsiniz.