X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Diz ağrısı nedenleri ve tedavisi

Diz ağrısı , akut yaralanmalardan tıbbi durumun komplikasyonlarına kadar pek çok nedenden kaynaklanan yaygın bir sorundur.Diz ağrısı, dizin belirli bir bölgesine lokalize edilebilir veya diz boyunca dağılabilir.Diz ağrısına genellikle fiziksel kısıtlama eşlik eder.Kapsamlı bir fizik muayene genellikle diz ağrısı tanısını koyacaktır.Bu makale ; diz ağrısı, diz ağrısı nedenleri,diz ağrısı belirtileri,diz ağrısı tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.

Diz ağrısı , akut yaralanmalardan tıbbi durumun komplikasyonlarına kadar pek çok nedenden kaynaklanan yaygın bir sorundur.Diz ağrısı, dizin belirli bir bölgesine lokalize edilebilir veya diz boyunca dağılabilir.Diz ağrısına genellikle fiziksel kısıtlama eşlik eder.Kapsamlı bir fizik muayene genellikle diz ağrısı tanısını koyacaktır.Bu makale ; diz ağrısı, diz ağrısı nedenleri,diz ağrısı belirtileri,diz ağrısı tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.

 

 

Diz ağrısı , insanlara doktor ziyareti gerektiren  en sık görülen kas-iskelet sistemi şikayetlerinden biridir.Günümüzde gittikçe aktifleşen toplumda diz sorunları sayısı artıyor. Diz ağrısı çeşitli sebep ve tedavilere sahiptir.Diz eklemi in ana işlevi eğmek ve vücudu hareket ettirmek için düzeltmekmektir.Diz, kemik, bağ, tendon ve kıkırdak da dahil olmak üzere bir dizi yapıya dayanıyor.Vücudun herhangi bir yerindeki, sıkışmış sinir veya kalçadaki bir problem gibi bazen diz ağrısı problemi olabilir.Yaşlandıkça diz ağrısı yaşamanız daha olasıdır ve fazla kilolu veya çok sayıda spor yapanlar dizlerine zarar verme riski yüksektir.Diz ağrısı tedavisi alttaki nedene bağlıdır.Diz ağrısı prognozu genelde iyidir, ancak ameliyat veya başka müdahaleler gerekebilir.

 

 

Diz ağrısı belirtileri ve bulguları nelerdir?

Diz ağrısının konumu, hangi yapının dahil edildiğine bağlı olarak değişebilir. Enfeksiyon veya enflamatuar süreçle birlikte, tüm diz şişmiş ve ağrılı olabilirken, yırtık menisküs veya bir kemiğin kırılması yalnızca belirli bir yerde semptomlar verir.Eklem ağrısının şiddeti hafif bir ağrıdan ciddi  kalıcı ağrıya kadar değişebilir.Bazıları için, diz ağrısı o kadar ağır olabilir ki günlük aktiviteleri sınırlar. Diz eklemi yerinden oynayabilir, bu da derhal dikkat gerektiren bir tıbbi acil durumdur.

Dizlerin yerinden çıkması bacaktaki kan akışını tehlikeye atabilir ve diğer ilgili sorunlara neden olabilir.Romatoid artrit vücuttaki herhangi bir eklemi etkileyebilen otoimmün bir durumdur. Şiddetli ağrıya ve sakatlığa ve şişmeye neden olabilir.Gut , ayak parmaklarında en sık rastlanan artrit formudur, ancak dizi de etkilenebilir. Gut alevlenmeye eğilim gösterir ve akut atak sırasında son derece acı verir.

Teşhis ve tedavi

Dinlenmeye yanıt vermeyen veya birkaç gün içinde kaybolmayan  herhangi bir ağrı bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Buna ek olarak, bir doktorun değerlendirmesi gereken dizdeki semptomlar ve bulgular şunlardır:Şişme, eğilememe, yürüyememe, ciddi ağrılar.Sıklıkla, diz ağı herhangi bir sebep bulmadan ortadan kaybolacaktır. Ağrının altında yatan nedene bağlı olarak, durum ilerleyebilir ve daha ciddi yaralanmalara veya komplikasyonlara neden olabilir. Genellikle bu komplikasyonlar uzun vadedir ve ağrının kötüleşmesine veya yürümekte zorluk çekmesine neden olur.

Bir sağlık uzmanı, kişinin genel sağlığıyla ve daha sonra özellikle diz ağrısının niteliğiyle ilgili sorular sorarak başlayacaktır. Sonra, diz muayenesi  yapılacaktır.Hekim ayrıca röntgen ve MR isteyebilir.Çoğunlukla diz ağrısı birincil bakım doktorunuz tarafından değerlendirilebilir ve tedavi edilebilir. Diz ağrısı ameliyat gerektiriyorsa veya ağrı nedeni daha fazla değerlendirmeye ihtiyaç duyarsa, genellikle bir ortopedi cerrahına danışılır. Artrit, gut veya iltihaplı eklem sorunları ile ilgili romatologa danışılabilir.İlaçlar, altta yatan bir tıbbi durumun tedavisinde veya ağrının hafifletilmesi için reçete edilebilir.Bazen diz çevresindeki kasları güçlendirmek onu daha kararlı hale getirecek ve en iyi mekanik hareketleri garanti altına alacaktır. Bu, yaralanmaları önlemeye veya bir yaralanmanın daha da kötüye gitmesine yardımcı olabilir.