Hamilelikte kanama neden olur ? Her kanama düşük belirtisi midir ? Bilmeniz gerekenler
Hamilelikte kanama neden olur gebelikte kanaması olanların bilmesi gerekenleri Prof.Dr.Selman Laçin sizler için anlattı. Hamilelik sürecinde her türlü kanamayı dikkate almanız gerekiyor. İşte bilmeniz gereken önemli hususlar.
Hamilelikte kanama neden olur? Her kanama düşük belirtisi midir?
Hamilelik döneminde karşılaşılan durumlardan biride kanamalardır. Genellikle adet gününüze denk gelen birkaç günde yaşanılan kahverengi leke şeklinde gelen akıntılar bebeğin rahime yerleşmesi esnasında oluşan kanamalar olarak bilinir .Ancak bu bir düşük tehdidi yada bir enfeksiyon göstergesi de olabilir.
Gebeliğin ilk 30 haftasında %22'ye varan kadında döl yolundan kanama görülebilir. Bunun %10 kadarı ise ilk 8 haftada oluşur. Bu dönemde görülen hafif geçici kanamalar fizyolojik kabul edilir. Genellikle gelişen embriyonun döl yatağı duvarına yuvalanması sebebiyle meydana gelir. Bu durum ikinci veya sonraki gebeliklerini yaşayan kadınlarda, ilk kez gebe kalan kadınlara göre daha sık görülür. Bu duruma halk arasında üste görme adı verilir. Bu fizyolojik durum dışında; tüm gebelik boyunca herhangi bir dönemde oluşan, döl yolundan gelen kanamalar anormal olarak kabul edilmelidir.
Gebelikte Kanama Hakkında bilmeniz gerekenler
Gebelikte kanama neden olur hamilelikteki kanamanın sebepleri, Kanaması olan kadınların yapması gerekenleri yazdık. Hamilelikteki her türlü kanamayı son derece önemsemeniz gerekiyor işte ayrıntılar.Normal bir gebelik süresi ortalama 40 haftadır. Bu süreyi kabaca ikiye ayırabiliriz.
1.Kısım : 20 hafta ve daha öncesi olan kanamalar,
2.Kısım : 20 haftadan sonra olan kanamalar
Tüm gebeliklerin % 25 inde ilk 3 ayda kanama meydana gelir. Kanamanın adet kanamasından fazla olması, döl yolundan parçaların düşmesi veya kanamayla birlikte ateş ve karın ağrısının olması derhal tıbbi müdahale gerektiren durumlardır.
İmplantasyon Yerleşme Kanaması Adet Kanaması Gibimidir?
İmplantasyon Yerleşme Kanaması Adet Kanaması Gibimidir? Yermeşme kanaması nasıl olur implantasyon kanamasının rengi nasıldır tüm merak edilenleri sizler için yazdık.Gebeliğin ilk 3 ayında meydan gelen kanamalarda ilk akla gelen olasılık düşük tehdididir. Ancak her kanama düşükle sonuçlanmaz. Ağrı ile seyreden yoğun kanamalarda düşük olasılığı artar. Bu dönemde ultrasonografik olarak gelişmekte olan embriyonun kalp atışlarının görülmesi, gebeliğin sağlıklı olarak devam edeceğini % 90 – 97 garantiler. Anne yaşının ileri olması, embriyonun kalp hızının dakikada 90’dan az olması düşük olasılığını arttırır. Bu dönemde sağlıklı embriyonun kalp hızı dakikada 150 – 160 civarındadır. En uygun tedavi yatak istirahatıdır. Düşüğü önleyici amaçla progesteron içeren ilaçlar kullanılabilir. Ancak bunların faydalı olduğu yapılan çalışmalarda gösterilememiştir. Ancak üçten fazla düşüğü olan gebelerde progesteron kullanımı bazı durumlarda faydalı olabilir.
SORU: Pıhtılı Kan Parçalı Adet Kanaması Yaşayanlar
PIHTILI ADET KANAMASI Yaşayanlar Hamilemiyim Kadınlar Kulübün'de Tüm detaylar sizleri bekliyor.İlk 20 haftada görülen, döl yolundan olan kanamaların diğer sebepleri ise, dış gebelik ve üzüm gebeliğidir.
