X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Bakteriyel Vajinoz hakkında bilinmesi gerekenler

Bakteriyel Vajinoz Nedir ? bakteriyel Vajinozis olan kadınlar kulübü hamilemiyim kullanıcıları - tedavisi belirtileri tedavi edilmezse ne olur kullanılan etkili ilaçları nasıl geçer bu rahatsızlık tedavi edilmez ise ne olur

Bakteriyel Vajinoz Nedir ? bakteriyel vajinozis olan kadınların bilmesi gerekenler 

Kadınlarda görülen ve "Bakteriyel Vajinoz" olarak adlandırılan bakteriyel genital enfeksiyonun etkenlerinden biridir. Bu enfeksiyon, kadın genital organlarının normal florasının doğal bileşeni olan ve kadınları enfeksiyonlara karşı koruyan laktobasil cinsi bakterilerin sayıca azalması ve yerini başta Gardnerella vaginalis olmak üzere diğer bazı bakterilerin almasıyla oluşur. Gardnerella vajiniti bakteriyel vajinitler arasında en sık görülenidir.

Bu vajinit türünün en sık görülen belirtisi sarı-gri renkli akıntı ve özellikle kötü kokudur.

Gardnerella vajiniti gerek genital hijyeni bozması gerekse pelvik enfeksiyon riskini artırması, gebelik döneminde erken doğum tehdidi, suların erken gelmesi, doğum sonrası enfeksiyon oluşumu gibi sorunlara yol açabilmesi nedeniyle mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

 

Bakteriyel Vajinoz tüpleri kapatabilir mi tüpleri kapatır mı ?

Klinik bulgularda ve araştırmalarda bu tür bakteriyel mikrobun tüpleri kapattığına rastlanılmamıştır. Yani başka bir deyişle kapatmaz.

 

Bakterial vaginosis (bakteriyel vajinoz) nedir?

Bakterial vaginosis veya diğer ismi ile bakteriyel vajinoz, “Gardnerella Vaginalis” isimli anaerob bir bakteri tarafından oluşan vajinal bir enfeksiyondur. (Anaerob bakteri “oksijensiz ortamlarda üreyen bakteri” anlamına gelmektedir.)

Gardnerella vaginalis ile Haemophilus vaginalis eş anlamlıdır…

Evet. Gardnerella vaginalis bakterisi ilk kez 1955 yılında tanımlanmış olup haemophilus vaginalis (hemofilus vajinalis) olarak da bilinmektedir.

 

Bakterial vaginosis’in diğer isimleri nelerdir?

Bakteriyel vajinosis (bakterial vaginosis); bakteriyel vajinoz, gardnerella vajiniti, non spesifik vajinit, haemophilus vajiniti gibi isimlerle de anılmaktadır.

Bakteriyal vajinosis yalnızca cinsel ilişki ile geçmez…

Bazı otörler garnerella vajinitini cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında görse de bu vajinal enfeksiyonlar hiç cinsel ilişkiye girmemiş (bakire) olan kişilerde dahi görülebilmektedir.

 

Bakteriyal vaginosis (bakteriyel vajinoz) ne sıklıkla görülür?

Bakteriyel vajinoz kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonlarından bile daha sık olarak görülmektedir. Kadınların yarıya yakın bir kısmında hayatları boyunca en az bir kez bakteriyal vaginosis enfeksiyonla karşılaşmaktadırlar.

“Reproduktif dönem” olarak da bilinen üreme çağında non spesifik vajinite daha sık olarak rastlanmaktadır.

 

“Vajina” nedir? Vajina yapısı nasıldır?

Vajina cinsel ilişkinin ve normal doğumun gerçekleştiği 8-9 cm uzunluğunda, içinde normal şekilde üreyen zararsız mikroorganizmaları da barındıran bir kanaldır. Vajina literatürde eş anlamlı olarak  "vagina veya vajen" olarak da geçmektedir.

