X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Kolesterol nedenleri belirtileri ve tedavisi

Kolesterol hem dostumuz hem de düşmanımızdır.  Normal seviyelerde, vücudun normal çalışması için gerekli bir maddedir, ancak kandaki seviyeler çok yükselirse, kalp krizi riski altına giren sessiz bir tehlike haline gelir.Bu yazıda kolestrolün ne olduğu, yüksek kolestrolün sebepleri , belirtileri ve hekimlerin  durumu nasıl teşhis ettiğini anlatacağız. Ayrıca, yüksek kolesterol için mevcut tedavileri ve kolesterol düzeylerini azaltmaya yardımcı olabilecek değişiklikleri tartışacağız.

Kolesterol hem dostumuz hem de düşmanımızdır.  Normal seviyelerde, vücudun normal çalışması için gerekli bir maddedir, ancak kandaki seviyeler çok yükselirse, kalp krizi riski altına giren sessiz bir tehlike haline gelir.Bu yazıda kolestrolün ne olduğu, yüksek kolestrolün sebepleri , belirtileri ve hekimlerin  durumu nasıl teşhis ettiğini anlatacağız. Ayrıca, yüksek kolesterol için mevcut tedavileri ve kolesterol düzeylerini azaltmaya yardımcı olabilecek değişiklikleri tartışacağız.

Kolesterol vücudun her hücresinde bulunur ve önemli doğal fonksiyonlara sahiptir. Vücut tarafından imal edilir ancak yiyeceklerden de alınabilir. Görünüşte mumlu ve yağlıdır. Kolesterol, iki kaynaktan gelen mumlu bir maddedir: vücudunuz ve besininiz. Vücudunuz ve özellikle karaciğeriniz, ihtiyacınız olan tüm kolestrolü yapar ve kan yoluyla dolaştırır. Fakat kolesterol, et, kümes hayvanları ve tam yağlı süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklardan alınan gıdalarda da bulunur. Doymuş ve trans yağlı besin tükettiğinizde karaciğeriniz daha fazla kolestrol üretir .Fazla kolesterol, arter duvarlarının katmanları arasında plak oluşturabilir ve kalbin kan dolaşımını zorlaştırabilir. Plak açık olabilir ve kan pıhtılarına neden olabilir. Bir pıhtı beyni besleyen bir arteri bloke ederse, felce neden olur . Eğer kalbi besleyen bir arter engellenirse kalp krizine neden olur.

 

Kolesterol kanınızda dolaşan bir yağ türüdür. Kolesterol iki kaynaktan gelir:

 

Vücudunuz ne olursa olsun, kendi başına bir miktar kolesterol üretir.

Kolesterol de yediğiniz gıdalardan gelir. Kolesterol yalnızca hayvan ürünlerinde bulunur. Bitkilerden gelen gıdalar kolestrol içermez.

 

Kolestrolümü nasıl düşürebilirim?

 

İşte, kolestrolü düşürmek için birkaç ipucu:

 

Daha az yağ ve kızartılmış gıda tüketin. Gıdaların yağsız ve az yağlı sürümlerini seçin.

Yağ alırken doymamış yağlar seçin .

Balık ve kümes hayvanlarını kırmızı etten daha sık tüketin.

Egzersiz yapın .

Eğersigara alkol  içiyorsanız, bırakın .

Fazla kilolarınızı  verin.

Daha fazla çözünür gidalar tüketin  . İyi kaynaklar meyveler, fasulye, bezelye ve yulaftır.

Yumurta sarısını haftada en fazla üç kere sınırlandırın.

 

Yüksek Kan Kolesterol Nedir?

 

Yüksek kan kolesterolü, kanda çok fazla kolesterolün bulunduğu bir durumdur. Tek başına, durumun hiçbir belirtisi yoktur. Bu nedenle, birçok kişi kolesterol düzeylerinin çok yüksek olduğunu bilmiyor.

Yediğimiz birçok gıdada iyi yağ ve kötü yağlar bulunur ve bu ikisinin arasındaki farkın bilinmesi, daha düşük kolesterol düzeylerine yol açan daha sağlıklı seçenekler oluşturmanıza yardımcı olabilir. Et ve süt ürünlerinde sıklıkla bulunan doymuş ve trans yağlar içeren ürünlerden kaçının.

Hareketsizlik, obezite ve sağlıksız bir diyet gibi kontrolünüzün içindeki faktörler, yüksek LDL kolestrol ve düşük HDL kolestrolüne katkıda bulunur.

 

Yüksek kolesterolün belirtileri

 

Yüksek kolestrol seviyesine sahip olmak, diğer koşullar için bir risk faktörü olsa da, herhangi bir belirti veya semptom göstermez. Düzenli kan testiyle rutin olarak taranmadıkça, yüksek kolesterol seviyeleri fark edilmeyecek ve kalp krizi , inme gibi sessiz bir tehdit oluşturabilecektir .Yüksek kolestrol sadece kan testi ile teşhis edilebilir. Doktorlar 20 yaş üzerindeki herkesin kolesterol düzeylerini her beş yılda bir kontrol ettirmesi gerektiğini belirtmektedir.

Kolesterol, hücrelerimizin önemli bir parçasıdır ve hormonlar, vitaminler ve diğer önemli maddeler için bir yapı taşıdır. Çoğunlukla karaciğer tarafından yapılır, ancak aynı zamanda bazı gıdalarda bulunur.Bazı insanlarda yüksek kolesterol düzeyi başka bir durumdan kaynaklanmaktadır. Örneğin, aşırı aktif bir tiroid bezi, obezite, çok alkol ve bazı nadir böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları içmek kolesterol seviyesini artırabilir.

 

Kolesterolü yönetme

 

Diyetinizdeki tüm yağları azaltın. Doymuş yağlara özellikle dikkat edin.Günde 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Düzenli aerobik egzersiz , kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olurken aynı zamanda yüksek tansiyon , diyabet ve vücut ağırlığını kontrol etmeye yardımcı olur. Bazı besinler gerçekten temel beslenme sağlanmasının ötesinde kolesterol ve genel kalp sağlığını kontrol etmek için sağlık yararlarına sahiptir .Brokoli: kalp sağlığına, kan basıncına, kolestrol, kansere fayda sağlar. Balık ya da balık yağı kalp sağlığına, kan basıncına, kolesterole iyi gelir.Yeşil yapraklı sebzeler kalp sağlığına, kan basıncına, kolestrol, kansere fayda sağlar.Portakal ve Havuç kalp sağlığına, kan basıncına, kolestrol, kansere fayda sağlar

 

Yüksek kolesterol için herhangi bir belirti yoktur, bu yüzden birçok insan hâlâ sahip olduklarından habersizdir. Öğrenmenin tek yolu kan testi yaptırmaktır.Yaşam biçiminizde sağlıklı değişiklikler yapmak, kan basıncınızı, kolestrolünüzü yönetmenize ve kalp krizi veya inme riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.