X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Kıkırdak hasarı nedir belirtileri nelerdir ?

Kıkırdak vücudun birçok yerinde bulunan bağlayıcı bir dokudur. Sert ve esnek bir malzeme olmasına rağmen hasar görmesi nispeten kolaydır.Bu ince, doku, eklem kemikleri arasında bir yastık görevi görür. Kıkırdak hasarına sahip insanlar genellikle eklem ağrısı, sertlik ve iltihaplanma yaşarlar (şişme).

Kıkırdak vücudun birçok yerinde bulunan bağlayıcı bir dokudur. Sert ve esnek bir malzeme olmasına rağmen hasar görmesi nispeten kolaydır.Bu ince, doku, eklem kemikleri arasında bir yastık görevi görür. Kıkırdak hasarına sahip insanlar genellikle eklem ağrısı, sertlik ve iltihaplanma yaşarlar (şişme).

 

 

Kıkırdak hasarı nispeten yaygın bir yaralanma türüdür. Kalça, dizler de içerir, ancak kalçalar, ayak bilekleri ve dirsekler gibi eklemler de etkilenebilir.Kıkırdağın  insan vücudunda çeşitli işlevleri vardır. Sürtünmeyi azaltır  eklemler arasında bir yastık görevi görür ve koşarken, bükerken  gerilirken ağırlığımıza yardımcı olur.Bazı vücut parçaları neredeyse tamamen kıkırdaktan dır , örneğin, kulaklarımızın dış kısımları.Çocuklarda, uzun kemiklerin uçları kıkırdaktan oluşur ve sonunda kemik haline gelir.Diğer doku türlerinden farklı olarak, kıkırdakta kan kaynağı yoktur. Bu nedenle, kan tarafından sağlanan diğer dokulara kıyasla, hasarlı kıkırdağın iyileşmesi çok daha uzun sürer.Kıkırdak vücutta bulunan sert, esnek bir dokudur.Bir spor yaralanması veya aşamalı aşınma ve yıpranma kıkırdak hasarına yolaçabilir.

 

 

Kıkırdak vücutta birçok önemli amaca hizmet eder. Bu sağlam bağ dokusu, diğer vücut dokularına yapısal  destek sağlar.  Kıkırdak hasarı, kıkırdak kusuru olarak bilinir; artrit ile benzer pek çok semptom üretir. Bununla birlikte, benzerliklerine rağmen, kıkırdak defekti ve artrit, farklı tedavi yöntemleri gerektiren iki farklı koşuldur.Bu kusurlar tipik olarak dizlerde bulunur ve ağrı, şişme, sertlik, sınırlı hareket alanı ve zayıflığa neden olabilir. Kıkırdak kusurunun tedavisi, hasarın nedeni ve ciddiyetine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Fizyoterapi, ilaçlar ve enjeksiyonlar her zaman tedavinin ilk adımıdır.

 

Kıkırdak hasarının belirtileri

 

Kıkırdak hasarını, burkulma gibi diğer ortak eklem yaralanmalarından  ayırmak bazen zor olabilir, çünkü belirtiler benzerdir .Eklem kıkırdak hasarının belirtileri şişkinlik , eklem ağrısı, sertlik ve etkilenen eklemde azalmış hareket alanı içerir.Kıkırdak hasarı için en yaygın yer diz eklemidir

 

Kıkırdak hasarı nedenleri

 

Kıkırdak hasarı nispeten yaygındır ve çoğunlukla travma veya ilişkili tıbbi durum nedeniyle oluşur. En sık görülen kıkırdak hasarı dizde görülür. Kıkırdak eklem yüzeylerini kaplar ve bir amortisör olarak işlev görür ve hareket sırasında sürtünmeyi önler. Diğer dokuların aksine iyileşme kabiliyetini etkileyebilecek zayıf bir kan dolaşımı vardır. Kıkırdak hasarının olası nedenleri Osteoartrit ve Ani bir kaza sonucu yaralanma  örneğin düşme veya spor yaralanması dır.

 

Ağrıyan bir bölge ve bu  bölgede şişme

Ağrı ilerledikçe harekette kısıtlama

Ağrıyan bölgede ses  olması

Eklemlerde kilitlenme

 

Kıkırdak hasarı için daha az yaygın yerler:

 

omuz

Kalça mafsalı

Dirsek

Bilek

Ayak bileği

 

Kıkırdak hasarının teşhisi

Kıkırdak hasarının teşhisi fiziki muayene ve görüntüleme testleri içerir.

 

Kıkırdak hasarının tedavisi

 

Zararın şiddetine bağlı olarak hasar görmüş eklem kıkırdağının semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler vardır.Tedavi genelde evde bakım önlemleri içermektedir. Ağrıyan kısmı dinlendirmek, bir takım tramvalardan uzak tutma,fizik tedavi,kas gevşeticiler ,ağrıyan bölgeye buz kompleksi uygulaması gibi. Ağrı şiddetliyse  Fizyoterapi veya muhtemelen cerrahi gibi profesyonel tedavilere ihtiyacınız olabilir.Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)  taramaları çoğunlukla kıkırdak hasarını saptamak için kullanılır. MRI taramaları, vücudunuzun içindeki detaylı görüntüler üretmek için güçlü manyetik alanlar kullanır.