X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Hamilelikte depresyon kadınlar kulübü Hamilemiyim'de Hamilelikte Deprosyon ilacı kullananların bilmesi gerekenler

 hamilelikte tepresyon testi hamilelikte depresyon kadınlar kulübü - Hamilelik küresince depresyona giren kadınlar kullanılacak ilaçlar bilmeniz gerekenlerin tamamına değişik bir bakış açısı ile sizlere bilgiler vermek istiyoruz.

Hamilelikte depresyon kadınlar kulübü Hamilemiyim'de 

Merhaba;

Hamilelikte pek çoğumuzun sıklıkla karşılaştığı bir sorundur depresyon. Bebeğimizin heyecanını ne kadar içimizde coşkuyla yaşasak ta hayatımıza yeni birinin katılacak olması, geleceğiyle ilgili duyduğumuz kaygılar, vücudumuzun tamamen değişmesi ve beğenilmeme düşüncelerimiz galiba bizi farkında olmadan depresyona sürükleyen faktörlerden. Bu konuda eşlere de çok şey düşüyor tabiki. Bizlere bu hayatımızın en özel ve bir o kadarda hassas döneminde her konuda destek olmaları gerekiyor. Eşlerinizle tüm duygularınızı, heyecanlarınızı, hissettiklerinizi. beklenti ve isteklerinizi rahatlıkla paylaşın .Unutmayın sonuçta bu ikinizin bebeği. Pek çok kadın hamilelik döneminde ya da ertesinde içinde bulundukları bur ruh halini çevresindekilerle paylaşmaktan utanabilirler. Mutlu olmaları gerektiğini düşündükleri bir dönemde bu tur duygular içerisinde oldukları için kendilerini suçlu hissedebilirler. 

Hamilelikte depresyon için neler yapılabilir ?

Biz bu süreci geçirirken emin olun bebeğimizde bu durumdan en az bizim kadar etkileniyor. Hamileliğin 16’ncı haftasında çocuğun kulakları duymaya başlar. 32’nci haftaya gelindiğinde duyduğu sesleri hatırlayabilme ve ona göre tepki gösterebilme kabiliyetine sahip olur. Zaten 32’nci haftadaki bebeğin beyin gelişimi, aynen yeni doğan gibi tamamlanmış olur. Bu nedenle bebeğimiz her türlü ruhsal değişikliklerimizi fark eder. Önemli olan duygularımızın farkında olmak ne hissettiğimizi bilerek bu konuda çözüme götürecek davranışlarla kendimize telkinler vermek. Unutmayın hayatımızın en önemli eşsiz anlarıdır hamilelik, bu duyguyu doyasıya mutlulukla sevinçle yaşayalım. Kaygılarımızın bu mutluluğumuzu gölgelemesine izin vermeyelim. Peki hamilelikte depresyon nedir? Nasıl yeneriz bu duyguyu, neler yapabiliriz ve hamilelikte depresyon bebeği nasıl etkiler? Öncelikle bu konuda bilinçlenip sonrada yapabileceklerimize bakalım.

Depresyon, kişinin kendisini 2 haftadan daha uzun bir süre üzgün, mutsuz ve umutsuz hissetmesi olarak tanımlanabilir. Bu duygu durum hali kısa bir zaman içinde geçebileceği gibi uzun da sürebilir.

 

Hamilelik Döneminde ve Ertesinde Depresyon

Hamilelik döneminde ve ertesinde pek çok kişide oluşan duygusal ve vücutsal değişimler depresyon belirtileri ile benzerlik gösterdiği için bu dönemde kişinin depresyona girdiğini anlaması oldukça güçtür. Yorgunluk, uyku problemleri, kilo değişimleri, duygusal dalgalanmalar hamilelik dönemi ve sonrasında gözlemlenebilir. Bu belirtiler hamileliğin normal seyri olabileceği gibi depresyon belirtileri de olabilir.

Hamilelik Donemi Depresyonun Sebepleri

  •  Ailede ve kişinin kendisinde depresyon geçmişi
  • Aileden yeterince destek alamamak
  •  Doğacak bebek ile ilgili kaygılar
  •  Daha önceki hamilelik ve/veya doğumla ilgili problemler
  •  Evlilik ve maddi problemler
  •  Hazır olmadan anne olma

Hamilelik Sonrası Depresyonun Sebepleri

Hamilelik ertesinde vücutta değişen hormonal dengeler depresyon belirtilerini tetikleyebilir. Depresyona zemin hazırlayan fizyolojik faktörlerin yanı sıra doğum sonrası yeterince uyku uyunamaması, dinlenmeye vakit bulunamaması, bütün zamanın bebeğe verilmesi, özgürlüklerin kısıtlanması, iş, ev, bebek ve diğer sorumlulukların kişinin çok üzerine gelmesi, kişilik karmaşası, kişinin kendisini eskisi kadar çekici hissetmemesi, eşle yeterince zaman geçirilememesi gibi sebepler de bu dönemde depresyona zemin hazırlayan sebepler arasında yer alır.

Depresyon Belirtileri Depresyonda mıyım nasıl anlayabilirim?

Aşağıdaki belirtileri 2 haftadan daha uzun bir suredir kendinizde hissediyorsanız depresyon tanısı konulabilir.