Vajina yapısı içinde adeta ağız içindeki diş etlerine benzer tarzda tırtıksı ve yumuşak bir yapı mevcuttur. Buna "vaginal rugae" adı verilir.

Vajina (vagina) PH’ı normalde 3.8-4.5 arasında olup asidik özellik taşımaktadır.

 

“Vajinal Flora” nedir?

Vajina içinde olup kişilere zarar vermeyen mikroorganizmaların tümüne “vajinal flora” denmektedir.

Vajina florası içinde yaşayan mikroorganizmalar belli sayılarda ve bir denge halinde yaşadıklarından kadınlara zarar vermemektedirler.

Garderella vajinalis, Mobiluncus, Bacteroides ve Mycoplasma da normalde vajinal flora içinde yaşayan bu bakterilerdendir.

Bakterial vaginosisde vajina florası bozulmuş ve tüm bu bakteriler (patolojik bir şekilde) sayıca artmıştır.

 

Vajina florası neden ve nasıl bozulur?

Vajina florasını dengede tutan bakterilerden en önemlileri “laktobasil (süt basilleri) veya doderlein basilleri” adı verilen yararlı bakterilerdir.

Doderlein basilleri, vajina PH’ına asidik özellik kazandırarak vajina içindeki florayı dengede tutmaya çalışmaktadır.

Eğer doderlein bakterilerinin sayıları azalırsa veya asit olan vaginal PH bazik yöne kayarsa “vajinit” adı verilen durum ortaya çıkar, yani vajina içinde enfeksiyon ortaya çıkar.

Bakteraiyal vajinosis de laktobasillerin azalarak vajinal PH’ın bazik yöne kayması sonucunda oluşan enfeksiyonlardan birisidir. Vajinada hem garderella hem de pek çok anaerobik bakteri patolojik bir şekilde üremiştir.

 

Bakteriyel vajinosis belirtileri nelerdir?

Gardneralla vajinalis enfeksiyonu çoğu zaman bir belirti vermemekte, yani “asemptomatik” seyretmektedir. Bu şekilde rutin olarak yapılan jinekolojik muayene ve jinekolojik check up kontrollerinde bakteriyel vaginosis ortaya çıkmaktadır.

Vajina kokusu rahatsız eder...

Bakteriyel vaginosis durumunda en sık olarak ortaya çıkan belirti ise adeta “bayatlamış balık” şeklinde kötü kokulu vajinal akıntıdır. Vajina kokusunun nedeni bozulmuş olan vajinal floradır.

Sürekli kokulu akıntısı olan bir bayan, kendisinde olan bu kötü kokuyu algılayamayabilir.

Kokulu akıntı özellikle, vajinal sıvının bazik özellikte sıvılarla karışımı durumunda “amin moleküllerini oluşturarak” daha belirgin hale geçmektedir. Özellikle ilişki sırasında ve adet kanamaları sırasında belirgin olarak vajinadan gelen bayat balık kokusunun duyulması hastalığın varlığını işaret etmektedir.

Diğer taraftan akıntı tipik olarak gri renkli ve sulu kıvamdadır.  Bu özelliği ile de vaginal mantar enfeksiyonlarından farklılık göstermektedir.

Kötü kokulu vaginal akıntı trikomonas enfeksiyonlarında da ortaya çıkabildiği için kesin tanıdan emin olunması önemlidir.

Vajinadan gelen kötü kokulu akıntı bazı durumlarda idrarda yanma (üretrit), vajinal kaşıntı, vajinada yanma, ilişki sırasında ağrı ve genital alanda kaşıntı şikayetlerine de neden olabilmektedir.

 

Bakteriyal vaginosis enfeksiyonlarında ne tür riskler vardır?

