X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Anemi nedenleri belirtileri ve tedavisi

Anemi kandaki normal kırmızı kan hücrelerinin sayısından az olduğunda veya kandaki kırmızı kan hücrelerinde yeterli sayıda hemoglobin bulunmadığında ortaya çıkar.Aneminin bazı formları kalıtsaldır.Birçok kansızlık türü vardır. Hepsinin nedenleri ve tedavileri çok farklıdır. Demir eksikliği anemisi, en sık görülen tiptir, diyet değişiklikleri ve demir takviyeleri ile tedavi edilebilir..

Anemi kandaki normal kırmızı kan hücrelerinin sayısından az olduğunda veya kandaki kırmızı kan hücrelerinde yeterli sayıda hemoglobin bulunmadığında ortaya çıkar.Aneminin bazı formları kalıtsaldır.Birçok kansızlık türü vardır. Hepsinin nedenleri ve tedavileri çok farklıdır. Demir eksikliği anemisi, en sık görülen tiptir, diyet değişiklikleri ve demir takviyeleri ile tedavi edilebilir..

Aplastik anemi, vücudun kemik iliğinin yeterince yeni kan hücresi oluşturmadığı bir kan hastalığıdır. Bu, aritmiler,  bir kalp, kalp yetmezliği, enfeksiyonlar ve kanamalar dahil bir dizi sağlık problemiyle sonuçlanabilir.Aplastik anemi nadir ancak ciddi bir durumdur. Sebep bulunmazsa ve tedavi edilmezse, aniden veya yavaş gelişebilir ve zamanla kötüleşebilir.Kemik iliğinin kök hücrelerinde hasar aplastik anemiye neden olur. Aplastik anemi hastalarının yarısından çoğunda bozukluğun nedeni bilinmemektedir.Aplastik anemi tedavisinde kan nakli, kan ve ilik kök hücre nakli ve ilaç tedavisi bulunur. Bu tedaviler komplikasyonları önleyebilir veya sınırlayabilir, semptomları hafifletebilir ve yaşam kalitesini artırabilir.

 

 

 

Belirtiler

Anemi bulguları ve belirtileri, aneminin nedenine göre değişir. Bunlar aşağıdakileri içerebilir:

Yorgunluk

Zayıflık

Soluk veya sarımtırak cilt

Düzensiz kalp atışları

Nefes darlığı

Baş dönmesi

Göğüs ağrısı

Soğuk eller ve ayaklar

Baş ağrısı

İlk anda anemi çok hafif olabilir, bu da farkedilmeyecektir. Fakat anemi kötüleştikçe semptomlar kötüleşir.Açıklanamayan nedenlerden ötürü yorulduğınızı hissediyorsanız mutlaka hekime görünün.

Sebepler

Anemi, kanınızda yeterli sayıda kırmızı kan hücresi yoksa oluşur. Bu durum şu durumlarda olabilir:

Vücudunuz yeterince kırmızı kan hücresi yapmıyor

Kanama

Vücudunuz kırmızı kan hücrelerini yok etmesi

Komplikasyonlar

Tedavi edilmediğinde, kansızlık birçok sağlık sorununa neden olabilir:

Ciddi yorgunluk.

Anemi yeterince şiddetli olduğunda, günlük işlerinizi tamamlayamayacak kadar çok yorgun olabilirsiniz.

Gebelik komplikasyonları.

Folat eksikliği anemisi olan gebe kadınların prematüre doğum gibi komplikasyonlarına maruz kalma olasılıkları daha yüksek olabilir.

Kalp sorunları.

Anemi hızlı veya düzensiz bir kalp atışına (aritmi) neden olabilir. Anemi olduğunuzda kalbin, kandaki oksijenin eksikliğini telafi etmek için daha fazla kan pompalaması gerekir. Bu, kalp yetmezliğine neden olabilir.

Ölüm. 

Orak hücre anemisi gibi bazı kalıtsal anemi ciddi olabilir ve hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Çok kan kaybetmek akut şiddetli anemi ile sonuçlanır ve ölümcül olabilir.

 

Birçok kişi kötü beslenme, bağırsak rahatsızlıkları, kronik hastalıklar, enfeksiyonlar ve diğer koşullar nedeniyle anemi için risk altındadır.Birçok çeşit anemi engellenemese de, sağlıklı gıdalar yemek, hem demir hem de vitamin eksikliği anemisini önlemenize yardımcı olabilir.Diyetinize dahil etmeniz gereken gıdalar, yüksek seviyede demir (sığır eti, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler ve fındık), B-12 vitamini (et ve süt) ve folik asit (narenciye suları, koyu yeşil yapraklı sebzeler, Baklagiller ve tahkim edilmiş tahıllar). Günlük multivitamin, beslenme anemisini önlemeye de yardımcı olacaktır; Bununla birlikte, yaşlı yetişkinler, demir eksikliği anemisi için doktorları tarafından talimatı verilmedikçe demir takviyeleri almamalıdır.Bazı anemi türleri teşhis edilip tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir. Vücutta çok az oksijen organlara zarar verebilir.