X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Doğum Sonrası Bilmeniz Gerekenler Doğumdan sonra neler yapmalısınız ?

Doğum sonrası yapılması gerekenler aşılar egzersizler testler tüm işlemler. Meme ucu nasıl dışarı çıkartılır ? Sezaryan doğum yapan kadınların kanaması ne kadar sürer? Doğum sonrası ilk banyo ne zaman yapabilir? Sezaryenle doğum yapan anneler ne zaman yıkanabilir? Loğusalık döneminde beslenme nasıl olmalıdır? Göğüslerde  neden gerginlik oluşur? Meme başı bakımı nasıl yapılmalı? Loğusalıkta  uykunun gelmesi normal mi? Emziren annelere hangi doğum kontrol yöntemi  önerilir?

Normal Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Doğumdan hemen sonra özellikle dikişlerinizin bakımlarına özen gösterin pansumanını asla ertelemeyin.
  • Doğumdan sonraki ilaçlarını muntazaman almaya özen gösterin.
  • Doğumdan sonra kanamalar olabilir pedlerinizi sürekli olarak değiştirin.
  • Doğumdan sonra ağrılarınız olsa bile mutlaka ama mutlaka yürüyüş yapın. Gaz salınımı için son derece önemlidir.
  • Psikolojiniz bozuk ise mutlaka doktorla görüşün.

Şimdi sizlere doğumdan sonra muhtemelen başınıza gelebilecek bazı sorunlarda neler yapmanız gerektiğini hamilemiyim.org sitesi olarak yazmak istiyoruz.

Meme Ucu Nasıl Dışarı Çıkartılır Meme ucum içerde bebeğim ememiyor ?

Özellikle doğumdan sonra meme başı bakımı, meme ucunu dışarı çıkartmak ne zaman banyo yapılabilir ? Doğumdan sonraki kanamalar kaç gün sürer gibi sorularınıza bu yazımızda cevaplar bulabileceksiniz hanımlar. Uzun uğraşlar sonucunda dünyaya sağ sağlim getirdiğiniz bebeğiniz artık yanınızda.... Artık daha çetrefilli ve daha zor bir süreç başlıyor. Ee eskiden karnınızdaydı şimdi dünyada. Peki neler yapmalı ? Nelere dikkat etmelisiniz.

Doğumdan Sonra adet ne zaman başlar

Haberi Okumak için Tıklayın

İşte sizin için hazırladığımız cevaplar.

Doğum sonrası aşırı kanama, pıhtılı kanama, akıntının renginin değişmesi, ameliyat kesisi yerinde ağrı, sızı, kızarıklık, şişlik, ısı artışı, kanama, yüksek ateş, kötü kokulu akıntı, memelerde geçmeyen ağrı, şişme, ısı artışı, bulantı, kusma, idrar yaparken ağrı ve yanma belirtileri varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Doğum sonrası yeni anne olmuş kadının en hassas olduğu dönemdir. Doğum bile tek başına anne için müthiş bir deneyimken, hemen sonrasında başlayan yeni bir yaşam, ilk günlerin şaşkınlığı ve fiziksel çekinceleri ile zorlaşabilir. Şimdi genel doğum sonrası sorularını soralım ve yanıtlayalım.

Doğum sonrası adet düzensizliği neden olur ?

Haberi Okumak için Tıklayın

Loğusalıkta (doğum sonrası) kanama ne kadar sürer? Genital bölgenin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Doğum sonrası ilk bir hafta kanama adet kanaması kadar görülür. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder. Herhangi bir antiseptik solüsyon kullanmaya gerek yoktur. Pedlerinizi sık değiştirin, genital bölgenizi duru su ile yıkayarak temiz ve kuru tutun.

Sezaryan doğum yapan kadınların kanaması ne kadar sürer?

Sezaryen doğum sonrasında kanama, ilk 1 hafta adet kanamasına benzerdir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır. Akıntı sırası ile kahverengi, sarı, beyaz şeklinde rengi giderek açılarak ortalama kırk gün boyunca yani lohusalık süresince devam eder.

3-4 Aylık Bebeklerin yiyebileceği meyve ve gıda püreleri

Haberi Okumak için Tıklayın

Doğum sonrası ilk banyo ne zaman yapabilir?

Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır. Sezeryan doğum yapanlar banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmaya gerek yoktur, banyo sonrası, ameliyat bölgesi tahriş edilmeden temiz bir havlu ile tampon yapılarak kurulanır.

Sezaryenle doğum yapan anneler ne zaman yıkanabilir?

Doğumu takip eden ikinci gün banyo yapabilirler. Ancak 40 gün boyunca yapılacak banyo ayakta duş şeklinde olmalı, oturarak veya küvete girerek yapılmamalıdır. Banyo sonrasında temiz bir havlu ile nazikçe kurulanmalıdır.

Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur ?

Haberi Okumak için Tıklayın

Loğusalık döneminde beslenme nasıl olmalıdır?

Lohusa kadınların özel bir diyet uygulanmasına gerek yoktur. Yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi, protein, karbonhidrat, sebze ve meyvelerin yeteri kadar tüketilmesi yeterlidir. Gaz yapıcı besinlerden kaçınmak anne ve dolayısı ile bebek için çok önemlidir. Kendisinin ve bebeğin kabızlığının önlenmesi ve süt üretiminin artması açısından bol sıvı tüketilmesi önerilir.

Göğüslerde  neden gerginlik oluşur?

Süt yapımının başlamasına bağlı olarak göğüslerde en çok ikinci ve yedinci günler arası şişlik ve gerginlik oluşur. Bu his anneler tarafından bir rahatsızlıkmış gibi algılanır. Ancak bu durum süt oluştuğunun bir belirtisidir. Bu şişlik ve gerginliğin meme iltihabına yol açmaması için bebek sık sık emzirilmelidir. Memelerin aşırı derecede sertleşmesi sonucu bebek memeyi tutamıyorsa veya tutmasına rağmen yeterli şekilde boşalma sağlanamıyorsa memelerdeki süt elle veya pompa ile sıkılarak sağılmalıdır. Burada bir püf noktası belirtmekte fayda var:    Süt sağma işlemi öncesi, ılık nemli havluyla kompres yapılması ve yine ılık bir duş alınması süt kanallarının genişlemesini sağlayarak süt akışını kolaylaştıracaktır.

Meme başı bakımı nasıl yapılmalı?

Annenin emzirmeye başlamadan önce bir miktar anne sütü ile meme başını ıslatması yeterlidir. Her emzirme sonrası temizleme gerektirmeyen bebeğin emmesinde sakınca olmayan, sadece lanolin maddesi içeren bir krem sürülerek meme başı çatlakları önlenebilir. Süt üretimi arttıkça ve meme ucundan süt akmaya başladığında göğüs pedleri kullanmak yararlıdır.

Bebek Nasıl Bakılır ? Yeni annelere bebek bakım tüyoları

Haberi Okumak için Tıklayın

Meme ucunu dışarı çıkarmak ne yapmalı?

Meme ucunu, bebeğin emmesini kolaylaştırmak için dışarı çıkarmak amacıyla emzirme aralarında ve emzirmeden 10 dakika kadar önce göğüs ucuna masaj yapmak en pratik yöntemlerdendir. Eğer etkili olmuyorsa ucu çıkarmak için bebek mağazaları ve eczanelerde kolayca bulunabilecek özel aparatlar kullanılabilir. Başka bir çözüm yolu da meme ucu çıkana kadar bebeği silikon meme ucu ile emzirmektir. Bebek emdikçe birkaç gün içinde meme ucu kendiliğinden belirginleşecektir.

Loğusalıkta  uykunun gelmesi normal mi?

Lohusa kadınlarda, özellikle de emzirirken salgılanan oksitosin hormonu nedeni ile annenin uykusunun gelmesi gayet normaldir.

Lohusalık sonrası ne zaman cinsel ilişkiye girilir?

Doğumdan 40 gün sonra anne, normal cinsel yaşantısına geri dönebilir. Lohusalık dönemi bitmeden önce rahim içi henüz eski haline dönmediğinden cinsel ilişki önerilmemektedir.

Emziren annelere hangi doğum kontrol yöntemi  önerilir?

Emziren annelere en çok önerilen doğum kontrol yöntemi rahim içi araç (spiral) uygulaması (ria) ve prezervatif kullanımıdır.  Nadiren de olsa düşük doz hormon içeren oral kontraseptifler önerilebilir.

Doğum sonrası sorunlar yaşıyorsanız lütfen bu başlık altından durumunuzu ve sorununuzu bize iletin. Uzman kadromuzla birlikte araştırmaların hemen sonunda size en etkin ve hızlı şekilde sorularınızın cevaplarını sunalım.