X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Burun kırığı belirtileri nedenleri ve tedavisi

Burun kırığı genellikle dış travmanın bir sonucudur.Burun travması burnunuzun yaralanması veya burnunuzu çevreleyen ve destekleyen bölgelerdir. İç veya dış yaralanmalar burun travmasına neden olabilir. Burnunuzun konumu burun kemiklerinizi, kıkırdaklarınızı ve yumuşak dokularınızı özellikle dış yaralanmalara karşı savunmasız kılmaktadır.

Burun kırığı genellikle dış travmanın bir sonucudur.Burun travması burnunuzun yaralanması veya burnunuzu çevreleyen ve destekleyen bölgelerdir. İç veya dış yaralanmalar burun travmasına neden olabilir. Burnunuzun konumu burun kemiklerinizi, kıkırdaklarınızı ve yumuşak dokularınızı özellikle dış yaralanmalara karşı savunmasız kılmaktadır.

 

Burun yüzün merkezinde  belirgin ve korunmasız bir konuma sahip olduğu için,  yaralanmalara açıktır.Burnunuzun yüzeye yakın konumlandırılmış birçok kan damarı var. Sonuç olarak, burun travması sıklıkla burun kanamaları ile sonuçlanır. Diğer belirtiler de ortaya çıkabilir. Önerilen tedaviniz, durumunuza ve belirtilerine bağlı olacaktır.

 

Burun kırılmasının  belirtileri nelerdir?

 

Burun travması belirtileri, yaralanmanızın türüne ve boyutuna bağlı olarak hafiften şiddete kadar değişebilir. Örneğin, burun travması belirtileri şunları içerebilir:

 

Burun  ve çevresinde ağrı

Burun dan  gelen kan

Burnundan gelen akıcı sıvı

Gözlerin etrafında çürük olması

Yüzünüzün şişmesi, özellikle burun bölgenizin çevresinde

Burundan  nefes almada zorluk

Burun  şeklinin  bozulması

Koku hissi kaybı

 

Kırık Burun Nedenleri

 

Burun kırıklarının nedenleri burun veya yüz travmasıdır. Travmanın ortak kaynakları şunları içerir:Burun kırılmasının  en yaygın nedeni kavgalar, kazalar ve sporlardır. Çocuklarda nazal kırıklar çoğunlukla düşmelerden kaynaklanmaktadır.

 

Beklenen Süre

 

Duyarlılık ve şişme genellikle bir ila iki hafta içinde azalırsa da, burun kemiklerinin veya kıkırdakların herhangi bir deformitesi, bir uzman tarafından tedavi edilmedikçe kalıcıdır.Çoğu durumda, burun yeniden düzenlenmek veya yeniden yapılandırmak için cerrahi tedavi gerekli olsa bile, görünüm iyidir. Az sayıda insan ya kozmetik gerekçelerle ya da hava akışını iyileştirmek için rekonstrüktif cerrahi yaptırmayı tercih etmektedir.

 

 

Kırık burnun teşhisi ve tedavisi

 

Doktorunuz, burun travmasını teşhis etmek için çeşitli yöntemler kullanabilir.   Kırık burun, X ışınları, BT taraması veya en sıklıkla fizik muayene ile teşhis edilebilir.Belirgin yer değiştirmiş kırıklarda, doktor kemik parçalarını yeniden düzenlemeye çalışabilir. Doktor ağrı kesici ilaçlar, lokal anestezi ve burun aletleri kullanabilir.Burun çatlaklarının çoğunda yapılan onarımlar, şişme sonrasında gerçekleşir.Doktorunuz, belirli burun travması tiplerine karşı yardımcı olmak için tezgah üstü veya reçeteli ilaçları tavsiye edebilir.Ağır bir burun kırığı yaşarsanız, doktorunuz onarmak için ameliyat önerebilir.Başka durumlarda, burun kırığı onarmak için daha yoğun rekonstrüktif cerrahiye ihtiyaç duyabilirsiniz.Çoğu durumda, burun travması için görünüm iyidir. Bazı durumlarda burun deformitesi, yara izi veya diğer komplikasyonlara neden olabilir.

 

Burnunuz deforme olduğunda, burnunuzdaki hava akışı engellenmişse veya bakım gerektiren başka semptomlarınız varsa, doktorunuz kulak burun boğaz uzmanına veya plastik cerraha başvurabilir. Bu doktorlar burun çatlağınızı tedavi etmeden önce ek test isteyebilirler.