X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Psöriatik artrit nedir nasıl tedavi edilir ?

Psöriatik artrit,  cilt durumunda sedef hastalığı olan bazı insanlarda gelişen bir artrit tipidir .Etkilenen derinin iltihaplanmasına, sertleşmesine ve ağrılı olmasına neden olur.Sedef hastalığı gibi, psöriatik artrit, giderek daha da kötüleşen uzun süreli bir durumdur. Ağır vakalarda, eklemlerin kalıcı hasar görmesi veya deforme olması, bu da cerrahi tedavi gerektirebileceği riski taşır.Bununla birlikte, erken teşhis ve uygun tedavi ile durumun ilerlemesini yavaşlatmak ve eklemlerin kalıcı hasarlarını en aza indirmek veya önlemek mümkündür.

Psöriatik artrit,  cilt durumunda sedef hastalığı olan bazı insanlarda gelişen bir artrit tipidir .Etkilenen derinin iltihaplanmasına, sertleşmesine ve ağrılı olmasına neden olur.Sedef hastalığı gibi, psöriatik artrit, giderek daha da kötüleşen uzun süreli bir durumdur. Ağır vakalarda, eklemlerin kalıcı hasar görmesi veya deforme olması, bu da cerrahi tedavi gerektirebileceği riski taşır.Bununla birlikte, erken teşhis ve uygun tedavi ile durumun ilerlemesini yavaşlatmak ve eklemlerin kalıcı hasarlarını en aza indirmek veya önlemek mümkündür.

 

Çoğu kişi ilk olarak sedef hastalığına yakalanır ve daha sonra psöriatik artrit teşhisi konur ancak ortak sorunlar bazen deri lezyonları görülmeden başlayabilir.Eklem ağrısı, sertlik ve şişme psoriatik artritin ana semptomlarıdır. Parmak uçlarınız ve omurganızı da içeren vücudunuzun herhangi bir bölgesini etkileyebilir ve nispeten hafif ila şiddetli olabilir.Psoriyatik artrit için herhangi bir tedavi mevcut değildir, bu nedenle odak semptomları kontrol altına almak ve eklemlerinizdeki hasarı önlemektir.

 

 

Psöriatik artrit Nedenleri

Psöriatik  Çoğunlukla bağışıklık sistemi ile ilişkili bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı olanları etkiler . Bazen doktorlar onu gut , romatoid artrit veya osteoartrit olarak tanımyalabilir. Sedef hastalığı olan kişilerin yaklaşık% 15 -% 25 inde eklem iltihabı ( psoriatik artrit ) gelişir .Bazı insanlarda, ılımlıdır, sadece ara sıra alevlenmeler oluşur. Diğer insanlarda, sürekli olup tedavi edilmezse eklem hasarına neden olabilir. Erken tanı, eklemlere zarar vermemek için önemlidir.

 

Psoriatik artrit, sedef hastalığı olan bazı hastalarda görülen iltihaplı artrit tipidir. Bu belirli artrit vücuttaki herhangi bir eklemi etkileyebilir ve belirtiler kişiden kişiye değişir. Araştırmalar, psoriatik artritten kaynaklanan kalıcı inflamasyonun eklem hasarına yol açabileceğini göstermiştir. Neyse ki, mevcut tedaviler çoğu insan için etkilidir.Psoriatik artrit genellikle 30 ila 50 yaş arasındaki insanlarda görülür, ancak erken çocukluk döneminde  başlayabilir. Erkekler ve kadınlar eşit derecede risk altındadır.

 

Psöriatik artrit Belirtileri

 

Hem psoriyatik artrit hem de sedef hastalığı, zaman içinde daha da kötüleşen kronik hastalıklardır, ancak semptomların düzeldiğinde ya da belirtilerin kötüleştiği zamanlarla birlikte remisyona girdiği dönemler olabilir.Psöriatik artrit, eklemleri yalnızca bir tarafında veya vücudunuzun her iki yanında etkileyebilir. Psöriatik artrit belirtileri ve semptomları sıklıkla romatoid artrit ile benzerdir. Psoriatik artrit, parmaklarınızın ve ayak parmaklarınızın ağrılı, sosis benzeri bir şişmesine neden olabilir.

 

Psoriatik artrit belirtileri ve bulguları

 

Eklem ağrıları ve sertlik,

Eklem şişmesi,

Eklem sıcaklığı ve kızarıklık,

Eklem ağrısı ve hassasiyet,

Etkilenen derzlerin hareket aralığı kaybı.

 

Ayrıca belirgin eklem belirtileri görülmeden önce ellerinizde ve ayaklarınızda şişme ve şekil bozuklukları gelişebilir.Psöriatik artrit ayrıca tendonların ve bağların kemiklere yapıştığı noktalarda , özellikle topuğunuzun arkasında  veya ayak  tabanında  ağrıya neden olabilir. Bazı insanlar psöriatik artrit sonucu spondilit olarak adlandırılan bir durum geliştirir. Spondilit çoğunlukla omurganızın vertebrası ile omurga ve pelvis arasındaki bağlardaki  eklem iltihaplanmasına neden olur.Psöriatik artrit hastalarının küçük bir yüzdesi hastalığın ağır, ağrılı ve sakat bırakıcı bir formu olan artrit mutilansları geliştirir.

 

Psöriatik artrit nasıl teşhis  ve tedavisi

 

Psöriatik artriti teşhis etmek için dermatologlar şişmiş ve ağrılı eklemler, bazı artrit kalıpları ve sedef hastalığına özgü cilt ve tırnak değişiklikleri ararlar. Eklemlere daha ayrıntılı olarak bakmak için MR, ultrason veya BT taramaları kullanılabilir.Kan testleri, gut , osteoartrit ve romatoid artrit gibi benzer belirtileri ve semptomları olan diğer artrit tiplerini ekarte etmek için yapılabilir . Psoriatik artritli hastalarda, kan testleri yüksek seviyede iltihaplanma ve hafif anemi gösterebilir

Psoriatik artritin tedavisi, ağrı, şişme ve sertlik düzeyine bağlı olarak değişir. Tedavide temel amaç belirtilerinizi hafifletmek, durumun ilerlemesini yavaşlatmak ve yaşam kalitenizi arttırmak olacaktır.Ayrıca tedavide fizik tedavi uygulanabilir. Psoriatik artritli hastalar için rehabilitasyon tedavisi programı bireyselleştirilmeli ve hastalık sürecinin başında başlamalıdır.Psöriatik artritin erken tanınması, tanılanması ve tedavisi, ağrı ve iltihaplanmayı gidermek ve eklem hasarını önlemede kritik öneme sahiptir.