X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Adet dönemi belirtileri nelerdir?

Adet döngüsü, ergenlik başlangıcından sonra kızlarda meydana gelen bir dizi vücut değişimini ifade eder. Bu değişiklikler hormonların etkileşimleri nedeniyle ortaya çıkar. Menstrüsün ilk ortaya çıkışı olan menarş (adet dönemi veya aylık kanama) 10 ila 14 yaş arasında herhangi bir yerde olabilir.

Adet döngüsü, ergenlik başlangıcından sonra kızlarda meydana gelen bir dizi vücut değişimini ifade eder. Bu değişiklikler hormonların etkileşimleri nedeniyle ortaya çıkar. Menstrüsün ilk ortaya çıkışı olan menarş (adet dönemi veya aylık kanama) 10 ila 14 yaş arasında herhangi bir yerde olabilir.

 

Adet döngüsünün ortalama süresi 28 gündür, kadından kadına değişebilir. 21 ila 35 gün arasında değişebilir. Bir sonraki dönemin ilk gününe kadar kanamanın ilk gününden sayılır.Abdominal ağrı ve kramplar, kadınların dönem boyunca yaşadıkları en yaygın semptomlardır. Bu semptomların yoğunluğu hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve kadından kadına farklılık gösterebilir.

Adet döngüsü uterus astarının dökülmesinden kaynaklanan menstrüel kanama ile başlar. Kanama genellikle 3-7 günlük bir süre sürer. Bu faz, foliküler faz olarak adlandırılır. Bu aşamada, hipofiz bezi folikül uyarıcı hormon (FSH) üretir ve bu da yumurtalık foliküllerinin gelişimini uyarır.FSH seviyeleri bu fazın ilerleyen kısmında azalmaktadır. Menstrüel siklusun farklı evrelerinde meydana gelen döngüsel değişiklikler hormon düzeylerindeki sert değişikliklerden kaynaklanır.

Premenstrüel sendrom terimi, adet döngüsü ile ilişkili bir grup belirtiye işaret eder. Bu semptomlar genellikle dönemin başlamasından birkaç hafta önce ortaya çıkmasına rağmen, semptomların yoğunluğu dönemden birkaç gün önce belirgin şekilde artar. Bunlar bir kadını fiziksel olarak ve duygusal olarak da etkileyebilir.

PMS belirtileri şunlardır:

Baş ağrısı

yorgunluk

zayıflık

Düşük enerji seviyeleri

Şişkinlik

kramp

Karın ağrısı

Bacaklara yayılan ağrı

Alt sırt ağrısı

Boğaz veya ihale memeleri

Eklemlerde veya kaslarda ağrı

Ruh hali değişimi

sinirlilik

Depresyon

kaygı

Yemek isteği

Sivilce

Yukarıda belirtilen semptomlar östrojen ve progesteron seviyelerindeki dalgalanmalara bağlı olarak ortaya çıkar. Menstrüel kramplar, uterus astarı tarafından üretilen hormon benzeri bir kimyasal olan prostaglandin tarafından indüklenen uterus kasılmaları nedeniyle yaşanmaktadır. Yüksek prostaglandin seviyeleri güçlü uterus kasılmalarına neden olabilir. Bu da ağrıya, kramplara, baş dönmesine, baş ağrısına, mide bulantısına, kusmaya vb. Neden olabilir.

Tıbbi olarak menoraji olarak adlandırılan ağır adet kanaması da çok rahatsızlığa neden olabilir. Bu süre zarfında meydana gelen kan kaybı, zayıflığa, yorgunluğa ve düşük enerji seviyelerine neden olabilir. Bazı kadınlar, ağır adet akışı nedeniyle rutin faaliyetleri yürütmekte zorlanabilir.

Ağrılı dönemler tıbbi olarak dismenore olarak adlandırılır. Ağrı sadece prostaglandinler tarafından indüklenen uterus kasılmalarına bağlı olduğunda, primer dismenore olarak adlandırılır. İkincil dismenore, ağrının altta yatan bir durumdan kaynaklandığı zaman ortaya çıkar. Endometriozis, pelvik inflamatuar hastalık, adenomyozis ve uterusta fibroidlerin oluşumu sekonder dismenore neden olabilecek sorunlardan bazılarıdır. Ağrılı adet kanamaları, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi belirtilerle de eşlik edebilir.