X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Hamilelikte böbrek ağrısı taşı ve büyümesi ile ilgili bilgiler

Hamilelikte böbrek ağrısı ve böbrek taşı sorunları neden olur bilmeniz gerekenler ? Hamilelikte böbrek taşı ağrısı çeken kadınların bilmesi gerekenler erken teşhis durumu neler yapılması gerektiğini anlatıyoruz.

Hamilelikte böbrek ağrısı ve böbrek taşı sorunları neden olur bilmeniz gerekenler ?

Hamilelikte annenin yaşadığı hesapta olmayan sağlık sorunlarından biri de böbrek taşı sorunu. Hamilelikte görülen böbrek taşı rahatsızlığı önlem alınmazsa erken doğuma bile sebep olabiliyor. Dr. Murat Bağışgil konu ile ilgili olarak anne adaylarını aydınlatıyor.

Kadınlarda böbrek taşı görülme oranı erkeklere göre son yıllarda çok daha fazla arttı. 1960 yılında erkek-kadın oranı 5/1 iken, günümüzde eşit. Anne adayları, hamilelik öncesinde mutlaka taş kontrolü yaptırmalı. Erken teşhis, kötü sürprizlerle karşılaşma ihtimalini büyük oranda ortadan kaldırıyor.

Böbrek kanseri nedenleri belirtileri ve tedavisi

Haberi Okumak için Tıklayın

ERKEN DOĞUMA NEDEN OLUYOR

Böbrek taşı görülme oranı normalde yüzde 2-3’tür; her yıl yaklaşık 10 kişiden 1’inde taş hastalığı oluşur. Hamilelikte bu oranda değişiklik olmaz. Üriner taşlar gebelikte ağrılara, enfeksiyonlara, ara ara hastaneye yatma gereğine, hatta erken doğuma bile neden olabilir.

Hamilelikte depresyon kadınlar kulübü Hamilemiyim'de Hamilelikte Deprosyon ilacı kullananların bilmesi gerekenler

Haberi Okumak için Tıklayın

BÖBREK TAŞI NEDEN OLUŞUR?

Taş oluşma sebebi hamilelerde, hamile olmayanlarla aynı olarak görülür. Bunlar; kronik idrar yolu iltihapları, ailevi yatkınlık gibi sebeplerdir. Taşların çoğu kalsiyum içerir. Hamilelik ilerledikçe daha sık görülür. İlk 3. ayda nadirdir. Taşlar daha sıklıkla sağda, fakat her iki tarafta da gelişebilir. Hamilelikte böbrek taşı kırma operasyonunu gerçekleştirmek mümkün değildir.  Bu nedenle kişide taş olasılığı varsa, gebe kalmadan taşların temizlenmesi gerekir.

Hamilelikte burun tıkanıklığına ne iyi gelir işte bilmeniz gerekenler bunlar

Haberi Okumak için Tıklayın

Hastalar belirgin olmayan karın ve bel ağrısı ve şiddetli ağrı ile hastaneye başvurduklarını söylüyor. Böbrek enfeksiyonuna benzeyen bulantı, kusma, ateş, yan ağrısı gibi bulgular olabilir. Klinik tanı zor olabilir. Apandisit ve erken doğum zannedilebilir veya gebelik ağrısı olarak değerlendirilip taş olasılığı göz ardı edilebilir. Taşın tedavi edilmediği durumlarda, ağrı uterus kasılmalarını başlatıp erken doğuma neden olabilir. Bu nedenle teşhiste ultrasonun yeri çok önemlidir.

Hamilelikte Kanama Hamile Kadınlar Kulübün'de İşte bilmeniz gerekenler

Haberi Okumak için Tıklayın

HAMİLELİK ÖNCESİ TAŞ KONTROLÜ YAPTIRIN

1950’li yıllarda kadınlarda taş görülme sıklığı erkeklere oranla 5’te 1 iken, günümüzde bu oran 2’de 1’e yükselmiştir. Dolayısıyla, kadınlar da risk grubunda. Dile getirmesi zor da olsa, gebelikteki taş hastalığının bazı durumlarında şiddetli ağrı ile birlikte düşükler görülebilir. Bu nedenle tüm hamileler, hamilelik öncesi mutlaka taş kontrolü yaptırmalılar.

Hamilelikte Acı yenilebilir mi ?

Haberi Okumak için Tıklayın

Gebeliğin herhangi bir döneminde böbrek taş hastalığının ortaya çıkması oranı ise, gebe olmayan doğurganlık çağındaki kadınlarla aynı. Taş hastalığının fazla görüldüğü riskli yer ve kişilere bağlı olarak görülme oranı da değişir. Gebeliğin her döneminde ortaya çıkabilmekle beraber, son 3 ayda daha sık olarak görülür. Erken doğuma neden olma olasılığı yüzde 40’a kadar yükselebilir. Gebelikte en sıklıkta rastlanan taş cinsi kalsiyum fosfat taşıdır (yüzde 74), daha sonra kalsiyum oxalat’tır (yüzde 26).

Doğurganlık çağındaki tüm kadınların özellikle ideal kilosunun üzerinde olanların, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği veya metabolik bozukluğu saptanan veya ailesinde taş hikayesi bulunan kişilerin hamilelik öncesi böbrek taşı varlığı açısından check-up yaptırması da önemli bir ayrıntıdır.

Taş hastalığı gebelik öncesinde saptandığı takdirde, kolaylıkla tedavi edilmesine rağmen gebelikte ortaya çıkması durumunda hem anne hem de bebek için ciddi risk oluşturabilir.