Dış gebelikte görülen vajinal kanama genellikle yoğun değildir. Birlikte kasık ağrısı olabilir. Kasık ağrısı genellikle tek taraflıdır. Bu durumda tanı kanda gebelik testi ve ultrasonografik tetkiklerin birlikte kullanılması ile konur. Erken dönemde tedavi; bazı seçilmiş olgularda ilaçla yapılabilir, gebelik haftası ilerlemiş olgularda ise tedavi ameliyattır. Çok ilerlemiş dönemde şiddetli karın ağrısı ve iç kanama oluşur. Bu durum acil ameliyat gerektirir.
Halk arasında üzüm gebeliği olarak anılan duruma tıp dilinde mol gebeliği adı verilir. Birkaç çeşidi olmakla birlikte en sık görülen formu hidatiform mol'dür. Üzüm taneleri büyüklüğünde çok sayıda parçanın düşürülmesi nedeniyle halk arasında bu ad verilmiştir. Bu kanamada genellikle ağrı yoktur. Tanı yine kan analizi ve ultrasonografinin birlikte kullanılması ile konur. Tedavisi döl yatağı içinin kürete edilerek gebeliğin boşaltılmasıdır. Bazen ek olarak ilaç tedavisi gerekir.
Gebeliğin ikinci yarısında görülen kanamalar (20. gebelik haftasından sonra) daha nadirdir. Tüm gebeliklerin %4'ünde bu tip kanamalar görülür. Bu kanamaların az bir kısmı döl yatağı ağzı hastalıkları veya vajinal mantara bağlıdır.
Yine az bir kısmı da “Plasenta Previa” dediğimiz durumda olur. Plasenta Previa'da bebeğin eşi döl yolunun ya tam ağzına yerleşmiştir, ya da ağza çok yakın bir yere yerleşmiş bulunmaktadır. Bu durum genellikle 34. gebelik haftası civarında kanamaya yol açar. Bu dönemde döl yatağı ağzı nispeten incelmeye ve açılmaya başlamıştır. Bu açılma sırasında burada yerleşmiş olan plasentada kısmi olarak yerinden ayrılarak kanamaya yol açar. Bu durum daha ziyade çok sayıda doğum yapmış, ileri yaştaki gebelerle, daha önce çok sayıda sezaryen geçirmiş gebe kadınlarda görülür. Tedavisinde yatak istirahatı ve döl yolu ağzının açılmasını engelleyici ilaçlar kullanılır. Bazen gebeye kan verilmesi gerekebilir.
Hamilelikte kanama neden olur ?
Anne adaylarının en çok merak ettiği sorulara bu makalemizde değinmek istiyoruz. Hamileyken adet olunur mu, hamilelik döneminde kanama neden olur, hamilelik dönemin de kanama olması düşüğün habercisi mi ? Sevgili anne adayları gebelikte kanamalar istenmeyen bir durumdur fakat bazı nedenlerden dolayı kanama görülebilir. Kanamaların çoğu zararsızdır fakat dikkate almak gerekir. Bir kanama gebeliğiniz ile ilgili bir şeylerin ters gittiğine işaret edebilir.Gebeliğin ikinci yarısında en sık kanamaya yol açan durum ise “Ablatio Plasenta” dır. Bebeğin eşinin yerinden erken ayrılması ile oluşur. Bu kanama yoğun miktarda olur. Karın ve kasık ağrısı ile birlikte seyreder. Hem annenin hem de bebeğin hayatını tehdit eden çok ciddi bir problemdir. Gebelik tansiyonu olan, sigara içen, karın bölgesine sert darbe alan gebelerde sık görülür. Acilen hastaneye başvurularak gebenin tedavi altına alınması gerekir.
Bir de halk arasında nişane denilen normal doğum eyleminin başlaması ile birlikte gelen kanlı ve sümüksü bir akıntı olur. Bu durum doğumun başladığının habercisidir. Döl yatağı ağzı rahim kasılmalarına bağlı olarak açılmaya başlar. Açılmanın olduğu bölgede ince damarlara çatlayarak kanamaya yol açar. Buradaki kanama az miktardadır.
Rahimde şekil bozukluğu olan gebelerde vajinal kanamanın olması erken haftalarda düşüğün, geç haftalarda ise erken doğumun habercisi olabilir. Bu durumda da acilen doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.
https://www.selmanlacin.com/jinekoloji/gebelik/sorunlar-problemler/272-gebelikte-kanama.html