X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Ağız kanseri nedir tedavisi nasıldır ?

Çoğu kişi ciğerler veya göğüsler gibi vücudun bir bölümünü etkileyen kanseri duymuştur.Fakat ağzı kanserini bilen pek yoktur. Ağız kanseri, ağzı oluşturan kısımların herhangi birinde , ağızda, dil yüzeyinde, dudaklarda, yanakta, diş etlerinde, damakta,bademciklerde ve tükürük bezlerinde görülür.Ağız kanseri özellikle 40 yaşın üzerindeki erkeklerde görülür.Bununla birlikte, araştırmalar ağız kanserinin genç yaştaki hastalarda ve kadınlarda daha yaygın hale geldiğini göstermiştir.

Çoğu kişi ciğerler veya göğüsler gibi vücudun bir bölümünü etkileyen kanseri duymuştur.Fakat ağzı kanserini bilen pek yoktur. Ağız kanseri, ağzı oluşturan kısımların herhangi birinde , ağızda, dil yüzeyinde, dudaklarda, yanakta, diş etlerinde, damakta,bademciklerde ve tükürük bezlerinde görülür.Ağız kanseri özellikle 40 yaşın üzerindeki erkeklerde görülür.Bununla birlikte, araştırmalar ağız kanserinin genç yaştaki hastalarda ve kadınlarda daha yaygın hale geldiğini göstermiştir.

 

Çoğu ağız kanseri tütün ve alkol ile bağlantılıdır.Ağız kanseri farklı şekillerde olabilir ve ağız, dil ve dudakların tüm bölümlerini etkileyebilir.Ağız kanseri, normalde  ağrısız ağız ülseri olarak görülebilir. Ağız kanserini teşhis etmek için yapılacak testler fizik muayene, endoskopi , biyopsi ve görüntüleme testlerini içerir . Ağız kanseri tedavileri cerrahi, radyasyon terapisi ve kemoterapi içerebilir. Bazı hastalar tedavilerin bir kombinasyonuna sahiptir.

Ağız kanseri belirtileri

 

Ağız kanseri, gıdaları çiğneme ve yutma sırasında ağrıya veya yanma hissine neden olabilir. Ya da yedikleriniz  boğazınıza yapışmış gibi gelebilir. Yutma güçlüğü, yemek borusunun  daralmasıyla da oluşabilir. Ağızda veya boğazdaki kanser sesinizi etkiler. Sesiniz farklı gelebilir. Boynunuzda lenf düğümünün genişlemesiyle bir topak oluşabilir. Boyunda bir veya daha fazla lenf düğümünde şişme, ağız ve kanserin ortak bir semptomudur. Kilo kaybı birçok farklı kanser tipinin ortak bir semptomudur.Ayrıca dil ağrısı,çene ağrısı,zor ve ağrılı çiğneme, ağrılı yutma,boğaz ağrısı gibi septomlarda görülebilir.

 

Ağız kanseri nedenleri

 

Tedavi edilmemiş ağız kanseri ağzın bir bölümünde başlayacak ve ağzın diğer bölümlerine, baş ve boynuna ve vücudun geri kalanına yayılacaktır. Ağız kanseri tipik olarak dudakları ve ağzın iç kısmını oluşturan yassı hücrelerde başlar. Buna skuamöz hücreli karsinom denir.Mutasyonların kesin nedeni bilinmiyor, ancak belirli risk faktörlerinin ağız kanseri gelişme şansını arttırdığına dair kanıtlar var.

 

Ağız kanseri için risk faktörleri

Sigara, ağız kanserinde önemli bir risk faktörüdür.Tütün ve alkol kullanımı ağız kanseri için belirgin risk faktörleridir.Diğer risk faktörleri;Belli kimyasallara, özellikle asbest, sülfürik asit ve formaldehite maruz kalma,Baş, boyun veya her ikisinde önceden  radyasyon  veya radyoterapi görme dir.

 

Ağız kanseri komplikasyonları

 

Ağız kanseri ve tedavisi bir takım komplikasyonlara neden olabilir. Ağzınızın görünümünü etkileyebilir ve konuşma ve yutma zorlaşabilir

 

Kanser nedir?

 

Kanser vücuttaki hücrelerin bir hastalığıdır. Vücut milyonlarca minik hücreden oluşur. Vücutta birçok farklı hücre tipi vardır ve farklı hücre türlerinden kaynaklanan birçok farklı kanser türü vardır. Tüm kanser türlerinin ortak noktası, kanser hücrelerinin anormal olması ve kontrolden çıkmasıdır

 

Tanı ve tedavi

Diş hekimi, ağız kanseri belirtilerini gören ilk kişi olabilir..Kanserli hücreleri kontrol etmek için küçük bir doku numunesinin alındığı bir biyopsi yapılabilir.Şüpheli bir alan bulunursa, doktorunuz veya diş hekiminiz, biyopsi adı verilen bir prosedürde laboratuar testleri için bir hücre örneği çıkarabilir. Olağandışı hücreler farklı teknikler kullanılarak çıkarılabilir, ancak genellikle bir neşter, makas veya başka bir cerrahi alet kullanılarak kesilir. Laboratuvarda, hücreler kanser veya gelecek kanser riskini gösteren kanser öncesi değişiklikler açısından analiz edilir.Ağız kanseri teşhis edildiğinde, doktorunuz kanserinizin derecesini veya evresini belirlemek için çalışır.  Çeşitli görüntüleme testleri kanserin ağzınızın ötesine geçip geçmediğini belirlemenize yardımcı olabilir. Görüntüleme testlerinin  yanı sıra, X-ışınları, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MR)  taramalarını içerebilir. Tek bir tedavi yönteminiz olabilir veya kanser tedavilerinin bir kombinasyonundan geçebilirsiniz. Tedavi seçenekleri cerrahi, radyasyon ve kemoterapi içerir.Her olgu için tavsiye edilen tedavi genellikle kanserin yeri ve yaygınlığı ve genel sağlığınız gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.