  •  Yorgunluk hissi
  •  Üzüntü, mutsuzluk, umutsuzluk
  • Ağlama atakları
  •  Motivasyon kaybı
  •  Çok az ya da çok yemek
  •  Çok ya da az uyumak
  •  Konsantrasyon zorluğu
  •  Kendini değersiz veya suçlu hissetmek
  •  Günlük aktivitelerden zevk alamama
  •  Yalnız kalma isteği
  •  Basağrısı, çarpıntı, nefes alma güçlüğü
  •  Bebeğe zarar verme korkusu ve/veya bebeğe ilgi göstermek istememe

Depresyon var ise Bu dönemde Neler Yapılması Gerekiyor 

  • Olabildiğince çok dinlenmeye çalışmak
  •  Her şeyi aynı anda yapmaya çalışmamak
  • Bebeğin bakımı konusunda eşten, aileden, ya da profesyonel bir bakıcıdan yardım almak
  • Duygular hakkında aile, eş, yakın bir arkadaşla konuşmak
  •  Yalnız başına kalmamak, zaman buldukça dışarı çıkmak
  •  Eşle baş başa zaman geçirmeye çalışmak
  •  İlk annelik deneyimi ise diğer annelerle konuşup onların deneyimlerinden yararlanmaya çalışmak
  •  Bu dönemde üzerinizde baskı kuracak, stres yaratacak önemli kararlar almamak

Yardımcı unsurlardan bazılarıdır. Yalnız en önemli olanı profesyonel destek almaktır.

Depresyon Tedavi Edilmezse Nelere Yol Açabilir

Depresyon tedavi edilmediği takdirde anneyi etkilenmenin yanı sıra ailenin diğer bireylerini de etkileyebilir. Son yapılan araştırmalara göre hamilelik döneminde geçirilen depresyon bebeğin normal kilosunun altında doğmasına yol açabilir. Bu dönemde anne adayı kendisine yeterince iyi bakamayabilir, düzensiz beslenme, uykusuzluk, doktor kontrollerinin aksatılması bebeğin sağlığını riske sokabilir. Hamilelik döneminde anne adayının fiziksel olduğu kadar duygusal olarak da sağlıklı olması doğacak bebeğin fiziksel ve ruhsal sağlığı için oldukça önem taşır.

Hamilelik sonrası depresyon annenin; bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını yeterince karşılamasını engelleyebilir. Konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk, çabuk sinirlenme yeni anne olmuş kişinin yoğun günlük programının aksamasına sebep olabilir. Bu durumun sonucunda anne iyi bir anne olup olmadığını sorgulayabilir ve kendine güveni sarsılabilir. Suçluluk hissi depresyonun artmasına sebep olabilir. Bu dönemde annenin depresif durumu bebeğin dil gelişiminkinde, sosyal ilişkilerinde, duygusal gelişiminde problem yaratacağı gibi, uyku problemlerine yol açabilir. Bu dönemde babanın ya da ailede bebekle ilgilenen baksa birisinin bebeğin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına yanıt vermeye çalışması bu problemi azaltacaktır.

Hamilelik döneminde veya ertesinde depresyona girmek pek çok kadının karşılaşabileceği bir durumdur. Bu durumdan utanmak, bu duyguları bastırmaya çalışmak depresyonun ilerlemesine sebep olabileceği gibi tedavi surecini de zorlaştıracaktır. Profesyonel yardım almak annenin, bebeğin ve ailenin geri kalanı için oldukça önemlidir.

HAMİLELİKTE YAŞANANLAR DOĞUM SONRASINA YANSIYOR

Gebelikte yaşanan kaygı ve depresyon, doğumdan sonra da depresyon gelişeceğinin göstergesi olabiliyor. Araştırmalar, risk faktörlerinin dikkate alınması ve doğum öncesi dönemde gerekli girişimlerin yapılmasının doğum sonu dönemde depresyon gelişmesini en alt düzeye indirilebileceğini gösteriyor. Araştırmalar sonucunda, gebelik sürecinde eşinden destek almayanlarda ve doğumdan sonra bebek bakımında yardımcı olacak yakını bulunmayanlarda depresif semptom şiddetinin daha yüksek olduğu görülüyor.

Hamilelik dönemindeki depresyon tedavisi, uzman bir psikiyatrist desteği ile kolaylıkla yapılmakta ve kadının sağlıklı bir gebelik ve annelik dönemi geçirmesi sağlanabilmektedir. Bu konuda, uzman psikiyatrisin yapacağı tespitle, hem ilaç hem de terapi ile tedavi olunabilir. Hamilelik döneminde kullanılan  ilaçlar, kişiyi zaman zaman endişelendirmektedir. Ancak bugün bu dönemde kullanılan özel ilaçlar bulunmaktadır. Bunlar, hamilelik döneminde anne ve bebeğe tehlike yaratmaz ve annenin ruhsal dünyasında ona rahatlık sağlayarak mutlu bir hamilelik dönemi geçirmesini sağlar.

Hamilelikte, depresyonun tedavisi yapılmaz ise annenin yaşadığı sıkıntılar ile bebeğini kaybetme ihtimali artar. Bunun yanısıra kadının yaşadığı duygu değişimleri ile hem kendi iç dünyasında hem de aile yaşamında ciddi sıkıntılar oluşabilir.

Herkese mutlu ve huzurlu  hamilelikler diliyoruz.

HAMİLELİKTE DEPRESYON KADINLAR KULÜBÜ