X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

3 aylık korunma iğnesi yaptıracak olan kadınlara bilgiler

3 Aylık İğne  (Depo Provera) 3 aylık koruma iğnesi yan etkileri 3 aylık koruma iğnesi kullananlar hamile kadınlar kulübü üyelerinin bilmesi gerekenler kilo aldırır mı ne zaman yapılır hamile kalan var mı adet düzensizliği olanlara bilgiler.

3 Aylık İğne  (Depo Provera) Üç Aylık Korunma İğnesi Uygulaması Doğum Kontrol İğneleri İle Korunma 

Depo Provera hormon içeren bir doğum kontrol yöntemidir. İğne ile verilmekte ve bir kere kalçadan vurulduğunda etkisi üç ay sürmektedir. İğnenin içeriği kadının normal adet döngüsünde yumurtalıklar tarafından salgılanan iki ana hormondan biri olan progesteron benzeri bir hormondur. Halk arasında "korunma aşısı" olarak da isimlendirilmektedir.

Üç aylık korunma iğnesi Depo Provera nasıl etki eder? Doğum kontrol iğneleri nelerdir?

Kadına Depo Provera iğnesi (üç aylık korunma iğnesi, üç ayda bir yapılan iğne) yapıldığında vücut  kendi hormon salgısının “durdurulması” için dışarıdan verilen bu hormonun varlığına duyarlı davranır. Bunun sonucunda yumurtalıklar yumurta hücresi üretmez, hamilelik önlenmiş olur. Bu mekanizma  doğum kontrol haplarının  etki mekanizmasına çok benzemektedir. Depo Provera ayrıca bazen endometriozis hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır.

Üç aylık korunma iğnesi depo provera ne kadar etkilidir?

Depo Provera kombine doğum kontrol haplarından daha etkili ve hamileliği önleme etkisi oldukça yüksek bir doğum kontrolü yöntemidir. 1 yılda 100 kadının Depo Provera iğnesi kullanması durumunda muhtemelen bu kadınlardan yalnızca bir tanesi hamile kalabilir. Bir başka deyişle iğne % 99’luk bir koruma sağlar. Hiç bir doğum kontrol yöntemi yüzde yüz etkili değildir. Depo Provera , korunma aşısı yalnızca, iğnelerin üç ayda bir zamanında vurulması durumunda etkili olmayı sürdürecektir.

Depo Proveranın yan etkileri nedir ?

Adet kanamaları

Hormon düzeylerinin düşük olması nedeniyle birçok kadında rahim mukozası fazla kalınlaşmaz ve adet kanamalarında azalma olur. İki- üç iğneden sonra kanamayla atılacak rahim mukozası oluşmadığından birçok kadında adet kanamaları kesilmektedir. Bazı kadınlarda genellikle hafif ve düzensiz rahatsız edici kanamalar olacaktır. Bazen kadınlarda genellikle hormon tedavisi ile denetlenebilen ağır kanamalar görülmektedir.

Doğum kontrol iğneleri diğer yan etkileri şunlardır:

  • Doğum kontrol iğneleri nden depo provera ile birçok kadının kilosunda herhangi bir değişiklik olmamasına ve bazılarının kilo kaybetmelerine karşın, bazen çok az sayıda kadında kilo alma görülebilir.
  •  Bazı kadınlarda baş ağrısı, karın bölgesinde rahatsızlık ve duygu durum değişiklikleri ortaya çıkabilir.
  •  Bazı kadınlarda, özellikle depresyona yatkın olanlarda cinsel istekte azalma görülür.
  •  Çok az sayıda kadında rahatsız edici, ancak ciddi olmayan diğer yan etkiler görülmektedir. Bunlar alerjik reaksiyonlar, ödem ve göğüslerde ağrıdır.

Depo Proveranın avantaj ve dezavantajları nedir?

Avantajları:

  •        Depo Provera çok düşük başarısızlık oranı (%0.3) olan oldukça etkili bir korunma yöntemidir.
  •        Birçok kadın için adet kanamalarının durması, adet öncesi gerginlik ve adet ağrısı gibi belirtilerin hafiflemesine neden olduğundan bir avantaj olarak değerlendirilmektedir.
  •        Depo Provera’nın ayrıca yumurtalık ve rahim kanseri ile endometriozis ve karın boşluğu enfeksiyonu riskini azaltma olasılığı da vardır.
  •        İğne her 12 haftada bir yapılmakta ve herhangi bir başka çaba ya da hatırlatma gerektirmemektedir.

