X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Yumurta büyütücü iğne hakkında bilmeniz gerekenler

Yumurta büyütme iğneleri yumurta büyütücü iğneler Yumurta büyütme iğnesi Yumurta büyütücü besinler kürler Yumurta büyütmeye yardımcı besinler yemeniz ve yememeniz gerekenler yapmanız gereken her şeyi bu yazımızdan sizler ile paylaşıyoruz.

Yumurta büyütme iğneleri yumurta büyütücü iğneler  Yumurta büyütme iğnesi Yumurta büyütücü besinler kürler 

Yumurta büyütücü ve olgunlaştırıcı iğneler bunların etkileri ve bu büyütücü iğneler hakkında bilmeniz gerekenleri Dr Caner Sönmez sizler için açıklamış sevgili anne adayları. Bizde şimdi sizlerle bunu paylaşmak istiyoruz.

Yumurta büyütücü iğneler (gonadotropinler) enjeksiyon olarak yapılan yumurtlama ilaçlarıdır. Tek başına yumurta büyütücü hormon (FSH) veya beraberinde lüteinizan hormon (LH) içerirler. Bu hormonlar normalde doğal olarak hipofiz bezinden salgılanırlar. Bunlarla ilişkili bir başka ilaç da yapısal olarak LH’ya benzeyen ve adet ortasında yumurta kesesinin çatlamasına (yumurtlama) sebep olan insan koryonik gonadotropinidir (hCG).

Yumurtalıklarım az çalışıyor az yumurta üretiyor diyorsanız

Haberi Okumak için Tıklayın

Yumurtlama iğneleri, yumurtlama problemi olan kadınlarda yumurtaları büyütmek için kullanılır. Ayrıca tüp bebek veya aşılama gibi ileri üreme tekniklerinin uygulandığı kadınlarda çok sayıda yumurta geliştirmek için de kullanılırlar. Yumurta keseleri olgun büyüklüğe erişince sıklıkla yumurtlamayı tetiklemek için hCG kullanılır. Elimizde ticari olarak değişik birçok yumurta büyütücü iğne vardır ve bir kısmı da henüz araştırma geliştirme aşamasındadır. Yumurta büyütücü iğneler kullanılırken yan etki riskini en aza indirmek için hastaların dikkatli bir şekilde takip edilmeleri gerekir.

Yumurta sayısı nasıl artırılır ?

Haberi Okumak için Tıklayın

1. Yumurtalıkların aşırı uyarılması

Yumurtlama veya yumurta toplanması sonrasında yumurtalıklarda büyüme olması ve karında su birikmesidir. Bu durum hafif veya şiddetli olabilir. Hafif şekli tedavilerin %10-20’sinde oluşur ve yalnızca bir miktar rahatsızlığa neden olur. Hemen daima komplikasyon gelişmeden iyileşir. Şiddetli şekli tedavilerin yaklaşık %1’inde oluşur. Aşırı uyarılma ihtimali polikistik yumurtalık sendromu olan ve gebelikle sonuçlanan tedavilerde daha fazladır.

Yumurtlama olmadan hamile kalınırmı?

Haberi Okumak için Tıklayın

Şiddetli olduğunda pıhtılaşmaya bağlı damar tıkanıklığına, böbrek yetmezliği, yumurtalığın burkulması, göğüste ve karında sıvı toplanması ve nadiren ölümle bile sonuçlanabilir. Şiddetli vakalarda takip için hastaneye yatmak gerekir ancak durum geçicidir ve genellikle sadece bir iki hafta sürer. Arada sırada şikayetleri azaltmak için fazla suyun alınması ihtiyacı doğar. Şiddetli uyarılma açısından yüksek riskli olan hastaların çoğu sık ultrason ve kan tetkikleri yapılarak saptanırlar.

