X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Kolobom nedenleri ve tedavisi

Kolobom göz yapılarının bir bölümünde bir boşluktur. Bu boşluk büyük veya küçük olabilir ve normalde gözün alt kısmındadır.Gebelik sırasında bebeğin gözleri düzgün gelişmediğinde koloboma neden olur. Gelişmeler dördüncü ile gebeliğin on beşinci haftasına kadar gelişir, ancak gelişme genellikle sekiz haftada tamamlanır. Bu durum 10,000 doğumda yaklaşık 1 de ortaya çıkar.Kolobom bir gözü (tek taraflı) veya her iki gözü (bilateral) etkileyebilir. Kolobom gözün farklı kısımlarını etkileyebilir.

Kolobom göz yapılarının bir bölümünde bir boşluktur. Bu boşluk büyük veya küçük olabilir ve normalde gözün alt kısmındadır.Gebelik sırasında bebeğin gözleri düzgün gelişmediğinde koloboma neden olur. Gelişmeler dördüncü ile gebeliğin on beşinci haftasına kadar gelişir, ancak gelişme genellikle sekiz haftada tamamlanır. Bu durum 10,000 doğumda yaklaşık 1 de ortaya çıkar.Kolobom bir gözü (tek taraflı) veya her iki gözü (bilateral) etkileyebilir. Kolobom gözün farklı kısımlarını etkileyebilir.

Çoğu kolobom vakasının bilinen bir nedeni yoktur ve diğer anormalliklerle ilgili değildir. Kolobomalı insanların küçük bir yüzdesi, gelişimsel problemler yaşar.Konjenital kolobom izole bir durum olarak veya nörolojik, kraniyofasiyal ve sistemik gelişimsel bozuklukları içeren bir dizi farklı sendromun bir parçası olarak ortaya çıkabilir.Görme prognozu oküler malformasyonun ciddiyetine ve bölgesine göre değişir. Kolobom çocuklukta görme bozukluğu ve körlüğün önemli bir nedenidir.

Bu göz kusurunun 10.000 kişiden birinde gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Genellikle doğumda keşfedilir, ancak gözün görme veya dış görünüşünü daima etkilemez.Bu durum, gözü ve vücudun diğer bölümlerini etkileyen diğer sağlık koşullarıyla ilişkili olabileceğinden kolobomlu bir çocuğun dikkatle değerlendirilmesi ve izlenmesi önemlidir. Belirtiler yönetilebilmesine rağmen, durum için henüz bir tedavi mevcut değildir.

Kolobom Belirtileri

İzole bir kolobom olan kişiler normal görme ve belirtilere sahip olmayabilir veya hafiften sert görme bozukluğuna sahip olabilirler. Görme nasıl etkilenir gözdeki boşluğun veya boşlukların nerede olduğuna bağlıdır.

Koloboma ile İlişkili Diğer Koşullar Nelerdir?

Koloboma kendiliğinden oluşabilir - bu, nonsendromik veya izole olarak tanımlanır. Diğer koşullarla veya vücudun diğer organlarını ve dokularını etkileyen bir sendromun bir parçası olarak ortaya çıkabilir. Kolobomlu bazı insanlarda göz bozuklukları vardır; bunlara aşağıdakiler dahildir:

Mikrofalemi

Anoftalmi

Katarakt

Glokom

Miyopi

Retina dekolmanı

Göz kapağı kolobomu ; göz kapaklarında oluşan boşluklara kolobomlar denir, ancak erken gelişim sırasında farklı yapılardaki anormalliklerden kaynaklanırlar.

Bazı bireylerde vücudun diğer organlarını ve dokularını etkileyen bir sendromun parçası olarak koloboma bulunur . Durumun bu biçimleri sendromik olarak tanımlanır. Tüm kolobom kendiliğinden meydana gelir, bu nonsendromik ya da izole edilmiş olarak tanımlanır.

Göz küresini içeren kolobomlar göz kapaklarında oluşan boşluklardan ayırt edilmelidir. Bu göz kapağı boşluklarına kolobomlar denirken, bunlar erken gelişim sırasında farklı yapılarda anormalliklerden ortaya çıkar.

Kolobom spontan olabilir veya kalıtsal olabilir. İzole koloboma olan insanlar hala durumu çocuklarına geçirebilirler.

Bir genetik sendrom veya kromozom anomalisinin bir özelliği olarak ortaya çıktığında, bu durum için kalıtım kalıplarına göre ailelerde kümelenebilir.

Erken gelişimi etkileyen, gebelik sırasında alkol ve bazı ilaçlara maruz kalma gibi çevresel faktörler kolobom riskini artırabilir.Muayene, tipik olarak bir oftalmoskop kullanarak bebeğin gözlerine bakmayı gerektirir. Muayene sırasında herhangi bir sıkıntıya neden olmaktan kaçınmak için bebeğe genel anestezi verilebilir. Bu yaşta, bebeğin görme problemleri olup olmayacağını söylemek zordur.

Kolobomumu Nasıl Yönetebilirim?

Bazen bir koloboma genetik sendromun bir parçasıdır. Örneğin, kedi göz sendromu, iris kolobomunun ayırt edici şekli olarak adlandırılan nadir bir bozukluk, belirli bir genetik mutasyona bağlıdır ve diğer fiziksel anormalliklerle birlikte görülür.

Görme problemlerine neden olmadıkça tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Kolobomlu çocuk sağlıklıysa ve başka göz rahatsızlığı veya komplikasyonu yaşamıyorsa, altı ayda bir yedi yaşına kadar göz testi, daha sonra her yıl bir göz muayenesi olabilir.Göz testlerinin amacı, durumun etkisini ve çocuğun göz sağlığını izlemektir. Kolobomlu çocuklar yaşlandıkça gözlerinin görünümü hakkında endişelenebilirler.