X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Yumurtlamanın Tesbiti ( Ovulasyon ) Yumurtlama gününü tespit eden testler

Yumurtlama gününü tespit eden testler Yumurtlama testi sabah mı yapılır ? Opr.Dr Ali Kavas Tarafından yumurtlama ovülasyon gününün tespiti ile ilgili yazılan içerikle sizler de yumurtlama yani ovülasyon günlerinizin tespitini çok daha kolay şekilde yapabileceksiniz.

Yumurtlama gününü tespit eden testler Yumurtlama testi sabah mı yapılır ? 

Sevgili anne adayları, sizlere özellikle hamile kalma hususunda bilmeniz gereken en değerli şeyin yumurtladığınız günlerin tespitinden geçtiğini, bu güne kadarki hamilelikle ilgili, hamile kalamayanlar ile ilgili yazdığımız bütün içeriklerde belirtiyoruz. Yumurtlama günlerinin tespitinde özellikle adet döngülerinde sapmalar olan, günü gününü ayı ayını tutmayan adet döngüsüne sahip kadınlar içinde nasıl kolay şeklide yapılabileceğini anlatıyoruz. Yumurtlama günlerinizi bilmeden planlı bir gebelik yapamazsınız. Bu bağlamda sizler için hazırlanan içeriğe hep birlikte göz atalım istiyoruz. 

Yumurtlama ovülasyon dönemi hesaplama

Haberi Okumak için Tıklayın

Yumurtlama testi sabah mı yapılır ?

Eğer Vücut ısısı takibi yöntemini kullanıyorsanız BBT kesinlikle tabiki sabah yapılmalı sevgili hanımlar.

Peki Vücut ısısı nasıl ölçülür ?

Bazal vücut ısısı (BBT) sabah uykudan uyanıldığında ölçülen vücut ısısıdır. Adet kanamanızın başladığı günden itibaren sabahları vücut ısınızı ölçerek bu çizelgeyi hazırlayabilirsiniz. Isı dil altından termometre aracılığı ile ölçülerek not edilmelidir. Yemek yemek, içmek, ağzı çalkalamak ısıyı değiştirir. Size hekiminizin vereceği tablolara, gelecek ayki adet kanamanızın başlangıcına dek her sabah vücut ısınızı kaydetmeniz gerekir. Bu tabloyu hazırladığınızda adet döneminizin ikinci yarısında vücut ısınızın 1-1.5 derece daha yüksek olduğunu görürsünüz. Vücut ısısı yumurtlama gerçekleştikten sonra progesteron hormonunun etkisi ile yükselir, ve gebelik gerçekleşirse yüksek olarak devam eder. Yumurtlamanın olmadığı vakalarda vücut ısısındada pek değişiklik olmaz. Bu yöntem yumurtlamanın olup olmadığının tespit edilmesi için kullanılan çok kaba bir yöntemdir. Bazı vakalarda yumurtlama olduğu halde vücut ısısında artış olmayabilir. Bu tablolara göre cinsel ilişkinin zamanını belirlemek bazen yanıltıcı olabilir. Günümüzde yumurtalamanın tespit edilmesinde daha hassas testler kullanılmaktadır.

Ovülasyon testi sonucu hamile kalanlar var mı aramızda

Haberi Okumak için Tıklayın

Bir siklusta ovulasyon ortalama olarak beklenen adetten 14 gün önce görülür. Eğer adet dönemi daha uzun veya kısa ise ovulasyon günleri de değişicektir. Örneğin siklus 35 gün ise (35-14=21) 21.gün,eğer siklus 25 (25-14=11) gün ise 11. gün yumurtlama günüdür. BBT takip etmekle ovulasyonun olup olmadığını ve ovulasyon gününü kestirmek mümkündür. BBT takibi ilişki gününü tahmin için de kullanılabilir. BBT ile siklusun 13. günü yumurtlama olduğu tespit edilmişse bir sonraki siklusta adetin 12. günü en ideal ilişki zamanıdır.

Yumurtlama Tembelliği hakkında bilmeniz gerekenler

Haberi Okumak için Tıklayın

Düzenli yumurtlaması olan bir kadında 28 günlük bir siklusun ilk 14 gününde vücut ısısı (BBT) 36-37 derece cıvarındadır. BBT ovulasyondan (yumurtlama) sonraki gün 0,5-1 derece (37 derecenin üstüne) yükselir. Vücut ısısı (BBT) yükseldiğinde gebe kalmak için genellikle zaman geçmiştir. Cinsel birleşme BBT yükselmeden önceki günler içinde olmalıdır. Ovulasyon (yumurtlama) sonrası, luteal faz denilen adet döneminin 2. yarısı başlar. Bu dönemde hormonların etkisiyle (progesteron) BBT 37 derecenin üstünde kalır. Sonraki adetinin ilk gününden itibaren BBT düşer. Eğer gebelik olursa BBT düşmez ve doğuma kadar 37 derecenin üstünde kalmaya devam eder.

Yumurtlama olmadan hamile kalınırmı?

Haberi Okumak için Tıklayın

Vücut Isısı Çizelgesi Nasıl Tutulur ?

