X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Kötü ağız kokusu neden olur ?

Ağız kokusu  her yaştan insanı etkileyebilecek yaygın bir sorundur.Dört kişiden birinde ağız kokusu olduğu düşünülmektedir.Ağız kokusuna neden olabilecek birçok şey var. Genellikle zayıf ağız hijyeninin bir sonucudur. Bakteriler ağzınızda birikirse, üretilen toksinler nefesinizin kokmasına neden olabilir.  Dişlerinizde sıkışan herhangi bir gıda ,( özellikle diş  aralarındakiler ) bakteriler tarafından parçalanır ve bu da ağız kokusu oluşturabilir.

Ağız kokusu  her yaştan insanı etkileyebilecek yaygın bir sorundur.Dört kişiden birinde ağız kokusu olduğu düşünülmektedir.Ağız kokusuna neden olabilecek birçok şey var. Genellikle zayıf ağız hijyeninin bir sonucudur. Bakteriler ağzınızda birikirse, üretilen toksinler nefesinizin kokmasına neden olabilir.  Dişlerinizde sıkışan herhangi bir gıda ,( özellikle diş  aralarındakiler ) bakteriler tarafından parçalanır ve bu da ağız kokusu oluşturabilir.

 

Ağız kokusu  bazen diş eti hastalığının bir belirtisi olabilir . Soğan ve sarımsak gibi kuvvetli aromalı gıdalar yemek , sigara içmek ve alkol tüketmek nefesinizin kokmasına neden olabilir .Yiyecek ve içecekten kaynaklanan kötü nefes genellikle geçicidir. Bu tür yiyecek ve içecekleri yememek ya da çok sık içmekten kaçınılabilir. İyi bir diş hijyeni de yardımcı olacaktır.  Bir enfeksiyon veya hastalıktan sonra veya bazı ilaç türlerinin alınmasının bir sonucu olarak ağız kokusu ortaya çıkabilir.

 

Ağız kokusu nedenleri

Ağız kokusunun  en yaygın nedeni ağız hijyeninin kötü olmasıdır. Dişlerinizde, özellikle dilinizde, ve dişetlerinde biriken bakteri, hoş olmayan kokulu gazlar üretebilir. Bu bakteriler diş eti hastalığından ve  diş çürümesinden sorumludur .Bakteriler ayrıca dilinizin pürüzlü yüzeyinde yaşayabilirler. Dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra dilinizi temizleme, aynı zamanda kötü kokuyu kontrol etmeye yardımcı olabilir.Herhangi bir ağız hijyeni problemininin  olup olmadığını ve  erken tedavi edildiğinden emin olmak için  düzenli diş kontrolleri yaptırmalısınız . Diş hekiminiz size ne kadar sıklıkla muayene edilmesi gerektiğini belirticektir.

 

 Ağız kokusu aşağıdakilerden kaynaklanabilir:

 

Zayıf diş hijyeni

Ağızdaki enfeksiyonlar

Solunum yolu enfeksiyonları

Tüketilen besin kaynaklı (soğan,sarımsak )

Ağız kuruluğu

Hastalıklar - Diyabet, karaciğer hastalığı , böbrek hastalığı , akciğer hastalığı , sinüs hastalığı , reflü hastalığı ve diğerleri

 

 

Nadir durumlarda, ağız kokusu bazı tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.Tükürük eksikliği, bakterilerin tiplerinde bir değişikliğin yanı sıra ağzınızda biriken normalden daha fazla bakteri oluşturabilir.Bazı durumlarda gastrointestinal koşullar da ağız kokusu oluşturabilir.Ağız kokusuna bir gastrointestinal rahatsızlığın neden olduğu düşünülürse, bir endoskopi yaptırmanız gerekebilir .Ağız kokusuna açabilen diğer tıbbi durumlar  diyabet ve akciğer, boğaz veya burun enfeksiyonlarını içerir ;  örneğin bronşektazi , bronşit , bademcik iltihabı ve  sinüzit .

 

 

Ağız kokusu  yediğiniz gıdaların türleri ve diğer sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları nedeniyle daha da kötüleşebilir.Ağzınızda, özellikle dilin arkasında, milyonlarca bakteri yaşar. Birçok insanda, ağız kokusunun başlıca sebepleri bunlar. Ağız sıcak ve nemli koşulları bu bakterilerin gelişimi için idealdir. Çoğu kötü nefes ağızda bir şeyden kaynaklanır.Bazı kötü koku türleri oldukça normal kabul edilir. Genellikle sağlıkla ilgili endişeler değildir. Buna bir örnek verirsek sabah uyandığınızda ağzınızdaki kokudur.

 

 

Kötü nefesin ağızdan geldiği ana tedavi iyi bir ağız hijyendir. İyi ağız hijyenine sahip olmak ağız kokusunu giderir. Dişerinizi fırçalayın, diş ipi, diş bakım suuyu kullanın ve mutlaka düzenli aralıklarla diş kontrollerinizi yaptırın.Bireylerin yılda iki kez kontrol için diş hekimini ziyaret etmeleri önerilir.Alternatif olarak eğer diş eti hastalığı mevcutsa, diş etleri ve dişler arasındaki ceplerde bakteri oluşumunu gidermek için profesyonel temizlik gerekebilir.

 

 

 

Diş fırçalama

Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın. Yumuşak püsküllü bir fırça ve florür içeren bir diş macunu kullanın. Fırçanın başlığı ağzın tüm alanlarına girecek kadar küçük olmalıdır. Tüm alanları (dişlerin iç, dış ve ısıran bölgelerini) kapsayan en az iki dakika fırçalayın.İdeal olarak, ya yemekten hemen önce ya da yedikten en az bir saat sonra dişlerinizi fırçalayın. Bunun nedeni diş erozyonunu önlemeye yardımcı olmaktır. Çoğu gıdada asit bulunur. Özellikle gazlı içecekler (gazlı su dahil) ve meyve suları.