X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Kuru öksürüğe ne iyi gelir kadınlar kulübü'nde

Kuru öksürüğe ne iyi gelir kadınlar kulübü hamilemiyim 'de sizler ibekliyor.

Kuru öksürüğe ne iyi gelir kadınlar kulübü hamilemiyim 'de sizler ibekliyor.

Öksürük, mukustaki hava yollarını  toz veya duman gibi tahriş edici maddeleri temizlemek için bir refleks eylemidir. Nadiren ciddi bir şeyin işaretidir. Öksürükler akut veya kronik olabilir. Akut öksürük aniden başlar ve genellikle 2 ila 3 hafta sürer. Akut öksürük, en sık soğuk algınlığı , grip veya akut bronşit ile karşılaşmanızın türüdür . Kronik öksürükler 2-3 hafta sürer.Kronik öksürük, zamanla devam eden öksürüktür. Kronik öksürük, kendi başına bir hastalık değildir, daha ziyade altta yatan bir durumun semptomudur.

Öksürme vücudunuzun ciğerlerinizden ve üst solunum yollarından yabancı maddeler ve mukus atma yoludur. Öksürükler genellikle faydalıdır ve onları ortadan kaldırmaya çalışmamalısınız. Bazen, öksürük, nefes almayı zorlaştıran, kusmaya neden olan ya da dinlenmeyi engelleyecek derecede ağırdır. Hava geçişlerini veya akciğerleri tahriş eden herhangi bir çevresel etken , maruz kalmaya devam ederek kronik öksürük üretebilir.Sigara dumanı, kronik öksürüğün en yaygın nedenidir.

Diğer öksürük  nedenleri arasında toz, polen, hayvan tüyü, partiküler , endüstriyel kimyasallar ve kirlilik, puro ve baca  dumanı , düşük çevre nemi bulunur.Akciğerler içinde hem yaygın hem de nadir koşullar kronik öksürüğe neden olur. Sık görülen nedenler astım, amfizem ve kronik bronşittir. Akciğer kaynaklı kronik öksürüğün az görülen nedenleri kanser, sarkoidozu, akciğer dokusu hastalıklarını ve akciğerlerde kronik sıvı birikimine neden olan konjestif kalp yetmezliğini içerir.

 Kronik öksürük nedenleri  ve belirtileri 

Öksürüğün nedenini ayıran özellik, belirti ve semptomlardır. Öksürüğün nedeninin belirlenmesinde bir diğer önemli faktör akut veya kronik olup olmadığıdır.Enfeksiyona işaret eden belirtiler ve bulgular ateş , titreme, vücut ağrısı, boğaz ağrısı , bulantı , kusma , baş ağrısı , sinüs basıncı, burun akıntısı, gece terlemesi dir.Öksürük, çevresel faktörlerle  ilgili ise, rahatsız edici ajana maruz kaldığında kötüleşecektir.Bronşit veya pnömoni gibi enfeksiyonlar akut öksürüğe veya kronik öksürüğe neden olabilir.

Bu enfeksiyonlara virüs , bakteri veya mantar neden olabilir . Viral enfeksiyonlar antibiyotiklere cevap vermez. Soğuk algınlığı ve grip genellikle kuru bir öksürük üretir. Çocuklarda kronik öksürük nadirdir . Akciğerlerin, astımın ve alerjilerin hava yollarını tıkayan yabancı materyal bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmelidir.Kronik öksürük devam ederse, bir doktor tarafından değerlendirilmesi önemlidir.

Alerjiler ve astım öksürüğün yaygın nedenidir .Asit reflüsü ve obstrüktif uyku apnesi de kronik öksürüğe neden olabilir. Neyse ki, bu koşullar tedavi edilebilir.

Kronik bronşit

Astım

Alerjiler

KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı)

GÖRH (gastroözofageal reflü hastalığı)

Sigara içmek

Bazı ilaçlar

Çocuklarda öksürük

Çocuklarda öksürük sıklıkla yukarıda bahsedilenlere benzer nedenlere sahiptir. Örneğin solunum yolu enfeksiyonları, astım tüm çocukları etkileyebilir.Bazen bir çocuğun kalıcı öksürüğü kistik fibroz gibi ciddi uzun süreli bir durumun belirtisi olabilir  .

Hangi tedaviler mevcuttur?

Öksürüğün teşhisi, büyük oranda sağladığınız bilgilere dayanmaktadır. Doğru tanı koymaya yardımcı olmak için gerekli bilgiler, öksürüğün süresi, ilişkili bulgu ve semptomlar, öksürüğü kötüleştiren faaliyetler veya yerler,herhangi bir ev terapisini içerir .Öksürüğün tedavisi büyük ölçüde ciddiyetine ve altta yatan nedene bağlı olacaktır.Akut bir öksürüğün tedavisi öncelikle öksürüğün azaltılması ve bunun altında yatan nedeni tedavi etmeye yöneliktir.Hafif, kısa süreli öksürük tedavisi her zaman gerekli değildir, çünkü muhtemelen bir viral enfeksiyon kaynaklıdır  ve birkaç gün içinde geçer.

Bir aile hekimi veya dahiliyeci gibi bir birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı başlangıçta kalıcı öksürüğü teşhis edebilir ve tedavi edebilir. Sürekli öksürüğe maruz kalan insanlar altta yatan nedene bağlı olarak farklı uzmanlara yönlendirilebilir.Yetişkinlerde kronik öksürük bazen ev ilaçlarıyla tedavi edilebilir. Sigara içmeyin, çünkü sigara , kronik öksürüğün en yaygın sebebidir. Bronşit veya pnömoni  hastaların dan  uzak durun.