BBT takip etmenin en iyi yolu bir BBT tablosu elde etmektir.Doğru bir BBT takibini yapmak için ;

Bir vücut termometrosi alınız. Yatağınızın başucundaki etajerin çekmecesine tablo, termometre ve kalemi koyunuz. Termometreyi (cıvalı ise) cıvasız ucundan tutup sallayarak 36 derecenin altına düşürünüz. Sabah uyandığınızda hiçbir şey yapmadan termometreyi dil altına yerleştirerek ateşinizi ölçüp dikkatle okuduktan sonra BBT tablosunda o günkü tarihin karşısına okuduğunuz değeri kaydediniz. Yumurtlamadan sonra adet kanamasınına kadar ortalama 1 derecelik vücut ısısı artışı normal bir yumurtlama dönemi olduğunu gösterir. Yumurtlama olmayan adet dönemlerinde ısı artışı gözlenmez. Mutlak bir gösterge değildir. BBT takibi ile evde, kendi kendine, yumurtlama düzeni ile ilgili kabaca bir bilgi edinilebilir.

Yumurtlamayı arttırmak için kürler ve öneriler

Haberi Okumak için Tıklayın

Servikal Mukus Nedir? Nasıl Takip Edilir?

  • Spermlerin vajina ortamından üreme kanallarına girmelerini sağlar.
  • Spermleri süzerek sadece yapısal olarak normal olanların üreme kanalına alınmasını sağlar.
  • Spermlerin biyo-kimyasal olarak besler ve destekler.
  • Spermleri koruyarak yumurtlama zamanı gelene kadar her an kadar yeterli miktarda mevcut olmalarını sağlayarak döllenmenin gerçekleşmesine yardımcı olur.

Adet düzensizliği ve yumurtlama günü hesaplama

Haberi Okumak için Tıklayın

Servikal mukus periyottan periyoda ya da kadından kadına değişiklik gösterebilse de, tipik bir periyotta olarak aşağıdaki şekilde değişiklik gösterir:

  1. Adet kanamasının hemen ardından vajinada kuru bir his vardır ve az ya da hiç servikal mukus gözlenmez.
  2. Birkaç kuru günün ardından genelde "yapışkan" veya "yumuşak" olarak adlandırılabilecek ama ıslaklık hissi vermeyen bir servikal mukus gözlenebilir. Bu tarz servikal mukus genel olarak spermlerin yaşaması için çok uygun bir ortam sağlamasa da, yumurtlamadan önce olan bu dönem olası doğurgan olarak tanımlanabilir.
  3. "Yapışkan" günlerin ardından birçok kadın "krem kıvamında" olarak adlandırılabilecek bir servikal mukus gözler. Bu sıvı beyaz, sarı ya da bej renkte olabilir ve bir losyon veya krem gibi görünür ve hissedilir. Bu dönemde vajinada ıslaklık hissi olabilir ve bu artan doğurganlık belirtisidir.
  4. En doğurgan dönemi gösteren servikal mukus çiğ yumurta beyazını andırır. Kaygandır ve parmaklarınız arasında birkaç cm uzayan bir kıvama sahiptir. Genelde berraktır ve suya benzer. Vajinada ıslaklık hissi vardır. Bu servikal mukus spermler için en uygun ortamdır. Meni sıvısına çok benzer ve meni gibi spermlerin ilerlemesine destek olur.
  5. Yumurtlamanın ardından, ıslak servikal mukus kurur ve vajina bir sonraki adet kanamasına kadar kuru kalır. Bazı kadınlar yumurtlamanın ardından da doğurgan dönemde görülebilecek kalitede servikal mukus gözlemleyebilir. Bunun sebebi korpus luteumun ürettiği az miktardaki östrojendir ve yumurtlama tespit edildikten sonra kesinlikle doğurgan bir dönemi işaret etmez.

Adetliyken yumurtlama olurmu ?

Haberi Okumak için Tıklayın

Servikal mukusun yorumu ise aşağıdaki gibi yapılır;

  • Kuru …Muhtemelen doğurgan değil
  • Yapışkan …Muhtemelen doğurgan değil
  • Krem kıvamında …Muhtemelen doğurgan, yumurtlamaya yakın
  • Su kıvamında …Doğurgan, yumurtlamaya yakın
  • Yumurta akı kıvamında…En doğurgan, yumurtlamaya çok yakın

Servikal Yumuşama Ve Serviksin Pozisyonu Nasıl Değerlendirilir?

Serviks (rahim ağzı) rahmin vagina içerisindeki giriş bölümüdür. İçerisindeki kanaldan spermler geçerek rahim içine tüplere ve tabik iyumurtaya ulaşırlar ve döllenme gerçekleşir. Bir adet dönemi boyunca rahim ağzı farklı pozisyonlar alır. Serviksin pozisyonunu tespit etmekle ovulasyon gününün yaklaşık olarak tahmini mümkündür. Ancak çok pratik, güvenilir ve sık kullanılan bir yöntem değildir. Elle muayene sırasında eller temiz, tırnaklar kısa olmalıdır. Serviksin (rahim ağzı) elle muayene sırasında sert veya yumuşak olmasına göre karar verilir. Yumurtlama sırasında serviks daha yumuşak olarak ele gelir. Pratikte çok da uygulanan bir yöntem değildir ve kadın tarafından tespit edilmesi  , yorumlamlanması zor bir parametredir. 

http://limakadindogum.com/yumurtlamayi-ovalasyon-nasil-tespit-edilir/