Dezavantajları:

  •        Bazı kadınlar üç ayda bir iğne olmak için doktora gitmek istemezler.
  •        Bazı kadınlarda rahatsızlık verebilen ve halihazırda açıklanan yan etkileri görülmektedir.
  •        İğne yapıldıktan sonra hormon vücuttan atılamaz. Depo Provera'yı kullanmayı bırakmak isteyen kadınların hormonun etkisinin geçmesini beklemeleri gerekir. Bazı kadınlarda iğneler bırakıldıktan sonra adet kanamalarının başlaması zaman alabilir. Bu süre bazen 6 ile 12 ay sürebilir. Ancak kadınların yarısından fazlası 12 ay içinde; % 90’ ından fazlası ise iki yıl içinde hamile kalabilir.

Üç Aylık İğne  ile ilgili notlar, Dikkat!!

  • Depo Provera kullanırken kadınların  hormon düzeyleri çok düşüktür. Bu durumun, Depo Proverayı uzun süre kullanan kadınlarda kemik kitlesinde azalmaya (osteoporoz) yol açabileceği konusunda bazı kaygılar bulunmaktadır. Bunun önem derecesi henüz bilinmemektedir. Ancak, olması beklenen değişiklikler, normalde menopozdan sonra olması gerekenlerden daha yavaş oluşacaktır ve iğneler bırakıldığında geri dönüş olacaktır.
  • Kadınlar genellikle her türlü ilaç ve kanserle ilgili endişe duymaktadırlar. Tümüyle risksiz olduğunun kanıtlanması son derece zor olmasına karşın, Depo Proveranın göğüs kanseri riski üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemiştir. Yumurtalık ve rahim  kanserine karşı koruyucu etkileri olma olasılığı bilinmelidir. Halihazırda hamile olan ya da çok ender durumda iğneye rağmen hamile kalan bir kadına Depo Provera iğnesi yapılması durumunda, gelişmekte olan bebekte herhangi bir olumsuz etkisi görülmemiştir.

Depo Provera yı kimler kullanabilir?

Depo Provera herhangi bir ciddi sağlık sorunu olmayan ve diğer doğum kontrol yöntemlerini uygulayan kadınların çoğu tarafından kullanılabilir. Ayrıca, sağlık sorunları nedeniyle kombine doğum kontrol hapı kullanamayan kadınlar için de uygun olabilir.

Depo Provera yı kimlerin kullanmaması gerekir?

  • Depo Provera aşağıda belirtilen durumda olan kadınlar için uygun değildir:
  •        Kanama bozuklukları olan ya da kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar kullananlar
  •        Tanı konulmamış anormal kanamaları olanlar
  •        Geçmişte herhangi bir kanser hastalığı geçirenler
  •        Diğer ciddi sağlık sorunları bulunanlar
  •        Hamile olanlar
  •        12 ay içinde hamile kalmayı isteyenler

Üç aylık korunma iğnesi nasıl uygulanır?

Depo Provera kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir. Uygulama ancak doktor önerisi ve jinekolojik muayeneden sonra yapılmalıdır. Sağlık personeli tarafından 3 ayda bir kas içine (kola ya da kalçaya) enjekte edilir. İğne  ( korunma aşısı) yapıldıktan sonra iğne yeri ovulmamalıdır.  İğneler zamanında ve düzenli olarak her 3 ayda bir yapılmalıdır. Bir haftayı aşan gecikme olursa kişinin gebe olmadığından emin olunmalıdır.

Adet kanamasının başlangıcından itibaren ilk 5 gün içinde yapıldıysa anında korumaya başlar. Beşinci günden sonra yapıldıysa 1 hafta süreyle  prezervatif gibi ek bir aile planlaması yöntemi kullanılmalıdır. Bırakıldıktan sonra yeniden gebe kalmak ortalama 12  ay sürer.

İlaç kullanımından sonra hangi koşullarda doktora acilen başvurulmalıdır?

       İğne yerinde ağrı ya da kızarıklık,

       Aşırı adet kanaması,

       Şiddetli baş ağrısı,

       Şiddetli karın ağrısı,

       Fenalık hissi olursa hemen  doktora başvurulmalıdır.

Kaynak