X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Kısırlık nedenleri ve tedavisi

Kısırlık , kadın ve erkeklerin tıbbi nedenler den ötürü çocuk sahibi olamaması dır. Kısırlığın nedenleri olduğu gibi , nedensiz kısırlıkta söz konusu olabilmektedir.  Makalemizin bu bölümün de kısırlık varlığın da nasıl bir yol izlenmeli , kısır olan çiftlere hangi tedaviler uygulanır bunlara değineceğiz.

Kısırlık , kadın ve erkeklerin tıbbi nedenler den ötürü çocuk sahibi olamaması dır. Kısırlığın nedenleri olduğu gibi , nedensiz kısırlıkta söz konusu olabilmektedir.  Makalemizin bu bölümün de kısırlık varlığın da nasıl bir yol izlenmeli , kısır olan çiftlere hangi tedaviler uygulanır bunlara değineceğiz.

Çocuk beklentisi olan çiftler , bir çok nedenlerden ötürü evlat sahibi olamıyor. Bu mutluluğa henüz ulaşmamış çiftler , manevi açıdan, ciddi  psikolojik çöküntü için de olmaktadırlar. Çocuk sahibi olmak isteyen Ailelerin ,artık günümüzde bu arzularına kavuşması modern tıbbın gelişmesi ile mümkün.

Kısırlık olarak tanımlanan infertilite , bir yıl korunmasız ilişkiye rağmen çiftlerin gebelik elde edememesidir. Böyle bir durum da  erkeğe bağlı faktörler  %20 , kadına bağlı faktörler % 40 oranın da görülmektedir.  Erkeğe bağlı kısırlık , yapılan fiziki muayene , sperm analizleri ile , bazı durumlar da hormon tetkitleri ve ultrason  ile  teşhis edilmektedir.

Kısırlık şüphesi olan çiftlerin birlikte hekime görünmesi  gerekir. Böylece teşhis ve tedavi daha hızlı olucaktır. Kadına  bağlı kısırlıkta, vajinal muayene , usg, hormonal tetkitler , gerektiğin de rahim filmi gibi analizler  yapılmaktadır.

Erkeğe bağlı kısırlık nedenleri  çeşitli sebepler den ötürü ortaya çıkabilmektedir. Genetik faktörler, hormonal problemler, varikosel, iltihabi hastalıklar, sperm kanalların da oluşan tıkanıklıklar, geçirirlmiş ameliyatlar, çevresel etkenler ve doğumsal anormalliklerdir.

 

Tiroidi içeren otoimmün sorunlar doğurganlık üzerinde özellikle etkili bir etki gösterir. Vücudun tiroid bezlerine saldırdığı inflamatuar bir yanıt olan Hashimoto hipotiroidizmin yüzde 90'ını oluşturuyor. Tiroid bozukluğu, bir kadına, henüz düzenli olarak dönemini sürdürebilmesine rağmen, yumurta bırakılmadığı anovulatory döngüler için daha büyük bir riske sokar. Buna ek olarak, düşük tiroid seviyeleri, foliküllerin büyümesi ve gelişmesine müdahale edip yumurtlama ile ilişkili olan FSH ve LH hormonları etkileyebilir.İnfertilite baskıları da elbette genel strese katkıda bulunur. Stres bir kadının doğurganlığını etkileyebilir.

 

Kadınlar da kısırlık nedenleri ise  ; rahimle ilgili problemler, rahim ağzı ile ilgili sorunlar,tüplerde tıkanıklık, yumurtlama bozukluğu, doğumsal anormallikler gibi sebeplerdir.

Kısırlık tedavisine başlayan çiftler sabırlı olmalıdır. Tedavi maddi ve manevi açı dan sıkıntı yaratsa da , olumlu düşünmek ve metanetli olmak gerekir. Kısılık ta ileri yaşta göz ardı edilmemelidir. İleri yaşta olanlara tavsiyemiz zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisine girmeleri olmaktadır. Tüp bebekte başarı yüzdesi hastanın yaşı, geçmiş tedavileri, sperm sayımı gibi çok değişik faktörlere bağlı olarak değişebilir.Kısırlık şüphesin de teşhis için acele etmeyin. Henüz yeni evli çiftler tarafın dan , sayfamıza sıklıkla 3 aylık evliyim bebeğim olmuyor gibi sorular almaktayız. Bu çiftlerimizin endişelerinin yersiz olduğunu belirtelim.Şayet düzenli birlikteliğe rağmen 1 yıl için de çocuk sahibi olamıyorsanız o zaman hekime görünün. Kısırlıkla ilgili sorularınızı bizlere bu başlık altın dan yönlendirebilir,en kısa zaman da sorularınıza yanıt alabilirsiniz. Dileyen her çiftin anne baba olması temennisi ile.Sağlıklı günler diliyoruz.