X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Tüberküloz nedenleri belirtileri ve tedavisi

Tüberküloz genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Tek bir bulaşıcı ajanın neden olduğu diğer hastalıklarla karşılaştırıldığında, tüberküloz küresel olarak ikinci büyük katildir.Tüberküloza neden bakteri öksürük ve aksırık yoluyla havaya salınan minik damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır.

Tüberküloz genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Tek bir bulaşıcı ajanın neden olduğu diğer hastalıklarla karşılaştırıldığında, tüberküloz küresel olarak ikinci büyük katildir.Tüberküloza neden bakteri öksürük ve aksırık yoluyla havaya salınan minik damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır.

 

 

 

Tüberküloz çoğunlukla akciğerleri etkileyen bakterilerden kaynaklanır. Bakteriler genellikle akciğerlere saldırır, ancak vücudun diğer bölümlerine de zarar verebilirler.Tüberküloz tedavi edilebilir ve önlenebilir.Tüberküloz insandan insana havadan yayılır. Tüberküloz çoğunlukla yetişkinleri en üretken yıllarında etkiler. Bununla birlikte, tüm yaş grupları risk altındadır.Deri testleri, kan testleri, röntgen ve diğer testler tüberkülozu teşhis eder. Eğer tedavi edilmezse tüberküloz ölümcül olabilir.Bağışıklık sistemi yetersiz olan insanlar aktif tüberküloz geliştirme riski altındadır.

Belirtiler ve nedenler

Tüberküloz, böbrekleriniz, omurga veya beyiniz de dahil olmak üzere vücudunuzun diğer bölümlerini de etkileyebilir. Tüberküloz akciğerlerinizin dışında ortaya çıktığında, belirtiler ilgili organlara göre değişir. Örneğin, omurganın tüberkülozu bel ağrısı verebilir ve böbreklerindeki tüberküloz idrarda kan oluşturabilir.Ateşiniz varsa, açıklanamayan kilo kaybı, gece terlemesi ve kalıcı öksürük varsa doktorunuza danışın. Bunlar genellikle Tüberkülozun belirtileri olmakla birlikte diğer tıbbi problemlerden de kaynaklanabilir. Doktorunuz nedeni belirlemenize yardımcı olacak testler yapabilir.

Aktif Tüberkülozun belirtileri ve semptomları şunları içerir:

Öksürük üç veya daha fazla hafta sürer

Kan tükürme

Göğüs ağrısı ,solunum ya da öksürük ile ağrı

İstenmeyen kilo kaybı

yorgunluk

Ateş

Gece terlemeleri

Titreme

İştah kaybı

Nedenler

Tüberküloz, havaya salınan mikroskobik damlalar yoluyla kişiden kişiye yayılan bakterilerden kaynaklanır. Tedavi edilmemiş, aktif tüberküloz olan birisi öksürdüğünde, konuştuğunda, hapşırdığında , tükürürse, güler veya şarkı söylerse bu olabilir.

Risk faktörleri

Herkes tüberkülozu alabilir, ancak bazı faktörler hastalığa yakalanma riskinizi artırabilir. Bu etkenler şunları içerir:

Zayıflamış bağışıklık sistemi

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi genellikle Tüberküloz  bakterilerini başarılı bir şekilde savuşturur, ancak dirençiniz düşükse vücudunuz etkili bir savunma oluşturamaz. Bir dizi hastalık ve ilaç bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir, bunlara aşağıdakileri de içerir:

Madde bağımlılığı. İlaç kullanımı veya alkol kullanımı, bağışıklık sisteminizi zayıflar ve sizi tüberküloza karşı daha savunmasız bırakır.

Tütün kullanımı. Tütün kullanımı tüberküloz bulaşma ve ölme riskini büyük ölçüde artırır.

HIV / AIDS

Diyabet

Böbrek hastalığı

Belirli kanserler

Kemoterapi gibi kanser tedavisi

Nakledilen organların reddedilmesini önlemek için kullanılan ilaçlar

Romatoid artrit, Crohn hastalığı ve sedef hastalığını tedavi eden bazı ilaçlar

Yetersiz beslenme

Çok genç veya ileri yaşta olmak

Komplikasyonlar

Tedavi edilmezse, tüberküloz ölümcül olabilir. Tedavi edilmemiş aktif hastalık tipik olarak ciğerlerinizi etkiler, ancak kan dolaşımınız yoluyla vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Tüberküloz komplikasyonlarına örnekler şunları içerir:

Omurilik ağrısı: Sırt ağrısı ve sertlik tüberkülozun sık görülen komplikasyonlarıdır.

Ortak hasar: Tüberküloz  genellikle kalçaları ve dizleri etkiler.

Beyninizi kaplayan zarların şişmesi (menenjit): Bu, haftalarca süren kalıcı veya aralıklı bir baş ağrısına neden olabilir. Zihinsel değişiklikler de mümkündür.

Karaciğer veya böbrek sorunları: Karaciğeriniz ve böbrekleriniz kan dolaşımınızdaki atıkları ve kirlilikleri filtrelemeye yardımcı olur. Karaciğer veya böbrekler tüberkülozdan etkilenirse, bu fonksiyonlar bozulur.

Kalp rahatsızlıkları: Nadiren, tüberküloz, kalbinizi çevreleyen dokuları enfekte edebilir, kalp yeteneğini etkili bir şekilde etkileyebilecek enflamasyon ve sıvı koleksiyonlarına neden olabilir. Kalp tamponadı adı verilen bu durum ölümcül olabilir.

Teşhis ve Tedavi

Tüberküloz için en sık kullanılan tanı aracı basit bir deri testidir, ancak kan testleri daha yaygın hale gelmektedir. Göğüs radyografisinde tüberküloz belirtileri görülürse, doktorunuz öksürdüğünüzde çıkan mukustan balgam numuneler alabilir.Testiniz pozitif olursa, doktorunuz muhtemelen göğüs radyografisi veya BT taraması isteyecektir.

İlaçlar, tüberküloz tedavisinin temel taşıdır. Fakat Tüberküloz  tedavisi, diğer bakteriyel enfeksiyon türlerinden daha uzun sürer.Tedavi ile Tüberküloz hemen her zaman iyileşebilir. Bir takım antibiyotiklerin genellikle altı ay alınması gerekecektir .Tüberküloz tedavisi karmaşık ve uzun bir süreçtir. Ancak hastalığın tedavisinin tek yolu tedavinize sadık kalmaktır.Tüberküloz hastalığının Fiziksel sağlığınızı gerekse  zihinsel sağlığınızı etkileyebileceğini unutmayın.Terapistler veya davranış psikologları gibi profesyoneller olumlu başa çıkma stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir.