X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Rahim ağzı yarası nedir , tedavisi nasıldır ?

 

 

Rahim ağzı yarası, kadınsal hastalıklar dan biridir. Rahim ağzının normalden farklı yani kırımızı renkte görülmesi , rahim ağzı yarası olarak  tabir edilir. Rahim ağzı yarasının nedenlerini , rahim ağzı yarasının tedavisini yazımızın devamın da tüm ayrıntıları ile bulabilirsiniz.

 

Rahim ağzı yarasın da en sık görüleni servikal ektropiyon dur. Aynı zaman da erozyon, servisit veya servikal preinvaziv lezyonlar da rahim ağzı yarasına neden olmaktadır. Rahim ağzı yarasın da servikal eversiyon çoğu kadında bir şikayete neden olmaz ve muayenede tesadüfen görülür.  Belirtileri  genelde  şeffa ve sulu vajinal akıntılardır . Şayet enfeksiyon söz konusu olursa akıntı yeşil renkte olmaktadır. Yeşil renkteki akıntı çok kötü kokmaktadır.

 

Rahim ağzı yarası olanlar ilişkiye girdikleri an yani erkeğin organı rahime temas ettiği an ağrı olabilir. Bunların yanında  ara lekelenmeler görülebilir.  Hamileik döneminde ve genç kızlarda  ektropiyon izlenmesi normal bir durumdur. Doğum kontrol hapları, prezervatif yada tampon kullanımı  durumu travmatize edebilir.  Servikal erozyonda   smear testi yapılmalıdır ve gerekli ise kolposkopi ve biyopsi ile herhangi bir patoloji olup olmadığı açısından değerlendirilmelidir. Servikal erozyonda tedavi gerekmeyebilir. Fakat test sonuçları olumsuz ise tedavi gerekir.

 

Rahim ağzı yarası olan bir çok kadının merak ettiği şeylerden biride  , rahim ağzı yarasının kısırlık yapıp yapmayacağıdır . Rahim ağzı yarası kısırlığa neden olmaz  fakat ; smear testinin sonucuna göre  olumsuz bir durum varsa konizasyon, koterizasyon, kriyoterapi gibi tedavi işlemleri yapılmışsa  işleme bağlı olarak rahim ağzında daralma olabilir ve gebe kalmada sıkıntı yaratabilir.

Rahim ağzı yarası genelde ya yakılır yada dondurulur.  İşlem sırasında lokal veya genel anestezi uygulanmasına gerek yoktur 4-5 dakika sürmektedir. Rahim ağzı yaktıranlara 1 ay cinsel ilişki önerilmemektedir. Bu süre zarfında  pembemsi sulu ve şeffaf akıntılar izlenebilir.   Aynı zamanda ara kanamalar da olabilir. 1-2 ay içinde yakılan yer iyleşicektir. Rahim ağzı yarasını donduranlar da acı hissetmez sadece yaraı dondurma esnasın da vajina içinde garip bir his  yani soğukluk yaşanabilir. Bu durum geçicidir ve bir kaç saniye sürer.Rahim ağzı yarası ile ilgili konumuzu incelediniz. Konuya dair sorularınızı bizlere bu başlık altından yönlendirebilir , sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.