X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Klomifen sitrat nasıl kullanılır ?

Klomifen sitrat kullanıp hamile kalanlar Kadınlar Kulubü Hamilemiyim

Klomifen sitrat kullanıp hamile kalanlar Kadınlar Kulubü Hamilemiyim

Klomifen sitrat Nasıl kullanılır?

Mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilaçtır. Kullanılmaya genellikle adetin üçüncü günü (2-5 günler arasında) başlanır. Günde bir kere kullanılır. Gümlük doz genellikle 50 mg olmakla birlikte, yumurtlama sağlanamışsa 100 hatta 150 mg günlük dozlar uygulanabilmektedir. Toplam 5 gün boyunca kullanılır. Daha sonra ultrason takipleri ile yumurtanın büyüklüğü takip edilir ve yumurtlama için uygun büyüklüğe erişince (18-20 mm olunca) çiftlerin kendi kendilerine ilişkiye girmeleri veya aşılama (IUI) ile gebelik sağlanmaya çalışılır. Yeterince büyüyen yumurta hücresinin (folikül) çatlaması için HCG enjeksiyonu (halk arasında çatlatma iğnesi) yapılır. Yumurtlama bu iğne yapıldıktan 36 saat sonra olacağı için aşılama 36 saat sonra yapılır. Daha ayrıntılı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Klomifen sitratın Yan etkileri Nelerdir:

- Yüzde ve vücutta kızarma, yanma hissi

- Bulantı

- Göğüslerde ağrı ve hassasiyet

- Kasık ağrısı

- Görme bozukluğu

- Saçlarda dökülme

- OHSS (nadirdir)

klomifen kullananlar

Klomifen ile hamile kalanlarda ikiz (çoğul) gebelik oranı:

Klomifen kullananlarda ikiz-üçüz gebelik oranı normalden fazladır. Çoğunlukla ikiz gebelik oluşur. Normalde ikiz gebelik oranı %1′e yakın iken, klomifen kullananlarda oluşan hamileliklerin %5-8 kadarı ikiz hamileliklerdir. (KOH – yumurtlama iğnesi kullananlarda bu oran daha yüksek %15 kadardır.)

Hamile kalanlarda düşük veya bebekte anomali riski:

Klomifen kullanarak hamile kalanlarda düşük riski veya bebekte anomali (doğumsal sakatlık) riski normal yolla kendiliğinden hamile kalanlarla aynıdır, risk artışı izlenemez.

Klomifen ile hamile kalamayanlar için diğer tedaviler:

Klomifen genellikle ilk uygulanan tedavi yöntemidir. 3-6 ay klomifen (klomen, serophene, gonaphene) kullanımına rağmen hamile kalamayan çiftler için sıklıkla daha ileri tedavi modaliteleri, klomifene başka ilaçların eklenemsi, enjeksiyon şeklinde ilaçlar (KOH, halk arasında iğne tedavileri), tüp bebek gibi tedaviler uygulanır. Kısırlık tedavisinde her zaman bir standar yoktur, çiftlerin durumları, infertilitenin sebebi, yaş gibi bir çok faktör tedavi seçeneklerini etkiler.

Yine hamile kalmayı kolaylaştıran Klomen Kullananlar ile ilgili haberimizi incelemek isteyebilirsiniz.