X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Rahim kanseri nedenleri belirtileri ve tedavisi

Rahim, gebelik sırasında büyümekte olan bir bebeği tutan ve koruyan armut şeklinde kas çantasıdır. Çoğu rahim kanseri, rahmin astarında başlar. Bunlara uterin veya endometriyal kanser denir. Endometriyum rahmin astarıdır.Endometrial kanser rahim kanserinin en yaygın türüdür.

Rahim, gebelik sırasında büyümekte olan bir bebeği tutan ve koruyan armut şeklinde kas çantasıdır. Çoğu rahim kanseri, rahmin astarında başlar. Bunlara uterin veya endometriyal kanser denir. Endometriyum rahmin astarıdır.Endometrial kanser rahim kanserinin en yaygın türüdür.

Rahim kanseri, uterus dokusunu içeren herhangi bir hücrenin anormal ( habis ) büyümesidir. Bir hormon dengesizliği rahim kanseri için en önemli risklerden biridir. Özellikle vücudunuzda östrojen olarak adlandırılan yüksek bir hormon düzeyiniz varsa riskiniz artar.Bir hastalığa yakalanma riskinizi arttıran herhangi bir şey, bir risk faktörü olarak adlandırılır. Bir risk faktörü olması kansere yakalanacağınız anlamına gelmez; Risk faktörlerine sahip değilseniz, kanser olmayacağınız  anlamına gelmez.

Rahim ve üreme sistemi

Rahim , kadının üreme sisteminin bir parçasıdır. Hamilelik döneminde büyüyen bir bebeği tutan ve koruyan armut şekilli kas çantasıdır. Üreme sistemi aşağıdakilerden oluşur:

vajina

Rahim (rahim)

Rahmin boynu (rahim ağzı)

fallop tüpleri

yumurtalıklar

Genel semptomlar

Rahim kanserinin en yaygın semptomu, vajinadan kanamalarının anormal olmasıdır.Anormal kanamalar şunlar olabilir:

Menopozdan sonra vajinal kanama

Olağandışı derecede ağır olan veya dönemler arasında ortaya çıkan kanama

Vajinal akıntı - pembe  sulu   kötü kokulu vajinal akıntı

Unutmayın ; düzensiz kanama, birçok başka koşulun ortak belirtisidir, örneğin:

endometriyozis

miyomlar

Rahim astarının kalınlaşması (endometrial hiperplazi)

Rahim astarındaki büyümeler (polipler)

Belirgin bir altta yatan sebep olmaksızın kanama

Daha az görülen belirtiler, pelvik bölgede ağrı ya da rahatsızlık ve birliktelik esnasında ortaya çıkan ağrıdır.Tüm kanser türlerinin ortak noktası kanser hücrelerinin anormal olması ve kontrolden çıkmasıdır.

Rahim kanseri türleri

İki ana tür rahim kanseri vardır.Endometriyal kanser en sık rastlanan tiptir ve rahmin astarında (endometriyum) başlar.Uterin sarkom, rahminizin kas duvarı hücrelerinde daha seyrek görülür ve gelişir.

Olası riskler 

Nadiren görülen yumurtalık tümörleri östrojen üretebilir ve bir kadının rahim kanseri gelişme şansını artırabilir.Aşırı kilolu olmak, rahim kanseri riskini iki ila üç kat artırır ve obez olmak, riski altı katına çıkarır. Bunun nedeni kilolu ve obez olmak vücuttaki östrojen miktarının arttırmasıdır.

Rahim kanseri teşhis ve tedavisi

Rahim kanserinden şüphelenen doktorunuz öncelikle vajinal muayene yapıcaktır.Daha sonra smera testi,vajinal ultrason,MR, kan tetkitleri ve gerekirse biyopsi isteyecektir.Biyopsi kanser bulgusu taşırsa  doktorunuz ayrıca omografi isteyebilir.Kesin sonuç, uterusun biyopsi veya doku örneğidir.Rahim kanseri için en yaygın tedavi kanserin tüm izlerini kaldırmayı amaçlayan ameliyattır. Bu genellikle rahmi çıkarmak için yapılan bir ameliyat olan bir histerektomi gerektirir. Ayrıca radyoterapi,kemoterapi ve hormonal terapi tedavisi kullanılabilir.