X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Beyin anevrizması nedenleri ve tedavisi

Bir beyin anevrizması, herhangi bir yaşta bir insanı etkileyebilecek potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur . Tedavi edilmezse inme, beyin hasarı ve hatta ölümle sonuçlanabilecek acil bir durumdur.

Bir beyin anevrizması, herhangi bir yaşta bir insanı etkileyebilecek potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur . Tedavi edilmezse inme, beyin hasarı ve hatta ölümle sonuçlanabilecek acil bir durumdur.

 

Bir beyin anevrizması, beyin arzını sağlayan bir arterin duvarında şişen bir alandır. Çoğu durumda, beyin anevrizmaları semptomlar üretmez.Bazı durumlarda, anevrizma beynin diğer bölgelerine itilerek semptomlara neden olabilir. Anevrizmaların büyüklüğüne ve ilgili bölgeye bağlı olarak, bu semptomlar şunları içerebilir:

 

Baş ağrısı,

Boyun ağrısı,

Bulanık görüş,

Ve konuşma değişiklikleri.

Bir beyin anevrizması patladığında beynin içinde kanama var demektir. Rüptüre olmuş beyin anevrizması semptomları aniden ortaya çıkar ve bireyin yaşadığı diğer baş ağrılarından farklı olan ciddi, ani bir baş ağrısı içerir  . Anevrizmaların , yüksek tansiyon , ateroskleroz, travma , kalıtım ve arterlerin birleştiği yerde  anormal kan akışı gibi çeşitli nedenleri vardır .Anevrizmaların nadir nedenleri de vardır. Mikotik anevrizmalar arter duvarının enfeksiyonlarından kaynaklanmaktadır. Tümörler ve travma da anevrizmaların oluşmasına neden olabilir. Uyuşturucu madde kullanımı , özellikle kokain , arter duvarlarının alevlendirebilir ve zayıflamaya neden olabilir.

 

Beyin anevrizmaları yaygın bir olaydır. Otopside herhangi bir semptom veya soruna neden olmayan rastlantısal anevrizmalar, insanların% 1inden fazlasında görülür. Çoğu anevrizma küçük kalır ve asla teşhis edilmez. Bununla birlikte, bazıları kademeli olarak daha büyük hale gelebilir ve çevreleyen beyin dokusu ve sinirlerine baskı uygulayabilir ve inme benzeri belirtiler nedeniyle teşhis edilebilir

 

Belirtiler

 

Ani, şiddetli bir baş ağrısı, rüptüre anevrizmanın en önemli semptomudur. Bu baş ağrısı sıklıkla şimdiye kadar yaşanan en kötü baş ağrısı  olarak tanımlanır.Rüptüre anevrizmanın yaygın belirtileri ve semptomları şunları içerir:

 

Ani, aşırı derecede şiddetli baş ağrısı

Mide bulantısı ve kusma

Boyun Tutulması

Bulanık veya çift görme

Işık hassasiyeti

Nöbet

Düşük  göz kapağı

Bilinç kaybı

 

Sebepler

Beyin anevrizmaları arter duvarlarının zayıflamasının  bir sonucu olarak gelişir.Bir dizi faktör, arter duvarındaki zayıflığa katkıda bulunabilir ve beyin anevrizması riskini artırabilir. Beyin anevrizmaları erişkinlerde çocuklara göre daha yaygındır ve kadınlarda erkeklerden daha sıktır.

Zamanla gelişen risk faktörleri

 

Bunlar arasında şunlar bulunur:

 

Yaşlılık

Sigara içmek

Yüksek tansiyon (hipertansiyon)

Arterlerin sertleşmesi (arteryoskleroz)

Madde bağımlılığı, özellikle de kokain kullanımı

Kafa yaralanması

Ağır alkol tüketimi

Belirli kan enfeksiyonları

Menopozdan sonra östrojen seviyesinin düşmesi

 

Bir hasta, rüptüre anevrizma şüphesiyle acil servise götürüldüğünde, doktorlar semptomları, mevcut ve önceki tıbbi problemleri, ilaçları ve aile öyküleri hakkında mümkün olduğunca bilgi sahibi olacaklardır. Fizik muayene yapılacaktır. Teşhis testleri kanamanın kaynağının belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Anevrizmaların tedavisi cerrahidir.Semptomatik bir anevrizma tedavisi, kan damarlarını onarmaktır. Tedavi, can kurtaran önlemler, semptomların hafifletilmesi, kanayan anevrizmanın tamiri ve komplikasyonun önlenmesi olabilir.Tedavinin  etkileyen faktörler, yaşınız, anevrizmanın boyut ve konumu, ailenizin tıbbi geçmişi ve sahip olduğunuz diğer sağlık koşullarını içerir. Doktorlar, aile öyküleri, risk faktörleri ve kalıtsal anevrizmaya bağlı sağlık sorunları olan insanlardaki anevrizmaları bulmak için belirli testleri kullanabilirler.