X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Bacak ağrısı nedenleri,belirtileri ve tedavisi

Bu makalenin amacı, bacak ağrısı, ayak ağrısı ve diğer alt ekstremite semptomlarına neden olabilecek birçok omurga rahatsızlığının bulunduğunu vurgulamaktır. En başarılı tedaviler, spesifik bir ağrı sendromu temelinde doğru bir anatomik teşhise dayanır.Fizyoterapist, ortopedik cerrahlar,ve diğer sağlık profesyonelleri, bu durumların tanı ve tedavisini denetlemek için özellikle uygundur.

Bu makalenin amacı, bacak ağrısı, ayak ağrısı ve diğer alt ekstremite semptomlarına neden olabilecek birçok omurga rahatsızlığının bulunduğunu vurgulamaktır. En başarılı tedaviler, spesifik bir ağrı sendromu temelinde doğru bir anatomik teşhise dayanır.Fizyoterapist, ortopedik cerrahlar,ve diğer sağlık profesyonelleri, bu durumların tanı ve tedavisini denetlemek için özellikle uygundur.

 

Bacaktaki herhangi bir yerde ağrı veya rahatsızlık, mat bir ağrıdan yoğun bıçaklama hissine kadar değişebilir. Çoğu bacak ağrısı aşırı yaralanma veya hafif yaralanmalara bağlı olarak ortaya çıkar. Bu rahatsızlık genellikle kısa bir süre içinde kaybolur ve ev ilaçlarıyla hafifletilebilir.Bununla birlikte, bazı durumlarda ciddi bir tıbbi durum ağrıya neden olabilir. Bacak ağrısı şiddetli veya kalıcı ise doktora görünün  Herhangi bir altta yatan durum için hızlı bir teşhis ve tedavi almanız, ağrının kötüye gitmesini önleyebilir ve uzun vadeli görünümünüzü geliştirebilir.

 

Bacak ağrısının yaygın nedenleri

 

Bacak ağrısının daha yaygın nedenlerinden bazıları doktorunuzun etkili bir şekilde tedavi edebileceği küçük veya geçici koşullardır.

 

Kramplar

 

Bacak ağrısının başlıca nedeni, genellikle bir kas krampının veya spazmın ortaya çıkmasıdır. Bir kramp genellikle bacak kaslarını  ani, keskin ağrı  ile tetikler.

Kas yorgunluğu ve dehidrasyonu özellikle baldırda bacak krampına neden olabilir.

 

Yaralanmalar

 

 

 

Kas gerilimi kas liflerinin aşırı gerilme sonucu yırtılması durumunda ortaya çıkan genel bir yaralanmadır.

Tendinit bir tendon iltihabıdır. Tendon kasları kemiğe bağlayan kalın kordlardır. İltihaplandıklarında, etkilenen deriyi hareket ettirmek zor olabilir.

Diz eklemini çevreleyen sıvı dolu keseler iltihaplanırsa dizde  sancısı oluşabilir.

Bacak ağrınızın nednei kırık veya çıkık olabilir.

 

Tıbbi durumlar

 

Bazı tıbbi durumlar genellikle bacak ağrısına neden olur. Bunlar arasında şunlar bulunur:

 

Ateroskleroz , yağ ve kolesterol birikimi nedeniyle arterlerin daralması ve sertleşmesidir. Arterler vücudunuz boyunca oksijen açısından zengin kan taşıyan kan damarlarıdır. Bir blokaj olduğunda vücudun çeşitli yerlerine kan akışını azaltır. Bacaktaki dokular yeterli oksijen almazsa, bacak ağrısına neden olabilir.

 

Derin ven trombozu  vücudun derinlerinde bulunan bir damarda kan pıhtısı oluşur. Kan pıhtısı, katı bir halde olan bir kan yığınıdır. Derin ven trombozu tipik olarak, uzun istirahat dönemlerinden sonra alt bacakta oluşur ve şişme ve kramp ağrısına neden olur.

 

Artrit eklemlerin bir iltihabıdır. Bu durum, etkilenen bölgede şişme, ağrı ve kızarıklığa neden olabilir. Sıklıkla diz ve kalçadaki eklemleri etkiler.

