X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Kolon polibi nedenleri belirtileri ve tedavisi

Bağırsak polipleri kalın bağırsağın  veya rektumun iç astarında küçük büyümelerdir. Bunlar yaygındır genellikle semptomlara neden olmaz.Bir kolon polip, kolonun astarında oluşan küçük bir hücre yığınıdır. Çoğu kolon polipleri zararsızdır.  Ancak, zamanla, bazı kolon polipleri, kolon kanserine dönüşebilir; bu kanser, sonraki aşamalarda bulunduğu zaman ölümcüldür.

Bağırsak polipleri kalın bağırsağın  veya rektumun iç astarında küçük büyümelerdir. Bunlar yaygındır genellikle semptomlara neden olmaz.Bir kolon polip, kolonun astarında oluşan küçük bir hücre yığınıdır. Çoğu kolon polipleri zararsızdır.  Ancak, zamanla, bazı kolon polipleri, kolon kanserine dönüşebilir; bu kanser, sonraki aşamalarda bulunduğu zaman ölümcüldür.

 

Herkes kolon polipleri geliştirebilir. 50 yaşın üstündeyseniz, aşırı kilolu veya sigara içiyorsanız  kolon polipleri veya kolon kanseri hakkında kişisel veya ailesel öykünüz varsa daha yüksek risk altındasınız.Kolon polipleri genellikle semptomlara neden olmaz. Kolonoskopi gibi düzenli tarama testlerinin yapılması önemlidir çünkü erken safhalarda bulunan kolon polipleri genellikle güvenle ve tamamen çıkarılabilir. Kolon kanseri için en iyi korunma polipe yönelik düzenli taramadır.

 

Bağırsak  polipi nedir?

 

Kolon polipleri kalın bağırsağın iç astarında büyüme gösterir ve çok yaygındır.Kolon polipleri önemlidir, çünkü bunlar kötü huylu olabilirler (kanserli olabilirler). Büyüklükleri, sayıları ve mikroskobik anatomisine  bağlı olarak da önemlidir. Kolonda bulunan hücrelerin genetik materyalindeki değişiklikler poliplerin nedenidir.Poliplerin yalnızca küçük bir kısmı belirtilere veya işaretlere neden olur

 

Türleri

 

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli kolon polipleri vardır:

 

Adenomatöz. Tüm poliplerin yaklaşık üçte ikisi adenomatözdür. Onların yalnızca küçük bir yüzdesi aslında kanserleşiyor. Ancak neredeyse tüm malign polipler adenomatozdur.

Tırtıklı. Kolondaki büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak, tırtıklı polipler kansere dönüşebilir. Alt kolondaki küçük tırtıklı polipler, aynı zamanda hiperplastik polip olarak da bilinirler, nadiren malignlerdir.

Enflamatuar. Bu polipler, ülseratif kolitin veya kolonun Crohn hastalığının bir miktarını izleyebilir. Poliplerin kendileri önemli bir tehdit olmamasına rağmen, ülseratif kolit veya kolondaki Crohn hastalığı genel kolon kanseri riskini arttırır.

 

Kolon polipleri belirtileri

 

Dışkı renginde değişiklik. Kan, dışkıda kırmızı çizgiler olarak görünebilir veya dışkı siyah görünebilir. Renk değişikliği, gıdalar, ilaçlar ve takviyeden de kaynaklanabilir.Bu kolon polipleri  kanser belirtileri veya hemoroid ya da anüsdeki çatlak  gibi diğer durumların belirtileri olabilir.Bir haftadan uzun süren kabızlık veya ishal büyük bir kolon polipinin varlığına işaret edebilir. Ancak bir takım diğer koşullar da bağırsak alışkanlıklarında değişikliğe neden olabilir.Büyük bir kolon polipi bağırsaklarınızı kısmen tıkayarak karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.

 

Şayet karşılaşmanız durumunda doktorunuza danışın:

 

Karın ağrısı

Dışkıdaki kan

Bağırsak alışkanlıklarınızdaki bir haftadan daha uzun süren bir değişiklik

 

 

Kolon polipleri Nedenleri

 

Kolon ve rektumda, düzensiz büyüme poliplerin oluşmasına neden olabilir.Polipler kalın bağırsakların herhangi bir yerinde gelişebilir. Genel olarak, bir polip ne kadar büyükse, kanser olasılığı da o kadar yüksektir.  Bağırsak polipleri, hücrelerin anormal bir şekilde üretilmesinden kaynaklanır.Bağırsak polipleri veya bağırsak kanseri geliştirme konusunda bir aile eğilimi olabilir.Polip olan hastaların çoğunun farkında olmadıkları, semptomları olmadığı ve kazara keşfedildiği sıklıkla görülüyor..

 

Nadiren, insanlar kolon poliplerinin oluşmasına neden olan genetik mutasyonları miras alırlar. Bu genetik mutasyonlardan birine sahipseniz, kolorektal kanser geliştirme riski çok yüksektir. Tarama ve erken teşhis, bu kanserlerin gelişmesini veya yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

 

Testler  teşhis ve tedavi

 

Tarama testleri, poliplerin kanser olmadan önce saptanmasında kilit rol oynamaktadır.Kolon polipleri, endoskopik kolonoskopi , sanal kolonoskopi , baryumlu lavman ve esnek sigmoidoskopi ile teşhis edilir .Kolon polipleri bulunan hastaların takibinde yapılan bir gözlem, ailenin kanser öyküsünün varlığı, bulunan polip sayısı, poliplerin boyutu ve poliplin histolojisine bağlıdır

 

Kolonoskopi, kolorektal polipler ve kanser için en hassas test. Polipler bulunursa, doktorunuz onları derhal çıkarabilir veya analiz için doku örnekleri alabilir (biyopsi).Doktorunuz bağırsak muayenesinde keşfedilen tüm polipleri çıkartabilir.Çok büyük veya tarama sırasında güvenli bir şekilde ulaşılamayan polipler genellikle minimal invaziv cerrahi ile çıkarılır.Bazı kolon polip türleri, diğerlerine kıyasla habis olma eğilimindedir. Ancak doku numunelerini (patolog) analiz etme konusunda uzmanlaşmış bir doktor, potansiyel olarak kanserli olup olmadığını belirlemek için polip dokuyu mikroskop altında incelemelidir.Adenomatöz polip veya tırtıklı polipin varsa, kolon kanseri riski yüksektir. Risk düzeyi kaldırılan adenomatöz poliplerin boyutuna, sayısına ve karakteristiğine bağlıdır.

 

Normal taramalar yaparak kolon polipleri ve kolorektal kanser riskinizi azaltabilirsiniz. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri de yardımcı olabilir:

 

Meyve, sebze ve tahıl yiyin.

Yağ alımınızı azaltın.

Alkol tüketimini sınırlayın.

Tütün kullanmayın.

Fiziksel olarak aktif kalın ve sağlıklı bir vücut ağırlığı elde edin.

 

Düzenli aspirin kullanımı polipeptit riskinizi azaltabilir. Ancak aspirin kullanımı gastrointestinal kanama riskinizi artırabilir, bu nedenle önceden doktorunuza danışın.Bu makale bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır.Yukarda yer alan belirtilerden birine sahipseniz hekime görünün..