X
Gündem Hamile Moda Gebelik Rüya Yorumları Dekorasyon Cinsellik Sağlık Örgü Magazin Mutfak bilgileri Pratik bilgiler Saç Bakımı
Sevgililer Günü Hediyesi
Hamilelikte basur olanlar ( hemoroid ) mutlaka okuyun
Adetliyken yumurtlama olurmu ?
Hamilelik testi doğruluk oranları hakkında bilmeniz gerekenler
Evde doğal yöntemlerle gebelik testi
Nasıl hamile kalınır? Neler yapmanız gerektiğini ve tüyoları yazdık
İlişkiden kaç gün sonra hamilelik belli olur ? Ne zaman gebelik testi yaptırmalıyım ?
Tüplerini bağlatan kadın hamile kalırmı
Aşılama sonrası lekelenme oldu aşılamam tutmadımı ?
Hamileyim kese var ama bebek yok nedeni nedir?

İlişki sonrası kanama neden oluyor işte bilmeniz gerekenler

İlişki sonrası kanama yaşayanlar kanamalar neden oluyor bu ara kanamalar için nelere dikkat etmek gerekiyor. İlişki sonrası kanama veya kanama olmaması durumu ve ilişki sonrası kanama kaç gün sürer gibi sorularınıza bu yazıda cevap vermek istiyoruz sevgili hanımlar.

İlişki Sonrası Adet Kanaması ( leke görülmesi )

Karşı cins ile girilen ilişkiden hemen sonrasında veya ertesi gün beklenmedik bir şekilde kanama veya leke şeklinde izler görülmesi olarak tanımlanabilir. En sık rastlanılan nedeni, rahim ağzında klamidya adı verilen bakterinin ve diğer bazı etkenlerin yarattığı rahimağzı enfeksiyonlarıdır.

Diğer bir neden olarak rahimağzı polipleri sayılabilir. Bazen yeni başlamış ve dışarıya boşalmamış bir adet kanaması kadın birliktelik sonrası kanama zannedililir.

Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması vajina duvarında incelmeye ve kuruluğa neden olur. Bu durum menopoz döneminde ilişki sonrasında zorlama ve aşınmaya bağlı, kanamanın en muhtemel nedeni olmakla beraber mutlaka jinekolojik inceleme yapılmalıdır. Rahimağzında kanser öncüsü lezyonlar veya rahimağzı kanseri ilişki sonrası kanama şeklinde belirti verebilirler. Bu nedenle ilişki sonrası kanama da ciddiye alınması gereken bir belirtidir ve doktora muayene olmakta büyük fayda vardır.

Hamilelikte kanama neden olur ? Her kanama düşük belirtisi midir ? Bilmeniz gerekenler

Haberi Okumak için Tıklayın

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi, aynı zamanda  International Hospital Kadın Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. İsmail Çepni alarm sinyali kanamalarla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Cinsel ilişki sırasında kanama normal midir yoksa dikkate alınması gereken bir alarm sinyali midir?

“Kesinlikle alarm sinyalidir. Cinsel ilişki esnasında kanama olmamalıdır. Cinsel ilişki esnasında kanama  özellikle rahim ağzı kanseriyle ilgili bizi alarme etmeli. Gelişmiş ülkelerde rahim ağzı

kanseri çok azaldı, bizim gibi ülkelerde ise halen ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle kanamaya yol açacak kadar ilerlemişse o bir beladır.

Çok ciddi bir enfeksiyon olmadıkça rahim ağzında bir sorun var anlamına gelir.

Gebelikte Kanama Hakkında bilmeniz gerekenler

Haberi Okumak için Tıklayın

Peki, ilk cinsel ilişki sırasında kanamalar normal değil mi?

“İlk cinsel ilişki esnasında kızlık zarının yırtılmasına bağlı olarak, çok az kanama normal kabul edilebilir. Ama kanamanın uzun sürmesi  ciddi bir yırtık var anlamına gelir. Tedavi edilmesi

gerekir. Bu nedenle ilk cinsel deneyim sonrasında uzun süren kanamalarda mutlaka bir  uzmana görünmek gerekir.”

Cinsel ilişki sırasındaki kanamanın rahim ağzı kanserinin belirtisi olabileceğini söylediniz. Başka sağlık problemleri de ilişki sırasında kanamaya yol açabilir mi?

“Rahim ağzında kanserin yanısıra, et parçası dediğimiz polip olabilir, myom dediğimiz rahim dokusundan çıkan iyi huylu tümör olabilir veya vajinada haznede ciddi bir enfeksiyon olabilir. Hepsinde çok dikkatli olmak gerekiyor. Bunlar kanamaya yol açar.”

İmplantasyon Yerleşme Kanaması Adet Kanaması Gibimidir?

Haberi Okumak için Tıklayın

ARA KANAMALARA DİKKAT!

. İki adet arasındaki kanama normal midir?

“Ara kanamada normal değildir. Bir kadın normalde  21 ile 35 gün arasında ortalama olarak ise 28 günde bir adet görür. Bunun arasında kanama olmaması gerekir. Bazen yumurtlama kanaması dediğimiz bir iki gün süresince çamaşırı kirletecek kadar az şekilde kanama olabilir. Bunu yumurtlama kanaması olarak değerlendirebiliriz ama her kanamayı da biz

araştırmadan bu yumurtlama kanaması diye geçiştirmemek gerekir. Ara kanamalar da birtakım patolojik problemlere işaret edebilir. Myom, polip, kanser gibi…”

. Kanamanın uzun sürmesi normal midir? Nelere yol açar?

“Kanamanın uzun sürmesi de normal değildir. Kanama ortalama bir hafta sürmelidir ve en fazla 50 ila 80 mililitre olmalıdır. Daha uzun sürdüğünde rahim içi myom gibi faktörler altında yatabilir. Buna karşın aynı sürede olup ama miktarı artmışsa 70-80 ml’den fazla olmuşsa yani bir çay bardağından fazla olmuşsa o zamanda araştırılması gerekir. Bu da kansızlık yapar, kansızlık ise çarpıntı, halsizliğe neden olur. Kalp hastalıklarına ve sistemik hastalıklara yol açar.”

SORU: Pıhtılı Kan Parçalı Adet Kanaması Yaşayanlar

Haberi Okumak için Tıklayın

. Menopoz sonrası kanama normal mi? Nelere yol açar?

“Menopoz denildiğinde bayanlarda yumurtaların bittiğini, adetin olmadığını anlıyoruz. Türkiye’de menopoz yaş ortalaması 46.  46 yaşından sonra bir iki ay sonra kanaması olabilir belki kalmış birkaç yumurtaya bağlıdır ama biz yine de 35 yaşından sonra ve özellikle de menopozdan sonra olan kanamayı ciddiye alırız. Ciddi hastalıklar olabilir çünkü. Rahim içine yerleşmiş duvardan sarkmış myomlar olabilir.  Ama özellikle bu tür kanamalarda rahim içi kanserinden şüpheleniriz.  Normal bir şey değildir bu. Bütün kanserlerde erken teşhis tedavideki başarı oranını da arttırır.”

Yerleşme Kanaması mı Hamilemiyim sizce

Haberi Okumak için Tıklayın

. Diğer faktörler nelerdir?

“Bayanlarda kadın doğum bölümüne başvurma nedenleri arasında en çok kanama, ağrı ve akıntı geliyor. Bunlar bir çok hastalığın ortak belirtisi olabilir; tek başına veya birlikte görülebilir. Dolayısıyla her kadın aslında sağlıklıyken altı ayda bir yılda bir jinekologa gitmeli.”