X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Deliryum nedenleri belirtileri ve tedavisi

Deliryum, fiziksel veya zihinsel hastalıklarla ortaya çıkan beynin hızlı değişikliklerinden dolayı meydana gelen ani şiddetli karışıklıktır .Deliryum, tam olarak tanımlanması zor olan, ancak düşünce, algı ve farkındalık düzeyleri anormalliklerini içeren bir klinik sendromdur. Bu makale, Deliryum sendromunun tanısı, belirtileri ve  tedavisi hakkın da bilgiler vermektedir.

Deliryum, fiziksel veya zihinsel hastalıklarla ortaya çıkan beynin hızlı değişikliklerinden dolayı meydana gelen ani şiddetli karışıklıktır .Deliryum, tam olarak tanımlanması zor olan, ancak düşünce, algı ve farkındalık düzeyleri anormalliklerini içeren bir klinik sendromdur. Bu makale, Deliryum sendromunun tanısı, belirtileri ve  tedavisi hakkın da bilgiler vermektedir.

Genellikle akut başlangıçlı ve kesiklidir. Hipoaktif ve hiperaktif deliryum durumları hem tanınır hem de genellikle hastalar her ikisinin de özelliklerini sergiler . Deliryum bilişsel bozukluktur, yani kişinin düşüncelerini, hatıralarını ve sebeplerini etkiler. Başlıca belirtiler, bilinç veya uyanıklık halindeki ani değişikliklerdir .Deliryumu olan bir kişi, karışıklık, yönelim bozukluğu, odaklanamama, hafıza sorunları veya algıda değişiklikler yaşayabilir. Halüsinasyonlar veya gerçekte gerçekleşmeyen olayları yaşadığını sanabilir.Alzheimer hastalığı gibi demansdan farklıdır, bu da zamanla gelişen ve artan kronik (uzun süreli) bir karışıklık halidir.Deliryum dikkat eksikliği ve  bilişsel işlev bozukluğunun çekirdek özellikleri olan yaygın ve ciddi bir akut nöropsikiyatrik sendromdur.

Deliryumun belirtileri

Deliryum dikkat eksikliği ve akut bilişsel işlev bozukluğu ile karakterize, yaygın bir klinik sendromdur.Deliryumun etyolojileri çeşitli ve çok faktöryeldir . Doğru bir değerlendirme yapmak, hastanın preorbid fonksiyon seviyesini belirlemek için bir teminat öyküsüne dayanır. Çok yararlı bilişsel işlev tarama  yöntemleri vardır .Deliryumun belirtileri şunları içerir:

Değişmiş bilinç seviyesi veya farkındalık

Kısa bir dikkat süresi

Bellek sorunları

Dağınık düşünce ve konuşma

Kelimeleri yazarken, çizerken veya bulmada zorluk

Kişilik değişiklikleri

Depresyon

Sanılar

Huzursuzluk, endişe, uyku bozukluğu veya huzursuzluk

Deliryumun sebepleri

Delirium, genellikle zayıf veya ağır hasta olanlarda birden fazla nedene sahiptir. İlaçlar deliryumun başlıca nedenlerinden biridir, ancak diğer birçok koşul deliryuma neden olabilir. Bu nedenle, deliryumun nedenini bulmak en iyi tedaviyi seçmek açısından önemlidir.

Deliryumun olası nedenleri şunlardır:  İlaçlar, kemoterapi,ağrı kesiciler, alkol,uyuşturucu, Elektrolit veya diğer vücut kimyasal bozuklukları,İdrar yolu enfeksiyonları veya pnömoni gibi enfeksiyonlar,Ciddi uyku eksikliği zehirlenme.

Deliryumun teşhisi ve tedavisi 

Bir hastanın deliryum yaşayıp yaşamadığını öğrenmek için doktorlar fizik muayene ve kan testleri yapmalıdır. Ayrıca, motor becerilerini, hafızayı ve dikkat seviyesini kontrol eden testleri kullanarak bir zihinsel durum sınavı yapacaklar. Doktorunuz beyin taramaları gibi diğer testleri de test sonuçlarına dayanarak önerebilir.Deliryum için en etkili tedavi, nedeni anlamak ve tedavi etmektir.( Sinir sistemi (nörolojik muayene), duygu (sansasyon), düşünme (bilişsel işlev) ve motor fonksiyon testleri de dahil olmak üzere bir sınav ) Nöropsikolojik çalışmalar,Kan ve idrar testleri,Baş BT taraması,Zihinsel durum testi,Baş MR taraması gibi testler istenebilir.

Tedavinin amacı belirtilerin nedenini kontrol etmek veya tersine çevirmektir. Tedavi deliryuma neden olan duruma bağlıdır. Kişinin hastanede kısa bir süre kalması gerekebilir.Kafa karışıklığını arttıran veya gerekli olmayan ilaçların durdurulması veya değiştirilmesi zihinsel işlevleri geliştirebilir.Deliriuma neden olan durumların tedavisi riski azaltabilir. Hastaneye yatırılan insanlarda, düşük dozda sakinleştirici madde kullanmaktan kaçınmak, metabolik hastalıkların ve enfeksiyonların tedavisini hızlandırmak ve gerçeklik yönlendirme programlarını kullanmak, yüksek risk altındaki kişilerde deliryum riskini azaltacaktır.