Yumurtlamayı arttırmak için kürler ve öneriler

Haberi Okumak için Tıklayın

Kandaki estradiol seviyeleri çok hızlı yükseliyorsa veya çok yüksekse şiddetli uyarılmayı önleme stratejilerinden birisi yumurta büyütücü ilaçları kesip çatlatıcı iğneyi de estradiol seviyesi duraklayana veya düşene kadar ertelemektir. Alternatif olarak çatlatıcı yapılmaz ve bu yüzden yumurtlama da olmayacağı için şiddetli uyarılma önlenmiş olur. Yumurtalıkların aşırı uyarılma ihtimalinin yüksek olduğu bazı tüp bebek denemelerinde çatlatıcı iğne yapılıp yumurtalar toplanabilir ve tüm embriyolar gelecekte kullanılmak üzere dondurulabilirler.

Kadınlarda yumurta büyütücü ilaçların yan etkileri

Haberi Okumak için Tıklayın

2. Yumurta büyütücü iğne sonrası Çoğul gebelik yaşayanlar

Yumurta büyütücü ilaçlar kullanılarak elde edilen gebeliklerin %30’u çoğuldur. Kısırlık ilaçlarının kullanılmadığı gebeliklerde bu oran %1-2’dir. Çoğul gebelik riski tüp bebek denemelerinde transfer edilen embriyo sayısına ve yumurtlama tedavilerinde olgun yumurta sayısına bağlıdır.

Yumurtlamayı arttırmak için kürler ve öneriler

Haberi Okumak için Tıklayın

Bu gebeliklerin çoğu ikiz olmasına rağmen önemli bir yüzdesi (%5 kadarı) üçüz ve üzeridir. Tek gebeliklerle karşılaştırıldığında çoğul gebeliklerde gebelik kaybı, erken doğum, bebeklerde anormallikler, çok erken doğuma bağlı sakatlıklar, gebelikte ortaya çıkan yüksek tansiyon, kanama ve diğer önemli komplikasyonların riski artmıştır. Genel olarak şiddetli komplikasyon riski gebelik sayısı arttıkça yükselir. Bazı çalışmalarda tek gebeliklerde bile düşük doğum ağırlıklı bebeklerin sayısının arttığı iddia edilmiştir.

Yumurta çatlatma iğnesinden kaç gün ilişki olmalıdır?

Haberi Okumak için Tıklayın

3. Yumurta büyüten iğneler sonrası Dış gebelik yaşayan kadınlar

Genel toplumda kendiliğinden oluşan gebeliklerin %1-2’si dış gebelik iken yumurta büyütücü iğnelerle oluşan gebeliklerde bu oran biraz daha fazladır. Dış gebelik ilaç veya ameliyatla tedavi edilir. Bazen dış gebelik rahim içi gebelikle birlikte oluşur; bu duruma heterotopik gebelik denir ve tanı konması zor olabilir.

4. Bütütücü iğne sonrasında Yumurtalık burkulması yaşayan kadınların bilmesi gerekenler

Yumurta büyütücü ilaçların kullanıldığı denemelerin %1’inden daha azında yumurtalık burkularak kendi kan akımını kesebilir. Yumurtalığı düzeltmek veya almak için ameliyat gerekir.

Tarlusal yumurta çatlatır mı ?

Haberi Okumak için Tıklayın

5. Yumurta büyütücü iğne kanser yapar mı ? Yumurtalık kanseri

Eski çalışmalar yumurtlama ilaçları kullanmış kadınlarda yumurtalık kanseri riskinin arttığını ortaya atmışlarsa da yeni çalışmalar böyle bir ilişki göstermemiştir. Genel olarak yumurtlama iğnelerinin yumurtalık kanseri riskini artırmadığı düşünülmektedir.

Adetliyken yumurtlama olurmu ?

Haberi Okumak için Tıklayın

6. Yumurta büyütücü iğne sonrası hamile kalamayanlar

Gebeliklerin büyük bir çoğunluğu tamamen normal geçmesine rağmen son zamanlarda yapılan çalışmalar gebelikte komplikasyon çıkma ihtimalinin bir miktar arttığını düşündürmektedir. Gebeliğe bağlı yüksek tansiyon ve plasentanın erken ayrılması riski artabilir. Risklerin yumurta büyütücü ilaçlara mı bağlı olduğu yoksa kısırlığın kendisi nedeniyle mi olduğu çok net değildir.