X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

Güçlü saç ve saç derisi için hangi besinler tüketilmeli ?

Parlak, güzel ve sağlıklı saç, sağlıklı bir vücut ve sağlıklı bir diyetin sonucudur. Herhangi bir beslenme eksikliği kuruluk, kırık , kepek ve sonuçta saç dökülmesi gibi sorunlara neden olabilir. Doğru beslenme , egzersiz yapma, stresi azaltma ve bol uyku , saç büyüme potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır.Tıpkı cilt gibi saçınızın durumu sağlığın dışa dönük bir işaretidir. Her bir saç telini oluşturan hücreler, belli başlı besin maddelerinin düzenli olarak tedarik edilmesini gerektirir.

Parlak, güzel ve sağlıklı saç, sağlıklı bir vücut ve sağlıklı bir diyetin sonucudur. Herhangi bir beslenme eksikliği kuruluk, kırık , kepek ve sonuçta saç dökülmesi gibi sorunlara neden olabilir. Doğru beslenme , egzersiz yapma, stresi azaltma ve bol uyku , saç büyüme potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır.Tıpkı cilt gibi saçınızın durumu sağlığın dışa dönük bir işaretidir. Her bir saç telini oluşturan hücreler, belli başlı besin maddelerinin düzenli olarak tedarik edilmesini gerektirir.

 

Parlak ve sağlıklı olan saçlar bize harika görünüm  sağlar. Ancak tek başına şampuan ve saç kremi bu müthiş görünüm için yeterli değildir. Sağlıklı saçın  anahtarı yediğiniz gıdalarda yatar. İyi beslenme, büyük bir saç sağlığı dahil olmak üzere sağlıklı bir vücut için temel oluşturur.Saç bakımı herhangi bir tedavi rejiminin hayati bir parçasıdır. Tedavinin nihai etkisini etkileyen birçok faktöre bağlı olarak saç için bir besin takviyesi oluştururken gerçekten sistematik ve titiz bir yaklaşım yapılmalıdır. Genetik  sağlıklı saç refahındaki faktörlerdir. Doğru beslenme önemlidir.

 

Saçın yaşayan kısmı, kökü  içinde bulunduğu saçlı deri altındadır. Besinlerini kandan türetir. Stres, travma, ilaçlar, tıbbi durumlar, ağır metaller, sigara içimi vb. Sağlık sorunları saçları etkileyebilir.Saç büyümesinin hızı, genetik, cinsiyet, yaş ve hormonlara göre değişir. Besin eksikliği (örn., Iştahsızlık, anemi, çinko eksikliği) ve hormonal dalgalanmalar (örn., Menopoz, polikistik yumurtalıklar, tiroid hastalığı) ile azalabilir.En iyi saç büyümesi için folikül hücrelerinin (mineraller ve vitaminler) metabolik gereksinimlerinin çoğunun yerine getirilmesi gerektiğini söylemek önemlidir . Beslenme uzmanları, belirli beslenme bozukluklarına sahip kişilerin kuru, lifsiz ve mat saçlı olma eğiliminde olduklarını ve bazen de saç dökülmesine maruz kaldıklarını teyit eder. Kilo diyetleri, iştahsızlık, bulimia ve diğer tıbbi durumlar gibi mevcut beslenme faktörleri nedeniyle geçici saç dökülmesine neden olur.

Diyetler protein, meyve, sebze, tahıl ve uygun miktarda yağ içermelidir. Hafif bir anemi vakası saç dökülmesine neden olabilir. B grubu vitaminleri sağlıklı saçlar, özellikle de biyotin için önemlidir.

 

 

Protein

Saç proteinlerden oluştuğundan, diyetinizde yeterli miktarda proteinin bulunduğundan emin olun saçları güçlü ve sağlıklı hale getirmek için çok önemlidir. Diyetinizde yeterince protein tüketmiyorsanız, saçınızın kuru, kırılgan ve zayıf olması muhtemel. Aşırı düşük proteinli diyetler saç dökülmesine neden olabilir.

 

Demir

 

Demir saçlar için özellikle önemli bir mineraldir ve çok az demir (anemi) saç dökülmesinin önemli bir nedenidir. Saç follikülü ve kökü besin açısından zengin bir kan kaynağı ile beslenir. Demir seviyeleri (serum ferritin) belirli bir noktanın altına düştüğünde, anemi yaşayabilirsiniz. Bu, saç büyüme döngüsü etkileyen folikül besin tedarikini bozar ve dökülmeye neden olabilir. Kırmızı et, tavuk ve balık gibi hayvansal ürünler yüksek  oranda demir sağlar

 

C vitamini

 

C vitamini demir emilimine yardımcı olduğundan, C vitamini yüksek gıdalar demirden zengin gıdalar ile birlikte yemek için iyidir. C vitamini de antioksidan olduğundan vücut tarafından kolaylıkla kullanılır. En iyi kaynaklar kuş üzümü, yaban mersini, brokoli, guava, kivi meyveleri, portakal, papaya, çilek ve tatlı patates. C vitamini saç eksenini sağlayan kılcal damarları güçlendiren kollajen üretimine yardımcı olur.

 

Omega 3

 

Omega-3 yağ asitleri, vücudumuzun kendi kendine yapamayacağı önemli yağlardır ve bu nedenle diyet yoluyla edinilmelidir.Somon, ringa balığı, sardalya, alabalık ve uskumru ve avokado, kabak çekirdeği ve ceviz gibi bitki kaynakları gibi yağlı balıklar tüketin.

 

A vitamini

 

Vitamin A, sebum yapmak için vücut tarafından gereklidir. Sebum, tüylerimizdeki yağ bezlerinin oluşturduğu yağlı bir maddedir ve sağlıklı bir saç derisinin doğal bir kremi sağlar. Sebum olmadan, kaşıntılı bir saç derisi ve kuru saçlar yaşayabiliriz

 

Çinko ve selenyum

 

Derinin korunması diğer önemli mineralleri, özellikle de çinko ve selenyum içerir. Çinko eksikliği saç dökülmesine ve kuru, pul pul dökülmüş bir kafa derisine yol açabilir. Güçlendirilmiş tahıllar ve kepekli tahıllar, istiridye, sığır eti ve yumurta ile birlikte iyi bir çinko kaynağıdır.

 

E vitamini

 

Güneş saçlarımıza zarar verebilir, tıpkı cildimize zarar verebileceği gibi saçınızın korunması için E vitamini bakımından zengin besinler tüketmek gerekir.Bol bol kuruyemiş tüketin

 

Biyotin

 

Biyotin, suda çözünen bir B vitaminidir. Çok az biyotin kırılgan saçlara neden olabilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Karaciğer, yumurta sarısı, soya unu ve maya gibi biotin bakımından zengin gıdalar tüketin

 

Doğal tedaviler

 

İki haftada bir derinlemesine, besleyici bir tedavi için kendi saç maskenizi yapın. Bir yumurta sarısını çırpın ,  yarım püre  halindeki  avokado ve bir kaşık bal ile karıştırın. Saçınıza masaj yaparak uygulayın. 30 dakika saçınızda bekletin. Bu maske saçlarınızı ve saç derinizi güçlendirecektir.