X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Prolaktin hormonu yüksek olan kadınlar dikkat

Prolaktin hormonu Süt Hormonu yüksek olan kadınlar ne yapmalı hamile kalabilir Prolaktin hormonu nasıl düşer hamilemiyim kadınlar kulübünde tüm detaylar sizleri bekliyor.

Prolaktin hormonu Süt Hormonu yüksek olan kadınlar ne yapmalı hamile kalabilir Prolaktin hormonu nasıl düşer hamilemiyim kadınlar kulübünde tüm detaylar sizleri bekliyor.

Kadın sağlığı için  önemli bir yere sahiptir hormonlar.Prolaktin hormonu yüksekliği ile ilgili oldukça fazla sayıda soru geldiği için bu konuyu genel hatları ile  yazımızda değinicez.Prolaktin hormonu beyinden salgılanan bir hormondur.Halk arasında stres hormonu yada süt hormonu olarak bilinir.Prolaktin hormonunun görevi süt üretmektir.Ve bu hormon gebelik döneminde yükselmeye başlar. Prolaktin hormonu yüksekliği,prolaktin hormonu düşüklüğü ile ilgili detaylar yazımızın devamında.

 

PROLAKTİN HORMONU YÜKSEKLİĞİ OLANLAR Prolaktin hormonu NASIL DÜŞÜRÜLÜR ?

Bir çok kadın mens düzensizliği ile karşı karşıya  kalıyor. Mens düzensizliği,mens gecikmesi gibi durumlarda  ,prolaktin hormonuna bakılır. Mens gecikmesinin yanında gebelik elde edilmiyorsa ve gösgüslerden süt geliyorsa prolaktin hormon ölçümü yapılır.Aşırı stres prolaktin yükseliğinin faili olarak gösterilsede hekimler kesin nedenini açıklayamıyor.Kısırlık sebeplerinden birisi de prolaktin hormonun aşırı yüksekliğidir.Neyseki tedavisi  vardır.Hamilelik,stres, meme başının aşırı uyarılması,kullanılan bazı ilaçlar,egzersiz gibi durumlar prolaktin seviyesini yükseltebilir.Prolaktin yüksekliği sadece bayanlarda rastlanılan bir rahatsızlık değil.Erkeklerde de karşılaşılan bir durum.Erkeklerde sperm sayısında azalma,tüylenmede azalma, memelerde büyüme görülebilir.Lakin en sık kadınlarda  yükskek prolaktine rastlanıyor.Bu hastalarda kemik erimesi gibi durumlarda gözlenebiliyor.Bunun nedeni uzun zaman tedavi edilmeyen prolaktin yüksekliğidir.

 

Emzirme dönemi dışında yükselen prolaktin  dikkate alınmalıdır.Çoğu durumlarda araştırmalar yetersiz kalsada hekim kontrolünü aksatmamak gerekir.Doğum kontrol hapları ,bazı hipertansiyon ilaçları,hormonal dengesizlikler prolaktin yükselmesine neden olabilmektedir.Prolaktin yüksekliği yumurtlamada sorun yaratabilir.Buda gebe kalmaya engel bir durumdur.Bu durum  prolaktin hormonunun yüksekliğiyle doğru orantılıdır. Yani prolaktin hormonu ne kadar yüksekse yumurtlama fonksiyonları da o kadar bozulacaktır  Teşhis için prolaktin ölçümü yapılır ve ilaç tedavisi uygulanır.İlaç tedavisiyle prolaktin normal düzeye gelir.

 

Gebe kalamıyorsanız,adetleriniz düzensiz ise  yada gögüslerinizden süt geliyorsa prolaktin hormonunuz yüksek olabilir.3-5 aylık bir tedavisi olan prolaktin yüksekliği genelde stres kaynaklı olarak düşünüldüğünden ,olabildiğince stresten uzak kalınması uzamanlar tarafından tavsiye ediliyor. Ayrıca  prolaktin düzeyinin yüksek çıkması hipofiz bezi tümörü olabilir.1cm’nin altındaki tümörler  mikroadenom , 1cm’nin üstündeki tümörler makroadenom  olarak adlandırılır. İyi huylu olabilen bu tümörler ilaçla tedavi edilebilir.İlaçla tümör kontrol altına alınamıyorsa cerrahi girişim le tömör çıkarılır.Özetlersek ;Meme ucunu sıktığınızda gögüsünüzden süt geliyor ise ki kendiliğinden de süt gelebilir,memede ağrı büyüme ve mens düzensiliğiniz  varsa,gebe kalamıyorsanız mutlaka hekime görünün.Prolaktin yükseliği ile ilgili sorularını olursa bize bu başlık altından yönlendirebilir,sorularınıza en kısa zamanda yanıt alabilirsiniz. Sağlıklı günler diliyoruz.

 

Prolaktin hormonu normal değerleri

Normal Değer:

Kord 0-5650 ng/ml

Prematüre 0-330 ng/ml 0-7 gün 0-495 ng/ml 7 gün-1 ay 0-125 ng/ml

Kadın                      Erkek

2-12 ay      8,25-41,25 ng/ml      8,25-24,75 ng/ml

1-3 yaş      3,00-19,75 ng/ml      4,60-16,50 ng/ml

4-15 yaş    5,25-29,50 ng/ml      4,60-18,00 ng/ml

16-60 yaş  6,50-30,00 ng/ml      3,50-20,00 ng/ml

>60 yaş     4,50-25,00 ng/ml      3,50-20,00 ng/ml

Hamile kadınlar: 6,50-180,00 ng/ml

Folliküler   faz 6,50-30,00 ng/ml

Pik 6,50-30,00 ng/ml

Luteal faz 6,50-33,00 ng/ml