X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Kalp krizi nedenleri belirtileri ve tedavisi

İnsan kalbi, insan anatomisinde en şaşırtıcı ve gerekli organlardan biridir. Birçok kişi kan pompaladığını ve göğsün sol tarafında olduğunu biliyor, ancak çok daha fazlasını yapıyor. Kalp, vücuttaki en sıkı çalışan kastır. Vücutta oksijen ve besin maddeleri sağlamak için ortalama kalp, gündüz ve gece günde 100.000 defa atar. Kalp, vücuda kanın dolaşımından sorumludur.

İnsan kalbi, insan anatomisinde en şaşırtıcı ve gerekli organlardan biridir. Birçok kişi kan pompaladığını ve göğsün sol tarafında olduğunu biliyor, ancak çok daha fazlasını yapıyor. Kalp, vücuttaki en sıkı çalışan kastır. Vücutta oksijen ve besin maddeleri sağlamak için ortalama kalp, gündüz ve gece günde 100.000 defa atar. Kalp, vücuda kanın dolaşımından sorumludur.

 

Genel olarak kalp hastalığı olarak bilinen koroner arter hastalığı , kalbe kan sağlayan arterlerde kolesterol, kalsiyum ve diğer yağların biriktiği bir durumdur. Bu malzeme kalbe kan akışını engelleyen bir plak oluşturarak sertleşir. Bir koroner arter plak birikimi veya başka bir nedenden dolayı daraldığında, kalp kası oksijen için aç kalır ve bir kişi angina olarak bilinen göğüs ağrısı yaşar.

 

Bazen bir koroner arterdeki bir yağ plakası kopar . Bu olduğunda  tepki olarak bölgede kan pıhtısı oluşur. Pıhtı, arter yoluyla kan akışını bloke ederek kalp krizine neden olabilir. Ne yazık ki, bazı kalp krizi, kalbin tamamen durmasına yol açar, bu durum ani kalp krizi olarak bilinir. Kalp, potansiyel olarak ölümcül olan ventriküler taşikardi adı verilen çok tehlikeli bir ritimle atmaya başlayabilir.

 

 

Kalp Krizi Belirtiler

 

Belirtiler, kişiden kişiye, hatta aynı kişiden bir bölümden diğerine değişebilir. Bazıları aniden ortaya çıkıyor ve bazıları çok fazla uyarıda bulunuyor. Yine de,  bazı ortak kalp krizi belirtileri var.Göğüs ağrısı ; Bu, hem erkeklerde hem de kadınlarda kalp krizinin en yaygın semptomudur .Göğüs ağrısı sıklıkla şiddetli olmasına rağmen, bazı insanlar sadece hazımsızlık benzeri minör ağrılar yaşayabilir.Bazı durumlarda, ventriküler aritmi adı verilen bir komplikasyon kalbin atmasını durdurabilir. Buna ani kalp durması denir.Diğer belirtiler,öksürük,mide bulantısı,boyun çene ve kollara vuran ağrı,baş dönmesi,nefes darlığı,huzursuzluk ve aşırı terleme.

 

Kalp Krizi  Risk Faktörleri Nelerdir?

 

Bazı risk faktörleri, kalp rahatsızlığı geliştirme şansını arttırır. Daha yaygın kalp hastalığı risk faktörleri şunları içerir:

 

Yüksek kolestorol

Diyabet

Kalp hastalğı (Ailede )

Obezite

Yüksek tansiyon

Sigara içmek

Periferik arter hastalığı

 

Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Göğüs ağrısı veya nefes darlığı yaşayanlar hastanede hayat kurtarıcı tedavi alma şansına sahiptir.Herkesin ciddi göğüs ağrısı yaşadığını vurgulamak önemlidir; Ağrı genellikle hafif olabilir ve hazımsızlık yanılgısı içerebilir .Kalp rahatsızlığı olan bazı insanlar grubunda atipik semptomlar görülür. Birçok kadın, diyabetli kişiler ve yaşlı kişiler kalp hastalığının bir belirtisi olarak ağrı çekmezler. Bu gruptaki insanlar, yorgunluk veya kalp hastalığının bir semptomu olarak genel bir halsizlik hissi daha olasıdır .

 

Kalp Krizi Tedavi

 

Kalp hastalığı tedavisi kişiden kişiye değişir. Kalp rahatsızlığı olan herkes için geçerli tek bir tedavi gibi bir şey yoktur. Çoğu kalp rahatsızlığı hastası, ilaçlara ek olarak diyet, egzersiz ve diğer yaşam tarzı değişiklikleri kombinasyonu ile tedavi edilir.Alkol alımınızı kontrol etmek ve sigara içmekten kaçınma, kalp rahatsızlığı riskini azaltmanın iki kolay yoludur.

 

Kalp krizi ne kadar hızlı tedavi edilirse, tedavisi o kadar başarılı olur. Hastanın hayatta kalmasının büyük oranda hastaneye götürülebilmesine bağlı olduğunu unutmamak önemlidir.Kalp krizinden kurtulmak yavaş ve kademeli bir süreç olabilir.