Bakteriyal non spesifik vajinit enfeksiyonlarından kesin tanı konulması önemlidir. Aksi takdirde bu enfeksion kişilerde kalıcı zararlar verebilir. Bunlar;

Pelvik İltihabi Hastalık (PIH)- PIH, rahim, tüp ve yumurtalıkların iltihabı şeklinde özetlenebilmektedir.

İnfertilite (kısırlık)- İnfertilite en sık olarak vajina içinden yukarıya yayılarak üreyen bakterilerin rahim ve tüplerde oluşturdukları enfeksiyonların bıraktığı hasar sonucunda gelişmektedir.

Gebelik komplikasyonları- Bakteriyel vajinosis (Gardnerella enfeksiyonu) hamilelik döneminde düşük (abort), erken doğum gibi riskler meydana getirebilmektedir.

Doğum sonrası dönem- Doğum sonrası (postpartum) dönemde “lohusalık ateşi” ( lohusalık humması) olarak da bilinen yüksek ateşli rahim enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.

 

Bakteriyel vajinosis tanısı nasıl konur? Fresh test ve Whiff testi nedir?

Bakteriyal vaginosis tanısı vajinal akıntı, vajinal kaşıntı, vajinada yanma, idrar yaparken ağrı gibi şikayetlerle hekime başvuran veya hiç bir şikayeti olmaksızın rutin jinekolojik muayene amacıyla gelen hastaların jinekolojik değerlendirmesi sırasında klinik gözlemle konulabilmektedir.

Jinekolojik muayene sırasında kesin emin olunamaması durumunda vajinal akıntı örneği, bazik PH’a sahip “potasyum hidroksit (KOH)” ile karıştırılarak kötü kokunun duyulması sonucunda da tanınabilmektedir.  Buna “whiff testi” adı verilmektedir.

Fresh testte “clue cell” görünümü bakteriyel vajinosis için tipiktir…

Vajinal akıntı örneğinin tuzlu suyla karıştırılarak direkt mikroskop altında değerlendirmesi ile gardnerella, lökositler veya garnerella vajinitine ait “clue cell” görünümü ile enfeksion kesin olarak tanınabilmektedir. Buna “fresh testi” (taze preparat testi) adı verilmektedir.

Bazen de çok fazla bulgu taşımayan ve çok tipik özellikler göstermeyen hastalara kesin tanı için  vajinal kültür testi ve smear testi de yapılabilmektedir.  Ancak smear testi yalnızca bakteriyel vajinosis tanısını koymak amacıyla yapılamamalıdır.

Diğer taraftan vajinal akıntının PH’ı normalde 3.8-4.5 arasındadır. Bakteriyel vaginozda vajina PH’ı ölçüldüğünde bu değer 4.5 ‘un üzerine çıkmıştır.

Bakteriyel vajinoz tedavisi nasıl yapılır? Bakteriyel vajinit tedavisi için ne tür ilaçlar kullanılır?

Bakteriyel vajinozis (bakteriyel vajinit) kesin olarak tedavi edilmediği taktirde PIH (pelvik enfeksiyonlara), kısırlık (infertilite), gebelik ve gebelik sonrası (lohusalık) komplikasyonlarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle bakteriyel vajinoz tanısı konulduktan sonra tedavi şarttır.

Bakterial vaginosis tedavisinde genel olarak Metronidazol, Clindamycin veya Ornidazol grubu vajina içine (lokal) ve ağızdan alınan (sistemik etkili) antibiyotikler kullanılmaktadır.

Gebelik döneminde ortaya çıkan bakteriyel vajinit enfeksiyonları da tedavi edilmelidir.

 

Bakterial vaginosis tedavisinde eşler de tedavi dahil edilmeli midir?

Tüm bakterial vaginosis olguların % 79'unda erkek idrar kanalında (ürethra) da bu mikroorganizmaya rastlandığı saptanmıştır. Bu nedenle özellikle tedavi sonrası tekrarlayan ( inatçı) olgularda eş tedavisi de önerilmektedir.