X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Anoreksiya nervoza nedir ?

Anoreksiya nervoza kendini aç bırakmanın bir şekli olup, kısıtlı yeme ve diğer kişilerin kilo almasını engelleyen davranışa neden olan vücut imgesi bozukluğu ile karakterize bir yeme bozukluğudur.

Anoreksiya nervoza kendini aç bırakmanın bir şekli olup, kısıtlı yeme ve diğer kişilerin kilo almasını engelleyen davranışa neden olan vücut imgesi bozukluğu ile karakterize bir yeme bozukluğudur.

 

Anoreksiya genellikle masum diyet davranışı başlar, ve  yavaş yavaş aşırı ve sağlıksız kilo kaybına doğru ilerler. Vücut görünümüne, aile etkilerine, genetik ve nörokimyasal ve gelişimsel faktörlere karşı toplumsal tutumlar, anoreksinin nedenine katkıda bulunacak kişiler olarak düşünülür. Anoreksiya gelişen ergenlerin, kilo sorunu, fiziksel hastalık ve depresyon veya madde kötüye kullanımı gibi diğer zihinsel sağlık sorunları olan ailelerden gelme olasılıkları daha yüksektir. Bozuklukları olan gençler, uygun problem çözme, çok katı, aşırı kritik, müdahaleci ve aşırı korumaya meydan okuyan ailelerden gelirler. Gençler ayrıca duygusal gelişimlerine bağımlı, olgunlaşmamış olabilirler ve kendilerini başkalarından ayırma ihtimali yüksektir. Anksiyete bozuklukları veya duygulanım bozuklukları gibi diğer zihinsel sağlık sorunları genellikle anoreksi ile birlikte olan gençlerde görülür.

 

Anoreksiya nervoza belirtileri nelerdir?

 

Aşağıdakiler, anoreksinin en yaygın semptomlarıdır. Bununla birlikte, her çocuk farklı  belirtiler yaşayabilir.

Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:

Düşük vücut ağırlığı

Şiddetli obez olma korkusu, birey kilo verme gibi

Kişinin vücut ağırlığı, boyutu ya da şekli bozuk görüntü; Kendini çok kilolu olduğu halde çok yağlı görür; Çok ince olmasına rağmen, hissi yağ ifade eder.

Minimum normal vücut ağırlığını korumayı reddetme

Dişilerde, başka bir sebep olmaksızın adet  döngüsünün bulunmaması

Aşırı fiziksel aktivite amacıyla kilo kaybı

Açlık duygularını reddetme

Gıdanın hazırlanması ile meşgul olma

Tuhaf yeme davranışları

 

Anoreksiyle ilişkili en yaygın fiziksel belirtiler şunlardır . Sık sık açlık ve kötü beslenmeden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, her çocuk farklı belirtiler gösterebilir. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:

Sıkıştığında ve serbest bırakıldığı kuru cilt, sıkışmış olarak kalır

Karın ağrısı

Kabızlık

Letarji

Baş dönmesi

Yorgunluk

Soğuk sıcaklıklara tolerans göstermeme

Zayıflama

Lanugonun gelişimi (ince, vücutlu saçlı tüyler)

Cildin sararması

Anoreksi olan insanlar aynı zamanda sosyal olarak geri çekilebilir, sinir bozucu, huysuz ve veya depresif olabilir. Anoreksiya nervoza belirtileri diğer tıbbi sorunlara veya psikiyatrik koşullara benzeyebilir. Teşhis için daima çocuğunuzun doktoruna danışın.

Anoreksiya nervoza teşhisi nasıl verilir?

Ebeveynler, öğretmenler,  veya eğitmenler çocuğu veya adolesanı anoreksi ile tanımlayabilirler, ancak hastalığa yakalanmış birçok insan başlangıçta hastalıklarını çok özel ve gizli tutmaktadır. Bununla birlikte, bir çocuk psikiyatrisi  veya nitelikli bir zihinsel sağlık uzmanı genellikle çocuklarda ve ergenlerde anoreksiyi teşhis eder. Çocuğun davranışlarının ebeveynlerden ve öğretmenlerden detaylı bir geçmişi, çocuğun davranışının klinik gözlemleri ve bazen psikolojik testler tanıya katkıda bulunur. Çocuğunda veya gencinde anoreksi belirtileri gören ebeveynler erken değerlendirme ve tedavi arayarak yardımcı olabilir. Erken tedavi genellikle gelecekteki problemleri önleyebilir.

Anoreksiya ve sonuçta ortaya çıkan yetersiz beslenme, vücudun hemen her organ sistemini olumsuz şekilde etkileyerek erken tanı ve tedavinin önemini arttırır. Anoreksiya ölümcül olabilir.

Anoreksiya nervoza için tedavi

Anoreksiya nervoza yönelik spesifik tedavi çocuğunuzun doktoru tarafından belirlenecektir:

Çocuğunuzun yaşı, genel sağlık durumu ve tıbbi öykü

Çocuğunuzun semptomlarının boyutu

Özel ilaçlar veya terapiler için çocuğunuzun hoşgörüsü

Durumun seyrini bekliyor

Görüş ve tercihiniz

Anoreksiya genellikle bireysel terapi, aile terapisi, davranış değişikliği ve beslenme rehabilitasyonu ile tedavi edilir. Tedavi daima gençler ve ailelerin kapsamlı bir değerlendirmesine dayanmalıdır. Bireysel terapi genellikle hem bilişsel hem de davranışsal teknikleri içerir. Anoreksiya adolesanında depresyon kaynaklı ise , ilaçlar antidepresanlar yararlı olabilir. Tıbbi komplikasyonların sık görülmesi ve akut ve rehabilite edici tedavi sırasında ölüm olasılığı hem çocuğunuzun doktoru hem de beslenme uzmanının yönetim ekibinin aktif üyeleri olmasını gerektirir. Ebeveynler,  tedavi sürecinde hayati bir destekleyici rol oynamaktadır.