 

Gut , vücutta çok fazla ürik asit oluştuğunda ortaya çıkabilecek bir artrit formudur. Genellikle ayaklarda ve bacaklarda alt kısımda ağrı, şişme ve kızarıklığa neden olur.

 

Variköz damarlar , yetersiz valflerden dolayı damarlar aşırı dolduğunda oluşan düğümlü ve büyümüş damarlardır. Genellikle şişmiş veya topak  görünürler ve ağrılı olabilirler.

 

Kemikten veya bacaklardaki enfeksiyon, etkilenen bölgede şişme, kızarıklık veya ağrıya neden olabilir.

Bacaktaki sinir hasarı hissizlik, ağrı veya karıncalanmaya neden olabilir. Diyabetin bir sonucu olarak genellikle ayaklarda ve bacaklarda oluşur.

 

Bacak ağrısını önleme

 

Bedenin fiziksel aktiviteden kaynaklanan bacak ağrısını önlemek için egzersiz öncesi ve sonrası kaslarınızı germek için daima zaman ayırmalısınız. Bacak kasları ve tendonların yaralanmalarını önlemeye yardımcı olması için, muz ve tavuk gibi potasyumdan yüksek gıdalar tüketmek önemlidir.

 

Aşağıdakileri yaparak bacaklarda sinir hasarına neden olabilecek tıbbi durumların önlenmesine yardımcı olabilirsiniz:

 

Haftada beş gün, günde 30 dakika egzersiz yapın.

Sağlıklı bir kilo vermeye çalışın.

Sigara içmekten kaçının.

Kolestrolünüzü ve kan basıncınızı izleyin ve onları kontrol altında tutmak için adımlar atın.

 

 

Bacak ağrısını evde tedavi etme

 

Bacağınızı mümkün olduğunca dinlendirin ve bacağınızı yastıklarla yükseltin.Bacağınızıda ki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak  için, aspirin gibi ağrı kesici kullanın. Kompresyon çoraplar giyin . Bacağınızın etkilenen bölgesine  buz uygulayın.

 

Sıcak bir banyo alın ve kaslarınızı hafifçe gerin. Bacağınızın alt kısmında ağrı varsa, otururken veya ayakta dururken ayak parmaklarınızı doğrultup düzleştirmeyi deneyin. Bacağınızın üst kısmında ağrı varsa, üzerine eğilip parmağınızla dokunmaya çalışın. Yerde otururken veya ayakta iken bunu yapabilirsiniz. Her bir yere hafifçe basarak her konumu 5-10 saniye tutun. Ağrınız kötüye giderse gerinmeyi bırakın.

 

Diyabetik nöropati (sinir hasarı , diyabet ) bazen acı verici olabilir bacaklarda karıncalanma, yanma ve uyuşma bir nedenidir. Tanısal ve terapötik amaçlı olarak, bacaklardaki herhangi bir ağrının tam tipini ve yerini ayırt etmek önemlidir. Periferik arter hastalığı , genelde yürürken veya egzersiz yaparken bacaklarda ortaya çıkan ağrıya veya alevlenmeye neden olabilir . Kan pıhtıları ( derin ven trombozu ) bacak ağrısının başka bir nedeni olabilir. Dizdeki ağrı ve bacağın ayak bileği eklemleri artrit koşullarıyla ortaktır.

 

Ayrıca, tendonlar kişinin yaşlanması üzerine doğal olarak kısalır; bu da yaşlı insanların neden bacak kramplarından etkilenip etkilenmediklerini açıklar. Tendonlar, kasları kemiğe bağlayan sert doku bantlarıdır. Eğer tendonlarınız çok kısa olursa, kendilerine bağlı kasların krampına neden olabilirler.

 

 

Bacak ağrısı, kasık ve ayak bileğiniz arasındaki herhangi bir ağrı veya rahatsızlık duygusu olarak tanımlanabilir. Her iki bacakta şişme,yürüken ağrı, var ise mutlaka hekime görünün..