X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Gebelikte Renkli ultrason hakkında bilgiler

Gebelikte renkli ultrason çektiren kadınlar kadınlar kulübü hamilemiyim'de

Gebelikte renkli ultrason çektiren kadınlar kadınlar kulübü hamilemiyim'de

Renkli ultrason hangi hafta yapılır ?

Doppler ultrasonografi sırasında anne, plasenta veya fetusa ait kan damarlarındaki kan akışının değerlendirildiği bir yöntemdir. Halk arasında ‘’renkli ultrason’’ olarak bilinen ultrason çeşidi budur ve amaç bebeği renkli olarak görüntülemek değil kalbin sistol (atım) ve diyastol (dolum) zamanlarında “kan akım hızlarını” incelemektir.

Doppler USG’den hangi hallerde yararlanılır?

Kalbin atım ve dolum fazında incelenen damar yatağındaki basınçlar karşılaştırarak direnç belirlenir. Böylece ileride ortaya çıkabilecek gebelik zehirlenmesi (preeklempsi), rahim içi büyüme kısıtlılığı, plasentanın erken ayrılması (ablasyo plasenta), anne karnında bebek ölümü gibi durumlar açısından artmış riskler öngörülebilir. Kan uyuşmazlığı olan gebeliklerde eğer bebek etkilenmiş ise bebkteki kansızlığın derecesi de yine doppler USG ile bebeğin kafa içindeki damarlarındaki kan akım hızı değerlendirilerek belirlenebilir.

Gebelikte Uygulama - Doppler USG tüm gebelere uygulanır mı?

Rutin olarak tüm gebelere yapılması gerekmez. Gebelik öncesinde bilinen veya gebelik sırasında ortaya çıkan problemleri olan gebelerin izlenmesinde ve doğum kararının verilmesinde kullanılır. Umbilikal ve uterin arter doppler incelemeleri en sık preeklampsili ve kronik hipertansiyonlu gebelerin izlenmesinde kullanılır. Ayrıca kontrolsüz diabetli gebelerde, polihidramniyozlu (bebeğin sıvısının artması) ya da oligohidramniyozlu (bebeğin sıvısının azalması) gebelerde, fetuslardan birinde gelişim kusuru olan çoğul gebeliklerde yaklaşım biçimini oluşturmakta yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilir.

Gebelikte Renkli ultrason çektirenler - Nasıl uygulanır?

Gebeye yapılan rutin ultrason incelemesinden sonra önce sağlı sollu uterin arterlerde, sonra da umbilikal (kordon) arterde doppler incelemesi yapılır. Her iki uterin arterin akım değerleri, ikisi arasındaki matematiksel fark ve görünüm şekilleri değerlendirilir. Umbilikal arterde de yine akım değerlendirilir ve dalga şekli incelenir.

Doppler tanı koydurucu değil yönlendirici bir testtir. Patolojik akım değerleri ya da anormal dalga görünümleri elde edildiğinde bebeğin diğer iyilik hali testleriyle yakından değerlendirilmesi konusunda hassas olunması gerektiğini gösterir. Kimi durumlarda bütün bu testler bir arada değerlendirilerek doğum kararı verilebilir.

Yapılan çalışmalar kalite kontrolü düzenli olarak yapılan bir doppler cihazıyla, tecrübeli bir kişi tarafından yalnızca gerekli durumlarda uygulanan ve mümkün olan en kısa sürede tamamlanan bir doppler incelemesinin bebek üzerinde zararlı olmadığını göstermektedir.