X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Bağışıklık sisteminin işlevi nedir ?

Refahımız ve sağlığımız karşısında işe yarayan birçok çevre ve fiziksel güçle karşı karşıyayız. İnsan vücudu, biyolojik sistemi çeşitli virüslerden, bakterilerden, toksinlerden ve parazitlerden koruyan güçlü bir koruyucu sistem ile donatılmıştır. Bu ajanlar vücudumuzun içine girerler ve vücudun fizyolojisini bozarak müdahalelerin yokluğunda ölümcül olabilecek farklı hastalık türlerine yol açarlar. Bu koruyucu kalkan, vücudun bağışıklık sistemi olarak adlandırılır.

Refahımız ve sağlığımız karşısında işe yarayan birçok çevre ve fiziksel güçle karşı karşıyayız. İnsan vücudu, biyolojik sistemi çeşitli virüslerden, bakterilerden, toksinlerden ve parazitlerden koruyan güçlü bir koruyucu sistem ile donatılmıştır. Bu ajanlar vücudumuzun içine girerler ve vücudun fizyolojisini bozarak müdahalelerin yokluğunda ölümcül olabilecek farklı hastalık türlerine yol açarlar. Bu koruyucu kalkan, vücudun bağışıklık sistemi olarak adlandırılır.

 

Bağışıklık sisteminde, vücudumuzun güvenliğini ve güvenliğini korumak için yabancı işgalcilere karşı mücadeleye yardımcı olan bir dizi işlevsel bileşen bulunur. İmmünolojik süreçler, esasen lökositler olarak da bilinen beyaz kan hücreleri, çeşitli organlar, dokular ve hücreler yardımıyla gerçekleştirilir. Ancak genel olarak, bu bağışıklık sistemi bileşenleri işlevleri açısından hayati önem taşır.

 

Bağışıklık Sisteminin Temel Bileşenleri

Lenf düğümleri

Bunlar, yabancı işgalcilere karşı savaşmak ve zararlı etkilerini nötralize etmek için antijen ve antikor gibi hücrelerin depolanması ve üretilmesinden sorumlu olan küçük böbrek şekilli yapılardır. Lenf düğümü sıvı veya lenf içerir. Bu sıvı, hücrelerin vücuda kolayca taşınmasına yardımcı olur. Vücut işgalcilere karşı korunurken lenf düğümleri, daha hızlı hareket için daha fazla sayıda hücre barındırabilir ve üretebilir.

Dalak

Vücudun en önemli ve en büyük lenfatik dokusudur. Vücut duvarı sol tarafındaki kaburgalarınızın altında bulunur. Bağışıklıkta hayati önem taşır. Dalak ayrıca dolaşımdaki kan hücrelerinin niceliğini ve kalitesini korumak için yıpranmış kan hücreleri için damper kutusu olarak da değerlendirilir.

Kemik iliği

Kemikler iki bölge içerir - merkezi kemik iliği bölgesi ve çevresel kompakt kemik. Merkez kısım, beyaz kan hücrelerinin yanı sıra diğer hücrelerin üretiminden sorumlu olan sarı renkli kemik iliği (veya kök hücreleri) barındıran süngersi kemik içerir. Bu kök hücreler, herhangi bir hücre türüne dönüştürülebilir. Bu kalite bağışıklık kabiliyetini arttırır.

Lenfositler

Lenfositlerin bağışıklıkta önemli bir rolü vardır; Bunlar  beyaz kan hücreleridir ve şu şekilde sınıflandırılır:

B hücreleri, bakterilere ve toksinlere karşı antikor üretmek suretiyle bağışıklık kazandırmakla sorumludur.

T- hücreleri, kanserli hücrelerin yok edilmesidir. Bu T hücreleri iki tipten daha fazladır. Yardımcı T hücreleri, adından da anlaşılacağı üzere, sadece yabancı istilacı tanımada ve hangi eylemleri yapacaklarına yardım ediyorlar. Oysa Killer T hücreleri, patojenik hücreleri ve diğer virüsleri öldürmekten sorumlu aksiyon hücreleridir.

 

Timus

Bu küçük organ, T hücrelerinin olgunluklarını kazandığı yerdir. Aynı zamanda vücuttaki antikorların serbest kalmasını da sağlar. Doğumda timus küçüktür; Ancak, yaş ilerledikçe büyür, ancak ergenlik yaklaşırken büyüme hızı durur. Ergenlikten sonra, bu bez, yağ birikimi nedeniyle gerilemektedir.

Lökositler

Lökositler, makrofajlar, dendritik hücreler, nötrofiller, mast hücreleri gibi farklı hücre türlerini içerir. Bunlar birbirleri ile işbirliği içinde çalışırlar ve vücudu güvende tutmak için patojenlerle savaşırlar. İlk olarak enfeksiyon bölgesine ulaşırlar ve derhal işlevlerini yerine getirecek kadar olgunlaşırlar.

 

Bağışıklık sisteminin en önemli fonksiyonu vücudu farklı hastalık kaynaklı patojenlere karşı korumaktır. İnsan vücudunda patoloji olduğunda, hayati dokuları zarardan korumak için bağışıklık sistemi harekete geçirilir. Bağışıklık sistemi, vücudun fizyolojik durumu ile vücudun patolojik durumu arasında ayrım yapmak için kayda değer bir kapasiteye sahiptir. Vücutta bir enfeksiyon olduğunda, bağışıklık sistemi otomatik olarak devreye girer, böylece etkilenen bölgeye gelebilir ve bu işlevleri yerine getirebilir; ancak herhangi bir sorundan dolayı bağışıklık sistemi etkinleştirilmemişse, hastalık belirtilerini geliştirebilir. Bağışıklık sistemi çok benzersizdir ve çok geniştir. Bağışıklık işlevini yerine getirmek için vücudun farklı bölümlerinden farklı hücre tipleri işbirliği içinde çalışır. Kısaca, bağışıklık sistemi, hastalık türünün tespit edilmesinden başlayıp vücudumuzdan atılıncaya kadar mücadeleye kadar olan tüm yeteneklere sahiptir.

 

Bağışıklık Sisteminizi Nasıl Artıracaksınız

 

Sağlıklı bir diyetin tutulması, egzersiz yapmanız ve stresinizi yönetmeniz, bağışıklık sisteminizi geliştirmenize ve güçlendirmenize yardımcı olabilecek yollardan sadece biridir. Sağlıklı insanlar bile zaman zaman hasta olabilir; Bağışıklık sisteminize bir destek vermek, soğuk algınlığı, flüs ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilecek bu bakteriler, toksik kimyasallar ve virüslere karşı vücudunuzu savunmanıza yardımcı olacaktır.

 

1. Sağlıklı bir Diyet Yapın

2. Düzenli Egzersiz

3. Stresinizi Yönetin

4. Düzenli uyuyun

5. Ağırlığınızı Yönetin

6. Mutlu olun

7.Sigara ve alkolden uzak durun

8.Günışığından faydalanın

9.Vitamin takviyeleri alın

 

 

Bağışıklık sistemi kişisel sağlıklı yaşam planınızdır; Vücudunuzu zararlı virüslere, bakterilere ve mantarlara karşı korur. Ayrıca enfeksiyonlarla ve birçok kanser çeşidiyle savaşmaktadır. Bağışıklık sisteminiz sizi korumakla kalmaz, bir önceki enfeksiyonları takip eder, böylece bir dahaki sefere daha kolay savaşabilir. Bağışıklık sisteminizi sağlıklı tutmak, hastalıklara karşı en iyi savunmanızdır..